Udalosti Bundesligy: Kto chce titul? Bayern ani Dortmund očividne nie

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti Bundesligy: Kto chce titul? Bayern ani Dortmund očividne nie
Dortmund zlyhal v nevhodnej chvíli.
Dortmund zlyhal v nevhodnej chvíli.Profimedia
Bayern trápia vnútorné problémy. Dozvuky nedávnej zmeny na trénerskom poste stále doznievajú a spoluhráči sa medzi sebou hádajú. Napriek tomu Mníchovčania naďalej zostávajú na prvom mieste Bundesligy. Prenasledovateľ Dortmund stratil body aj v sobotu, keď totálne zlyhal v Stuttgarte. Dalo by sa povedať, že titul v Bundeslige si tento rok nezaslúži nikto.

Šesť z deviatich zápasov 28. kola najvyššej nemeckej súťaže nemalo víťaza. Úspešný víkend mali len tri tímy. Lipsko aj Freiburg využili zakopnutie Unionu a priblížili sa k tretiemu tímu tabuľky na rozdiel jedného bodu. Schalke naopak v záchranárskom súboji zdolalo Herthu a opustilo posledné miesto, na ktoré klesol ich súper z Berlína. V hlavnom meste potom v reakcii na piatkový výsledok vyhodili trénera Sandra Schwarza a nahradili ho Pálom Dárdaim. Ten povedie klub svojho srdca ako tréner už po tretí raz.

Hlavná pozornosť sa však sústredila na dve spolkové republiky na juhu Nemecka, kde hrali dva najlepšie tímy Bundesligy. A oba sklamali. Hrali proti súperom bojujúcim o záchranu, ktorí si tak trochu vymenili trénerov. Hoffenheimský Pellegrino Matarazzo ešte na jeseň viedol Stuttgart, zatiaľ čo tréner VfB Sebastian Hoeness pred rokom trénoval Hoffenheim. Súdiac podľa výsledkov z posledných dní možno povedať, že zmena prospela obom tímom, ktoré sa nachádzajú nebezpečne blízko zóny zostupu.

Výsledky 28. kola Bundesligy.
Výsledky 28. kola Bundesligy.Flashscore

Bayernu chýba strelec...

Pozrime sa najprv na sobotňajšie dianie v Bavorsku, kam pricestoval Hoffenheim. Matarazzo už na jeseň obral Bayern o body, vtedy ešte ako tréner Stuttgartu. A teraz, v apríli, opäť vybojoval v Allianz Arene prekvapujúcu remízu. Stal sa prvým trénerom v histórii Bundesligy, ktorý Mníchovčanov donútil na domácej pôde zaváhať dvakrát v priebehu jedinej sezóny.

Andrej Kramarič, elitný kanonier tímu, zariadil remízu 1:1. Mierne simuloval pád, po ktorom "Kraichgauer" kopali priamy kop, následne trafil do siete. Bayern môže Hoffenheimu podobného kanoniera len závidieť. Domácim naďalej chýba Eric-Maxim Choupo Moting, za ktorého zaskakujú stredopoliari alebo krídelníci. V sobotu táto úloha pripadla Gnabrymu, ktorý sa  počas zápasu snažil a niekoľkokrát nebezpečne vystrelil. Gól Bavorov však opäť vsietil obranca. To isté sa stalo aj v predchádzajúcich dvoch zápasoch, v ktorých sa Mníchovčania presadili.

Zdá sa však, že Bayern tlačí topánka aj na brankárskom poste. Aspoň súdiac podľa posledného týždňa. Yann Sommer nepresvedčil v utorkovom štvrťfinále Ligy majstrov a reputáciu si príliš nevylepšil ani cez víkend. Kramaričov priamy kop mohol určite vytesniť.

...Dortmundu pevné nervy

Dortmund mal ešte horšiu sobotu ako Bayern. Borussia mohla očakávať, že Stuttgart bude po dvoch víťazstvách v rade ťažkým súperom. V hlavnom meste Bádenska-Württemberska to však mala rozohraté výborne. Viedla 2:0 a hrala proti oslabeným domácim, ktorým od 39. minúty chýbal vylúčený zadák Konstantinos Mavropanos.

Tri body však nezískala. Jude Bellingham aj Marco Reus namiesto tretieho gólu trafili brvno, po ktorom Stuttgart využil šancu a v priebehu šiestich minút dvakrát skóroval. Dortmund si v bláznivom závere ešte raz vzal vedenie späť, ale ani to nedokázal udržať. Silas v siedmej minúte nadstaveného času vyrovnal na 3:3. Chce teda vôbec niekto to prvé miesto?

Hráč kola

Timo Werner strelil v Bundeslige už 100 gólov. Jeho posledné dva padli proti Augsburgu, ktorého bránu po dlhšom čase hájil český brankár Tomáš Koubek. Odchovanec futbalu v Hradci Králové však neobstál, keďže okrem Wernera ho prekonal aj Kevin Kampl. Hostia z Bavorska bojovali zo všetkých síl, ale strelili o jeden gól menej ako domáci.

Werner bol jednoznačnou postavou duelu. V desiatej minúte sa rozbehol po pravej strane a na konci svojho nábehu prihral Kamplovi na gól. Nemecký reprezentant potom po polhodine hry skóroval. Najprv zužitkoval prihrávku Benjamina Henrichsa a pohotovým zakončením z prvej otočil skóre. O tri minúty neskôr sa druhým dotykom sa oprel do parádneho voleja, ktorým prekonal márne plachtiaceho Koubka.

Gól kola

Tim Skarke tiež mohol podať vynikajúci výkon. Krídelník Schalke sa však zranil po prvom dejstve piatkovej predohrávky. Napriek tomu však dokázal v jednom polčase zapôsobiť.

Domáci "Knappen" potrebovali Herthu nutne poraziť. Vykročili k tomu už v tretej minúte. Skarke prevzal loptu v strede poľa a posunul ju smerom k bráne BSC. V menšej skrumáži si ju prehodil na pravú nohu, ktorou ju napálil tak, že sa odrazila od brvna za chrbát berlínskeho brankára.

Skarke potom dokázal odcentrovať na Mariusa Bültera, ktorý skóroval. Schalke nakoniec strelilo päť gólov. Naposledy ich toľko v jednom zápase v Bundeslige zaznamenalo na jeseň 2019 proti Paderbornu.