Udalosti Serie A: Historické víťazstvo Cremonese a nahnevaný Mourinho

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Serie A: Historické víťazstvo Cremonese a nahnevaný Mourinho

Mourinho opäť neudržal nervy na uzde.
Mourinho opäť neudržal nervy na uzde.Profimedia
24. kolo najvyššej talianskej súťaže prinieslo okrem predĺženia hegemónie Juventusu v mestskom derby s Turínom (4:2) aj nečakanú prehru Interu v Bologni (0:1), po ktorej dostal tréner Simone Inzaghi (46) ultimátum. Na druhej strane obhajca titulu AC Miláno oslavoval štvrté čisté konto za sebou. Prím však hral utorňajší duel medzi Cremonese a AS Rím.

Po víkendových zápasoch asi málokto očakával, že v tomto kole nastane ešte väčšia radosť, než akú mala Bologna po domácom víťazstve 1:0 nad Interom. Favorizovaní hostia stratili náskok na druhom mieste a ich tréner Inzaghi dostal jasnú úlohu - ukončiť neustále výkyvy formy a obhájiť pomyselné ligové striebro. Posledný hrací deň však zaváhanie Interu prekonal. Cremonese si pripísalo prvé tohtoročné ligové víťazstvo a zároveň sa odpútalo z posledného miesta v tabuľke. 

Mužstvo z Cremony bolo jediným tímom, ktorý pred domácim súbojom s AS Rím nevyhral v Serii A ani jeden zápas. A keďže sa v najvyššej talianskej súťaži objavil prvýkrát od roku 1996, jeho prvý úspech bol o to pozoruhodnejší. Ten predchádzajúci prišiel koncom marca toho istého roka, teda pred 27 rokmi!

Aktuálna tabuľka súťaže.
Aktuálna tabuľka súťaže.Flashcore

Na rozdiel od víťazstva 2:1 v Padove však tentoraz domáci nastúpili proti silnejšiemu súperovi a nič na tom nezmenil ani fakt, že oba tímy vyprodukovali pred začiatkom zápasu rovnaký počet striel (298) v Serii A. AS Rím, bojujúci o prvú štvorku, už videl, ako sa bodovo približuje k druhému miestu, no namiesto toho musel stráviť trpkú porážku. To však nebolo všetko.

Ďalšiu červenú kartu, tretiu v tejto sezóne, totiž videl tréner José Mourinho, ktorý sa krátko po začiatku druhého polčasu dostal do ostrej hádky so štvrtým rozhodcom. "Mal by sa zachovať ako chlap a priznať, čo mi povedal," povedal po zápase rozhorčený portugalský stratég. "Som emotívny, to všetci viete, ale nie som blázon. Reakcia nebola bezdôvodná," vysvetlil Mourinho svoje správanie.

Rímsky kouč si potom neodpustil poznámku, že štvrtý rozhodca Serra je z Turína a súperom AS v ďalšom kole bude Juventus. "Ale nechcem to tu riešiť, určite to s tým nesúvisí," dodal Mourinho a vzápätí vyjadril želanie, aby niekto počul urážky na jeho adresu a dal mu za pravdu. Rád by sa bránil na súde.

Výsledky 24. kola.
Výsledky 24. kola.Flashscore

Otázkou je, nakoľko z tohto správania profituje rímsky celok. Do istej miery je dobré vedieť, že sa vás tréner zastane, ale tu sme niekde inde. O rímskej lavičke sa toho vlani napísalo veľa. Celá Európa vie, že je plná tvrdých chlapov, hlavne po potýčkach (vrátane škrtenia) pred zápasom s Bodo v Nórsku. A ani tento rok sa nič nemení, o čom svedčí fakt, že Mourinha musel do konca zápasu v Cremone vystriedať tréner brankárov. Jeho prvý asistent si odpykáva trest.

Táto šou tak zatienila veľký úspech Cremonese, ktoré preskočilo Sampdoriu a konečne už nie je posledné. K záchrane má, samozrejme, ešte ďaleko, ale toto víťazstvo určite dodalo fanúšikom nádej. Tí potom pri odchode zo štadióna priznali, že po vyrovnávajúcom góle súpera už príliš neverili, no Daniel Ciofani v závere ukázal pevné nervy pri pokutovom kope. Skúsenosti na to má, veď hráč narodený v roku 1985 strelil v tejto sezóne už štyri góly a v piatich najlepších európskych súťažiach nenájdete úspešnejšieho staršieho strelca. 

Ak by si Cremonese mohlo vybrať, pravdepodobne by s AS Rím hralo stále, veď ho týmto výsledkom zdolalo vo februári už druhýkrát, keď si práve proti tímu z hlavného mesta zabezpečilo postup do semifinále Talianskeho pohára. Pod oba úspechy sa však podpísal nový tréner Davide Ballardini, ktorému prvé tri ligové body dodajú pokoj, hoci, ako sám hovorí, na tabuľku sa zatiaľ pozerať nemôže.

Hráč kola

Riccardo Orsolini strelil v nedeľu na obed gól na 1:0 a stáva sa výraznou postavou Bologne v nečakanom ťažení za európskymi pohármi. Bol to jeho piaty presný zásah v tejto sezóne a skóroval v každom z posledných štyroch víťazstiev svojho tímu. Márne by ste hľadali dôležitejšiu postavu.

Tréner Thiago Motta bol po zápase tiež veľmi spokojný, pochválil najmä to, ako fanúšikovia zostali na štadióne po zápase oslavovať, ale spomenul aj fakt, že bolo skvelé vidieť Orsoliniho opäť hrať s úsmevom na tvári. A určite nebol jediný, kto si to všimol. Na tribúne bol aj Roberto Mancini, tréner národného tímu.

Gól kola

Fiorentina v pondelok trikrát skórovala na ihrisku Hellasu Verona, čím ukončila dlhé čakanie na ligové víťazstvo a konečne preniesla svoju pohárovú formu aj do domácej súťaže. Pozornosti fanúšikov samozrejme neunikol ani zásah obrancu Cristiana Biraghiho z vlastnej polovice, keď lopta putovala do siete takmer 58 metrov!

Biraghi v 89. minúte prekvapil domáceho brankára Lorenza Montipa rýchlym voľným kopom a hoci len definitívne uzavrel už rozhodnuté stretnutie, vyslúžil si od trénera Vincenza Italiana verejnú pochvalu za brilantné taktické riešenie. Sté vystúpenie trénera v Serii A si navyše spríjemnil prvým ligovým čistým kontom od 6. novembra.