Vincenzo Montella: Derby Neapolu proti AS Rím je pre mňa srdcovou záležitosťou

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vincenzo Montella: Derby Neapolu proti AS Rím je pre mňa srdcovou záležitosťou

Vincenzo Montella strieľal góly hlavne za AS Rím.
Vincenzo Montella strieľal góly hlavne za AS Rím.Profimedia
Vincenzo Montella (48), rodák z blízkosti Neapola a bývalý hráč AS Rím, označil "Derby del Sole" za srdcovú záležitosť.

V exkluzívnom rozhovore pre taliansku verziu Flashscore navyše prezradil, že už 171. vzájomný zápas týchto súperov bude mať pre neho špeciálny náboj. S trénerom Lucianom Spallettim ho spája priateľstvo, váži si tiež Josého Mourinha.

Montella aktuálne predvádza svoje trénerské umenie v Turecku. V dvojmiliónovom meste Adana, "križovatke východu a západu", ako ho bývalý reprezentant označuje, sa už takmer dva roky snaží svojím prístupom premeniť turecký futbal.

V predošlom ročníku jeho klub Adana Demirspor ako nováčik ohromil a skončil v prvej polovici tabuľky. Taliansky tréner nechce prestať udivovať a dúfa, že sa mužstvu podarí postúpiť až do pohárovej Európy. Až do minulého týždňa bolo na treťom mieste tabuľky, momentálne je štvrté.

"Galatasaray a Fenerbahce majú najsilnejšie kádre, ale my sme so sebou spokojní. Naši fanúšikovia sú šťastní, pretože hráme dobre," teší Montellu, no zároveň si uvedomuje, že ak chce hrať medzinárodné súťaže, tak nemôže ani na chvíľu poľaviť.

Doma v Neapole aj v Ríme

Taliansky stratég na chvíľu zameral pozornosť iným smerom. V nedeľu bude sledovať derby jemu veľmi blízke. Neapol a Rím sa proti sebe postavia hneď v prvý deň druhej polovici sezóny, ktorá má mnoho zaujímavých aspektov. Pre Montellu, rodáka z Castello di Cisterna, mestečka v neapolskej provincii, to bude srdcová záležitosť.

Nielen kvôli minulosti v AS Rím, ale takisto vďaka vášni jeho dcéry, ktorá sa stala skalnou fanúšičkou "vlkov". "Pre mňa je to derby ako žiadne iné. Pochádzam z Neapola, dospieval som tam a žije tam moja rodina. A potom Rím, ktorý je môj druhý domov," tvrdí.

Montella odišiel z Neapola ako mladý chlapec, keď mal dvanásť rokov. Pripojil sa k mládežníckemu tímu Empoli, ktorý ho neskôr doviedol do profesionálneho futbalu. Puto so svojím rodiskom však nikdy neprerušil.

"Neapolský tím odráža mesto vo všetkých jeho aspektoch, takže sa od neho nikdy nemôžete odtrhnúť. Neviem, či sa môžem nazývať skutočným fanúšikom Neapola, ale rozhodne s ním sympatizujem a aj keď sa ma to netýka, tak som rád, že sa mužstvu darí," nechal sa počuť.

Pri pohľade na tabuľku sa zdá, že Neapol bude favorit, ale Montella to neberie ako samozrejmosť: "Pre SSC to nebude jednoduchý zápas. Myslím si, že rozhodne jediná chyba alebo nadštandardný výkon niektorého z hráčov," verí.

"V mimoriadnej forme je Osimhen, rovnako na druhej strane Dybala. Z taktického pohľadu je ťažké povedať, aký to bude zápas. Určite však musíme brať do úvahy ofenzívnu silu Nepaola," myslí si Montella.

Na fotke Montella a Spalletti.
Na fotke Montella a Spalletti.Profimedia

Mourinho vie prijať aj prehru

Bude to aj súboj trénerov Spallettiho a Mourinha. Dvoch kolegov, ktorých Montella pozná veľmi dobre. S prvým menovaným sa stretol už v Empoli a neskôr v Ríme. S druhým si niekoľkokrát skrížil cestu. Skúsenosť má hlavne pozitívnu, nakoľko v roku 2018 dokázal na lavičke Sevilly v osemfinále Ligy majstrov vyradiť Manchester United.

"Vtedy sa Mourinho ukázal ako skvelý tréner a človek. Na konci zápasu mal silu prísť nám pogratulovať do šatne. Predviedol svoju veľkosť. Okrem toho, že je zvyknutý vyhrávať, tak vie aj prijať prehru," chválil.

Práca, ktorú Portugalčan pre AS Rím odvádza, je podľa neho skvelá: "Okrem trénovania si v tomto klube musíte poradiť aj s náladou fanúšikov. To je schopnosť, ktorú už preukázal. Dokázal tím izolovať a zjednotiť publikum, čo je neobvyklá vlastnosť."

Spalletti sa snaží získať prvý titul v Serii A a momentálne podľa Montellu patrí k najlepším koučom Európy: "Povedal som to už veľakrát a som o tom presvedčený čoraz viac. Dúfam, že po mimoriadnej kariére dokáže v Taliansku vyhrať Scudetto, pretože si to zaslúži," dodal.