Udalosti Bundesligy: Schalke ťahá šnúru bez prehry, stále má šancu zachrániť sa

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Bundesligy: Schalke ťahá šnúru bez prehry, stále má šancu zachrániť sa

Schalke neprehralo už päť zápasov po sebe.
Schalke neprehralo už päť zápasov po sebe.Profimedia
Stále opatrne, ale predsa len čím ďalej, tým viac si v Dortmunde pripúšťajú možnosť získať titul. Ak by navyše okrem toho prišiel aj zostup hlavného rivala, tak by sa oslavy na Westfalenstadione tak rýchlo neskončili. Zatiaľ Borussia ostáva nohami na zemi a na chvoste tabuľky sa nevzdáva ani Schalke.

Doba, keď sa rivali z Porúria stretávali vedľa seba v hornej polovici Bundesligy, je dávno minulosťou. Mužstvo z Gelsenkirchenu si vlani dokonca zahralo druhú najvyššiu súťaž a v aktuálnom ročníku znova bojuje o zotrvanie medzi elitou. Naďalej je posledné.

Už na jeseň nabralo Schalke značné manko a skraja nového kalendárneho roka to s ním nevyzeralo o nič lepšie. Prvé dve stretnutia po zimnej prihrávke "baníci" prehrali s celkovým skóre 1:9. Odvtedy sa predsa len začalo blýskať na lepšie časy. Nie dokonalé, ale lepšie.

Po debakli od Lipska na konci januára dokázalo Schalke zaznamenať štyri bezgólové remízy v rade. Pozoruhodná séria naznačila, že tím zapracoval na defenzíve, no ešte by sa potreboval naučiť strieľať góly. 

Predsa len, tri body za výhru sú viac ako jeden vďaka remíze. Aj tréner Thomas Reis sa o tom presvedčil po víťazstve nad Stuttgartom. Napriek tomu, že Schalke ostáva posledné, zaznamenalo tretiu výhru v sezóne a drží mesiac trvajúcu šnúru bez prehry s jediným inkasovaným presným zásahom. To predstavuje do záchrannárskych prác dôležitý impulz.

Posilnenie vo všetkých radoch

V čom sa tím počas februára zlepšil? Predovšetkým prišlo posilenenie vďaka nákupom alebo uzdraveniu sa opôr. K tomu sa pridalo i šťastie. Wolfsburg v Gelsenkirchene nepremenil penaltu, stuttgartský Wataru Endo napriek množstvu šancí neskóroval.

Zmeny nájdeme v každom rade. Medzi tromi žrďami sa už nepohybuje Alexander Schwolow, ale Ralf Fährmann. Stabilnejšie vyzerá defenzíva, do ktorej zapadol hosťujúci Moritz Jenz z francúzskeho Lorientu. S ním a kapitánom Jošidom vyzerá stopérska dvojica o poznanie lepšie ako pri bránení, tak aj v rozohrávke.

Niečo podobné sa dá povedať o dvojici defenzívnych záložníkov, ktorými sú Alex Král s Tomom Kraußom. Prvý menovaný patril na jeseň medzi najlepších hráčov Schalke, počas januára bol zranený. Teraz je späť a nemeckého mládežníckeho reprezentanta Kraußa, ktorý sa nebojí strieľať z diaľky, svojou schopnosťou vyviesť loptu vhodne dopĺňa.

Zranenie trápilo tiež Rodriga Zalazara, pri ktorom sa čaká, kým sa poriadne rozohrá, pretože lepšieho tvorcu hry v tíme nenájdeme. Na gól v modrom drese doposiaľ čaká Michael Frey. Napriek tomu vie obranám súperov narobiť značné problémy. Naposledy si pripísal asistenciu na zásah Dominicka Drexlera, ktorý rovnako ako Marius Bülter zastúpil zranených krídelníkov Tima Skarkeho a Soichira Kozukiho.

Aktuálna tabuľka Bundesligy.
Aktuálna tabuľka Bundesligy.Flashscore

Hráč kola

Je zvyknutý predovšetkým na útočné povinnosti, ale proti Augsburgu sa musel Marco Richter poctivo vracať do defenzívy. Vo formácii Herthy s tromi stopérmi sa postavil na pozíciu pravého halfbeka a rozhodne si neviedol zle.

Hráč, ktorý v lete prekonal onkologické problémy, futbalovo vyrastal práve v Augsburgu. Proti svojmu bývalému klubu potlačil akýkoľvek sentiment a predviedol spoľahlivý výkon dopredu i dozadu. Navyše si pripísal víťazný gól, ktorý aj búrlivo oslávil.

Gól kola

Napriek viacerým adeptom sa víťazom stal Marvin Ducksch, ktorý zasadil tretí a posledný klinec do rakvi Bochumu. Útočník Werderu si tesne pred šestnástkou zobral na starosť priamy kop. Neposlal ho do šibenice brány, ale nadol. Využil výskok hráčov v múre a prízemnou strelou skóroval.