Trio brankárov s čistým kontom, Kopitar a Josi dosiahli kariérne míľniky

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Trio brankárov s čistým kontom, Kopitar a Josi dosiahli kariérne míľniky

Ersson na prvé čisté konto v NHL nečakal dlho.
Ersson na prvé čisté konto v NHL nečakal dlho. TASR
V štyroch zápasoch zámorskej NHL udržala čisté konto až trojica brankárov. K predĺženiu päťzápasovej víťaznej série Seattlu v zápase proti Montrealu prispel 21 zákrokmi Martin Jones (33). Prvú nulu v profilige zaznamenal v drese Philadelphie švédsky brankár Samuel Ersson (23) a neprestrielnosť zaknihoval aj Juuse Saros (27).

Fínsky brankár nadviazal v zámorskej NHL na výborný výkon z piatkového zápasu proti Caroline, keď zneškodnil 64 striel súpera. Saros zaznamenal v dvoch za sebou idúcich dueloch 102 zákrokov, čím sa stal siedmym najlepším brankárom NHL v tejto štatistike. Rekord v drží brankár Al Rollins z Chicaga, ktorému sa podarilo v sezóne 1955/56 zneškodniť až 111 striel v dvoch dueloch v sérii.

Pamätný večer zažil švédsky brankár Philadelphie Samuel Ersson, ktorý nastúpil proti Buffalu na piate stretnutie v NHL a vychytal v ňom prvý shutout. Ersson debutoval v profilige 23. decembra uplynulého roku a v piatich zápasoch prispel k štyrom výhram, pričom v predošlých štyroch stretnutiach inkasoval len šesťkrát. "Je to pekné. Trochu som sa zorientoval a dostal do tempa. Teraz si pár zápasov oddýchnem, čiže je to trochu iné, ale cítim sa dobre," povedal Švéd.

Brankár Seattlu Martin Jones vychytal v súboji s Montrealom svoje 27. čisté konto v kariére a druhé v aktuálnom ročníku. Prispel tak k predĺženiu víťaznej série na päť zápasov. Gólman nepustil za svoj chrbát ani jednu z 21 striel Canadiens, pričom dvakrát ho ohrozil aj slovenský reprezentant Juraj Slafkovský.

"Montreal vie byť nebezpečný. Určite majú veľa zručných hráčov v ofenzíve a dokážu hroziť z protiútokov. Museli sme hrať inteligentne. Urobili sme dobrú prácu," povedal kanadský brankár, ktorý zaznamenal 19. víťazstvo v sezóne, čo ho radí na tretiu pozíciu spomedzi všetkých brankárov NHL.

Významnú 1100-bodovú métu prekročil v zápase Los Angeles s Edmontonom útočník Anže Kopitar. Slovinský kapitán "kráľov" zaznamenal pri výhre nad Edmontonom asistenciu a stal sa tretím hráčom v histórii organizácie Kings, ktorému sa podarilo pokoriť hranicu 1100 bodov. Pred slovinským centrom sú už len Luc Robitaille (1154) a štatistike kraľuje Marcel Dionne (1307).

Tridsaťpäťročný útočník zároveň zaznamenal 600. bod v stretnutiach hraných na vlastnom ľade. Spomedzi aktívnych hráčov je šiestym hráčom, ktorý dosiahol tento míľnik, pričom najviac ich v domácom prostredí nazbieral Jevgenij Malkin z Pittsburghu (659). V štatistike počtu asistencií stráca Slovinec už iba 34 prihrávok, aby dorovnal klubový rekord Dionnea (757 asistencií).

Kapitán Nashvillu Roman Josi v zápase proti Ottawe zaznamenal 150. gól v profilige. Podarilo sa mu to jeden zápas pred dosiahnutím méty 800 duelov. "Ani som si to neuvedomoval, vlastne mi o tom povedal Ryan McDonagh. Je to fajn. Mám to šťastie, že hrám v tejto lige dlho, a samozrejme, si tento moment užívam," povedal tridsaťdvaročný Švajčiar.