Udalosti Serie A: Veľké derby duely plné emócií a nesmrteľný Zlatan rekordmanom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Serie A: Veľké derby duely plné emócií a nesmrteľný Zlatan rekordmanom

V Ríme bolo ozaj horúco.
V Ríme bolo ozaj horúco.Profimedia
Rímske derby ani súboj Interu s Juventusom neponúkli podľa očakávaní oslnivé futbalové predstavenie, ale skôr tvrdý boj, ktorý sa v oboch prípadoch s väčšou či menšou intenzitou preniesol aj mimo ihriska. Nezastaviteľný Neapol opäť využil kolísavé výkony svojich prenasledovateľov a po jasnom víťazstve 4:0 v Turíne vedie už o 19 bodov. A čo ďalšie prinieslo 27. kolo talianskej Serie A?

V najlepšom momente pre taliansky klubový futbal za posledných 17 rokov, keď sa tri jeho tímy dostali do štvrťfinále Ligy majstrov, sa pred reprezentačnou prestávkou stretli štyri ťažké váhy. A keďže Lazio, AS Rím, Inter a Juventus mali za sebou náročné vystúpenia na európskej scéne, tak trochu sa očakávalo, že to nebude ideálne. 

Čo však obom zápasom chýbalo na futbalovej kráse, vynahradili si v predzápasových či pozápasových vyhláseniach. Ani ich severní kolegovia sa nezdržali rozčúlenia, ale v Miláne sa hnev prejavoval len pred mikrofónmi. A nebol ani tak namierený na súperov, ako na rozhodcu.

Aktuálna tabuľka Serie A.
Aktuálna tabuľka Serie A.Flashscore

Jediný gól Juventusu totiž padol po spornej situácii, ktorú by mnohí neváhali označiť za hru rukou. VAR však priestupok Adriena Rabiota za zásadný nepovažoval a tréner Massimiliano Allegri mohol oslavovať. Navyše sa víťazstvo zrodilo presne tak, ako to má rád. Stačil jediný gól, ktorý Juventus strelil z prvej strely na bránu, a rekordne nízke percento držania lopty: 30,8 % - najnižšie od roku 2004, keď sa v Taliansku začali zbierať podobné údaje. 

Tréner súpera Simone Inzaghi nepochyboval, že rozhodnutie bolo "škandalózne a hrubo ovplyvnilo priebeh zápasu", ale faktom zostáva, že Inter bol na druhom mieste predskočený Lazion a v tejto sezóne prehral už deväť ligových zápasov. V skutočnosti je to po úvodných 27 kolách len druhýkrát v tomto storočí, čo utrpel toľko prehier. A opäť sa musií obzerať späť.

Výsledky 27. kola.
Výsledky 27. kola.Flashscore

Siedmy Juventus zaostáva za šiestou Atalantou o štyri body, ale ani sedembodová strata na prvú štvorku sa nezdá byť neriešiteľná. Bianconeri si v nedeľu výrazne zdvihli náladu, keď prvýkrát od sezóny 1976/77 dvakrát v jednom ročníku zdolali Inter bez toho, aby inkasovali jediný gól. Nebyť odpočtu bodov, Juventus je na druhom mieste so štvorbodovým náskokom pred Laziom. Treba pripomenúť, že odvolanie Juventusu, ktoré by teoreticky mohlo byť prerokované, sa bude rozoberať ešte do konca sezóny. Odpočet tak môže zmiznúť. 

Ešte veselšie bolo v Ríme, kde došlo k tradičnému fyzickému kontaktu. Derby della Capitale bolo ochudobnené o dve hlavné postavy. Na strane Lazia nemohol pre zranenie hrať najlepší strelec Ciro Immobile, na druhej strane musel potrestaný José Mourinho sledovať zápas tajne v útrobách štadióna. S médiami nehovorí, takže sme ochudobnení o jeho pohľad na celú záležitosť.

Zápas sa nezaobišiel bez červených kariet, pričom tú najdôležitejšiu dostal obranca AS Roger Ibañez. Podobne ako jeho kolega Kumbulla naposledy proti Sassuolu ju dostal v prvom polčase. A to nie je dobrý spôsob hry, najmä ak je vašou jedinou stratégiou defenzíva. Lazio prelomilo obranný val v druhom dejstve, keď skóroval Mattia Zaccagni

Záver zápasu okorenila vzájomná potýčka Bryana Cristanteho a Adama Marušića, ktorí boli odmenení červenými kartami. To hlavné však malo ešte len prísť. Pred rímsku šatňu sa Alessio Romagnoli "náhodou" prišiel opýtať, či majú jeho súperi v zálohe ešte nejaké vyhlásenia: "Teraz už nič nepoviete?", čo nemohlo zostať bez povšimnutia už úplne vyzlečeného obrancu AS Gianlucu Manciniho, ktorý sa okamžite na svojho súpera vrhol zo šatne a mierne ho urazil. 

Prezident Lazia Claudio Lotito sa snažil situáciu upokojiť, ale práve v tej chvíli sa na scéne objavil José Mourinho v sprievode svojho bodyguarda a asistenta Fotiho. Mourinho už dostal od delegáta povolenie vstúpiť do šatne (oficiálne sa zápas skončil) a pri pohľade na Lotita si neodpustil poznámku "Na koho sa to pozeráš?".

Lotito mu vysvetlil, že je prezidentom Lazia, pričom on sám o Mourinhovej úlohe v Ríme nič nevie. O pár metrov ďalej takmer vypukli pästné súboje, keď sa do seba pustili útočník Lazia Luis Alberto a spomínaný rímsky asistent Foti. Rôzne zdroje potom uvádzajú, že kondičný tréner Ríma Rapetti sa pustil do nerovného boja v štýle jeden proti všetkým, v ktorom ho potom prišiel podporiť klubový analytik Cerra (mimochodom, tiež v treste). Vášne však nakoniec vychladli a všetci sa rozišli domov.

Štatistiky rímskeho derby.
Štatistiky rímskeho derby.Flashscore

Hráč kola

Manolo Gabbiadini v nedeľu popoludní skóroval hneď dvakrát a pomohol svojmu tímu k cennému víťazstvu 3:1 nad Veronou, pričom oba svoje góly vsietil v úvodných 35 minútach. Pre Sampdoriu to bolo len tretie ligové víťazstvo v tomto roku, ale bolo mimoriadne dôležité z hľadiska jej nádejí do konca sezóny. 

Tréner Dejan Stankovič stále verí v záchranu, hoci Sampdoria zaostáva za Speziou o deväť bodov a vzájomným oberaním sa o body nahrávajú celky v zostupovom pásme svojim súperom. V hre je však ešte 33 z nich, takže nádej žije. A hlavnú zásluhu má Gabbiadini, pričom jeho druhý gól bol mimoriadne krásny.

Gól kola

Najdôležitejší gól kola strelil Zlatan Ibrahimovič z AC Miláno. Nestarnúci Švéd síce svojím 156. zásahom v Serii A nezabránil prehre 1:3 v Udinese, ale vyrovnal sa súčasnému trénerovi talianskej reprezentácie Robertovi Mancinimu a zapísal sa do histórie. Vo veku 41 rokov a 166 dní sa stal najstarším strelcom v najvyššej talianskej súťaži

Ibrahimovič paradoxne prekonal doterajšieho rekordéra Alessandra Costacurtu, ktorý držal rekord od roku 2007, keď ako hráč AC Miláno skóroval tiež z pokutového kopu proti Udinese. Zlatan sa navyše nechystá odísť do dôchodku, sám vyhlásil, že ak sa bude cítiť dobre, chce pokračovať a "Rossoneri" podľa neho potrebujú skúsenosti. Súčasný tím trieda dobré a zlé výkony práve kvôli svojej mladosti.