Udalosti Premier League: Conte je na ceste za neúspešnými predchodcami

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Premier League: Conte je na ceste za neúspešnými predchodcami

Veľavravné gesto Conteho počas zápasu so Southamptonom.
Veľavravné gesto Conteho počas zápasu so Southamptonom.Profimedia
Arsenal využil víkendové ligové voľno Manchestru City, vďaka pohodlnému víťazstvu nad Crystal Palace si vybudoval na čele tabuľky osembodový náskok. Na druhej strane severného Londýna je nálada úplne opačná. Tréner Tottenhamu Antonio Conte (53) podrobil svojich hráčov tvrdej kritike za to, že v Southamptone zahodili dvojgólový náskok a stratili dva dôležité body v boji o prvú štvorku.

Z tímov ohrozených zostupom vyhral iba Leeds 4:2 proti ďalšiemu "namočenému" celku Wolves. To znamená, že spodnú deviatku tabuľky momentálne delia len štyri body. Zintenzívňujú sa aj preteky o miesta v Európe. Aston Villa a Chelsea sú v rozmedzí štyroch bodov od prvej šestky.

Unavený a frustrovaný Arsenal po krachu v Európskej lige odpovedal na vypadnutie so Sportingom vo veľkom štýle. A čo je dôležitejšie, tak ako už mnohokrát v minulej sezóne po prehrách - úspešným výkonom a výsledkom. Na Emirates Stadium porazil Crystal Palace 4:1.

Odolnosť a vôľu "kanonierov" symbolizuje fakt, že úvodný gól zápasu strelil Gabriel Martinelli, ktorý neuspel vo štvrtej sérii penaltového rozstrelu so Sportingom. V nedeľu naopak Brazílčan parádnym zakončením položil základy šiesteho ligového víťazstva v rade, po ňom dvakrát skóroval Bukayo Saka a štvrtý gól pridal Granit Xhaka.

Arsenal pôsobí dojmom, že má preteky o titul pod kontrolou. A to aj napriek tomu, že Manchester City má zápas k dobru a doma sa stretne s "Gunners". Chlieb sa môže lámať 26. apríla na Etihad Stadium.

Štatistiky zápasu Arsenal - Crystal Palace.
Štatistiky zápasu Arsenal - Crystal Palace.Flashscore

Antonio Conte prišiel do Tottenhamu s aurou šampióna, trénera, ktorý bude schopný priniesť víťaznú mentalitu do klubu, ktorý je zvyknutý na opakované neúspechy. Namiesto toho sa Talian možno zaradí do radu manažérov Spurs, ktorí prišli a odišli bez toho, aby nad hlavu zdvihli nejakú trofej.

Talianova zmluva vyprší na konci sezóny. Teraz sa však zdá, že na stole nie je otázka, či ju predĺži, ale či vôbec dokončí angažmán. O to viac, že bývalý manažér Juventusu, Chelsea a Interu si v sobotu večer nebral servítky a svojich hráčov označil za sebeckých, bezcitných a neschopných hrať pod tlakom a v strese.

Spurs sú po remíze 3:3 na pôde "Svätcov" stále na štvrtom mieste, ale už len o dva body pred Newcastlom, ktorý má dva zápasy k dobru. Otázkou pre vedenie Tottenhamu je, či sa Conteho zjavne narušený vzťah s kabínou ešte dá napraviť.

Villa prebudil Villu

Keď bol Steven Gerrard v októbri prepustený z funkcie manažéra Aston Villy, birminghamský tím od zóny zostupu uchránilo len skóre. Pod taktovkou Unaie Emeryho uplynulo päť mesiacov a "Villans" sa zmenili na nepoznanie. V sobotu vo Villa Parku zmietli Bournemouth 3:0 a pripísali si tretie víťazstvo v posledných štyroch zápasoch.

Od októbrového príchodu bývalého šéfa Arsenalu či Paríža Saint-Germain získali v Premier League viac bodov len štyri tímy. Navyše, postup Manchestru United aj City do semifinále FA Cupu cez víkend zvýšil možnosť, že Aston Ville by na postup do európskych pohárov mohlo stačiť aj siedme miesto.

Duel Aston Villy a Bournemouthu v číslach.
Duel Aston Villy a Bournemouthu v číslach.Flashscore

"Môžeme pridať nový krok, nový cieľ. A tým je pozrieť sa na tímy v prvej desiatke," povedal Emery po poslednom triumfe. "Majú pred nami náskok, my môžeme bojovať trochu v tieni za nimi."

"Budeme hrať doma s Fulhamom, čakajú nás aj zápasy s Brightonom, v Brentforde a s Chelsea," vymenoval hlavných súperov v boji o Európu. 

Hráč kola

O prehre Bournemouthu vo Villa Parku sa už hovorilo, ale tento duel ponúkol moment, ktorý presahuje hranice športu - keď v 78. minúte nastúpil David Brooks. Waleskému záložníkovi totiž v októbri 2021 diagnostikovali Hodgkinov lymfóm a v máji 2022 začal liečbu. 

Teraz, len o 10 mesiacov neskôr, je Brooks späť v profesionálnom futbale. Keď v sobotu nahradil Adama Smitha, vyslúžil si od všetkých na štadióne ohlušujúci potlesk.

Gól kola

Štadión Elland Road bol dejiskom šesťgólového súboja medzi Wolves a Leedsom, v ktorom hostia vyhrali 4:2 a dostali sa zo zóny zostupu. Gól zápasu a 28. gól kola Premier League však prišiel z nepravdepodobného zdroja - od domáceho obrancu Jonnyho.

Brankár Leedsu Illan Meslier vyboxoval loptu z hranice pokutového územia po domácej prihrávke, Marc Roca ju dostal len k španielskemu obrancovi a ten lobom z 30 metrov znížil na 1:3. Wolves vzápätí pridali ďalší gól, ale hostia v nastavení spečatili dôležité víťazstvo. A tak sa pokračuje v jednej z najdramatickejších bitiek o záchranu, akú kedy Premier League videla.