Trnave pomohlo, že sa vyhla tlaku. Spartak by rád zopakoval pohárové finále

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Trnave pomohlo, že sa vyhla tlaku. Spartak by rád zopakoval pohárové finále

Budú sa hráči Trnavy tešiť aj v sobotnom derby?
Budú sa hráči Trnavy tešiť aj v sobotnom derby?TASR
Pred začiatkom jarnej časti Fortuna ligy sa rozprávalo hlavne o Slovane a Dunajskej Strede. Dvoch tímoch s najväčšími šancami na majstrovský titul. Z úzadia sa pozerá Spartak Trnava.

V malom Ríme začali jarnú časť pomerne dobre, škrie jedine prehra proti Ružomberku, no po hernej stránke môže byť tréner Michal Gašparík spokojný aj s týmto vystúpením. V prípade výhry v najväčšom slovenskom derby sa môže Trnava dotiahnuť na Slovan na jediný bod, no ak by prehrala, rozostup bude už sedembodový.

Prehľad zápasu Slovan - Spartak

"Derby sa hrá pre fanúšikov. Vtedy je odozva najväčšia. Každý fanúšikovský tábor si takúto výhru cení oveľa viac. Stretnutia sú ešte vybičovanejšie, aj z pohľadu prestíže. Hráči to majú v hlavách," hovorí trnavský tréner.

Poradie Fortuna ligy pred 22. kolom.
Poradie Fortuna ligy pred 22. kolom.Flashscore

Preto očakáva duel práve v takomto duchu: "Ťažký zápas pre obe mužstvá, ani jedno to nebude mať jednoduché. Znova nás čaká vybičovaný súboj v dobrej atmosfére. Obom ide o veľa. Sám som zvedavý, akú taktiku zvolí tréner Weiss, či nás bude chcieť dostať pod tlak, alebo vyčkávať a spoliehať sa na brejky, ktoré má Slovan zvládnuté veľmi dobre. My sa pokúsime hrať na výhru, byť aktívnym tímom a kvalitný v práci s loptou," pokračuje.

Zatiaľ čo "belasí" na jar trikrát remizovali, Trnavčania dvakrát vyhrali a raz prehrali. Celkovo sú v dobrej forme: "Jar sa nesie v konštantných výkonoch. Jediný výpadok prišiel s Ružomberkom, ale po hernej stránke to bolo v poriadku. Mali sme veľa šancí, no neboli sme efektívni. V sobotu pravdepodobne nebude padať veľa gólov. Musíme premeniť prvú, druhú šancu," tvrdí Gašparík.

Zároveň neočakáva, že by sa mohlo opakovať niečo ako s Trenčínom, keď Spartak viedol 3:0, následne inkasoval dvakrát a duel si skomplikoval: "Každému mužstvu, ktoré prestrieda, alebo trochu poľaví, sa hra naruší. Keby som nechcel dať šancu mladým a nešetrili by sme sily na pohár, zápas by sme bez problémov dohrali, mali ho plne pod kontrolou a možno ešte navýšili skóre. Berieme to ako skúsenosť," pokračuje.

Bude sa tréner Michal Gašparík tešiť z výhry v derby?
Bude sa tréner Michal Gašparík tešiť z výhry v derby?TASR

V Trnave si pochvaľujú, že na nich nebol z médií vyvíjaný žiadny tlak, veď v centre diania bola pred opätovným spustením Fortuna ligy dvojica Slovan - Dunajská Streda: "V podstate aj teraz sme stále v úzadí. Dunajská Streda je pred nami o päť bodov, čo je veľmi veľa a Slovan o štyri. Dáva nám to väčší pokoj na prácu. Zatiaľ sme na priečkach, ktoré máme ako dlhodobý cieľ - umiestniť sa do tretieho miesta. Všetko navyše by bol iba bonus," uvedomuje si Gašparík.

"Pokiaľ by sme na Slovane neprehrali, nadstavba by bola veľmi zaujímavá. Všetky tri tímy by v takom prípade delili minimálne odstupy. Ak by sme prehrali, Slovan nám odskočí na sedem bodov a to je už veľmi veľa," počíta trnavský lodivod.

Rád by sa v Bratislave tešil podobne ako naposledy, keď tam Spartak hral a ovládol Slovnaft Cup: "Ak by sa nám podarilo zopakovať víťazný výsledok, veľmi by nám to pomohlo z pohľadu tabuľky aj sebavedomia," doplnil.

Koštrna: V derby sa môže stať hocičo

Jedným z lídrov je krajný obranca Kristián Koštrna. Odohral najviac minút spomedzi všetkých hráčov tímu (1 820), má takmer 75-percentnú úspešnosť súbojov, pridal tri asistencie a nedávno rozhodol duel v Liptovskom Mikuláši. Zasiahol do všetkých 21 odohraných stretnutí tohto ročníka Fortuna ligy.

"Sme pripravení, čo je dôležité, aj zdraví. V tíme je konkurencia, hráme dobre. Postúpili sme v pohári, zaznamenali dobré výsledky v lige. Až na stretnutie s Ružomberkom, v ktorom sme mali hernú prevahu a boli dominantnejší, no nepremenili sme šance," hovorí Koštrna.

Pred nesmierne dôležitým súbojom je nálada v kabíne dobrá: "Máme taktiku a cieľ, ktorý chceme dosiahnuť. Dôležité bude, aby sa nám Slovan v tabuľke nevzdialil na viac bodov. V derby sa môže stať hocičo. Čaká nás veľmi dôležitý a ťažký zápas vo výbornej atmosfére," pokračuje.

Koštrna sa teší po góle do siete Liptovského Mikuláša.
Koštrna sa teší po góle do siete Liptovského Mikuláša.TAR

Podobne ako tréner Gašparík, tak aj opora zadných radov si pochvaľuje, že mediálny tlak bol smerovaný inam: "Nie je to dobré, keď sa o vás veľa rozpráva. Vtedy môžete hrať uvoľnenejšie a to nám vyhovuje. Verím, že môžeme boj o vrchné priečky ešte zamotať," predpokladá Koštrna.

Slovan síce nie je na jar v najlepšej forme, no na to sa nebudú v Trnave pozerať: "Okrem stretnutia s Banskou Bystricou ešte na jar nevyhrali v riadnom hracom čase. Nedá sa hovoriť o kríze. To sa niekedy stáva, že aj keď je mužstvo dominantné, tak nevyhrá. Musíme si dávať veľký pozor na individuality. Slovan k tomuto duelu určite pristúpi inak ako napríklad v Zlatých Moravciach," dodal.

Prvý vzájomný zápas tejto sezóny sa skončil remízou 0:0. Trnava naposledy vyhrala vo finále Slovnaft Cupu a čo sa týka Fortuna ligy, jej trojbodový úspech sa datuje šesť duelov dozadu. V máji 2021 po dvoch góloch Ristovskeho a jednom od Yusufa vyhral Spartak hladko 3:0.