Vráti sa titul majstra sveta konečne do Anglicka?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vráti sa titul majstra sveta konečne do Anglicka?

Vráti sa titul majstra sveta konečne do Anglicka?
Vráti sa titul majstra sveta konečne do Anglicka?Profimedia
Anglicko je jednou z ôsmich krajín, ktoré vyhrali svetový šampionát. Bolo to ešte v roku 1966. Odvtedy celá krajina čaká, kedy sa to podarí znova.

Od slávnej výhry proti Západnému Nemecku sa Angličania umiestnili najlepšie dvakrát na štvrtom mieste - v Taliansku v roku 1990 a v Rusku v roku 2018. Väčšinou zaznamenal Albion sklamanie. Napriek tomu, že vždy boli v tíme svetoví hráči, mužstvo prehralo so slabšími súpermi, nepriklonilo sa k nemu šťastie v pokutových kopoch alebo ich zarezali sporné rozhodnutia rozhodcov.

V kvalifikácii o MS 2022 strelilo Anglicko 39 gólov, najviac zo všetkých tímov v Európe, ale až 24 z nich proti San Marínu a Andorre. V marci 2021 až v závere zariadil výhru nad Poľskom (2:1) Harry Maguire a napriek tomu, že vlani v septembri porazili Maďarsko jasne 4:0, proti rovnakým súperom, teda Poľsku aj Maďarsku, iba remizovali, čo vyvolalo vážne pochybnosti o schopnostiach mužstva.

Hoci sa Anglicko dostalo do finále európskeho šampionátu, kde prehralo s Talianskom, forma pred Katarom vzbudzuje obavy. Víťazstvo neprišlo v posledných šiestich zápasoch a zverenci trénera Garetha Southgatea zostúpili do B-divízie Ligy národov. S Nemeckom, Talianskom a Maďarskom nedokázali zvíťaziť ani raz.

Silné stránky

Anglicko sa môže pochváliť silnou ofenzívou. Kapitán Harry Kane je jasnou voľbou na hrot, okolo neho sa môžu postaviť Raheem Sterling, Bukayo Saka, Phil Foden, Jack Grealish či Marcus Rashford. Všetci sa budú biť o herný čas.

Jude Bellingham je výnimočný talent a nepochybuje sa o jeho mieste v základnej zostave. Dokáže podporovať ofenzívu a zabrať smerom dozadu. Otázne je, či sa na ihrisko napriek skvelej klubovej forme dostanú Callum Wilson a James Maddison.

Southgate ostal verný hráčom, ktorí doviedli Anglicko do finále turnaja EURO 2020. V 26-člennej nominácii je až devätnásť z nich, čo činí 76 percent a to je najviac v histórii krajiny, keď porovnáme dva veľké turnaje po sebe. Konzistencia a skúsenosti budú na MS v Katare kľúčové faktory.

Slabé stránky

Najväčšie otázniky vzbudzujú stopéri. Forma Harryho Maguireho v tejto sezóne prudko klesla. Od prehier s Brightonom a Brentfordom v úvodných dvoch kolách aktuálneho ročníka nastúpil v Premier League iba raz a tréner ten Hag ho považuje až za štvrtého stopéra.

Napriek tomu ho Southgate povolal, keďže podával kvalitné výkony na MS 2018 a ME 2020. Mnohí fanúšikovia sa hnevajú, že to bolo na úkor Fikaya Tomoriho. 24-ročný rodák z kanadského Calgary sa v milánskom AC vypracoval na stredného obrancu svetových kvalít a zohral výraznú úlohu pri zisku titulu v Serii A.

"Nemyslím si, že mladší hráči ukázali dosť na to, aby vytlačili skúsenejších," vysvetlil svoje rozhodnutie Southgate. O šampionát prišli zranení krajní beci Reece James a Ben Chilwell. Nominovaní Ben White a Conor Coady podľa prvotných predpokladov nepatria do základnej zostavy. Tam by mali v trojčlennom systéme nastupovať Kyle Walker, Harry Maguire a John Stones.

Aktuálna forma Anglicka vzbudzuje viacero otázok.
Aktuálna forma Anglicka vzbudzuje viacero otázok.Flashscore

Ideálna zostava

Pickford - Walker, Maguire, Stones - Trippier, Rice, Bellingham, Shaw - Sterling, Kane, Foden

Napriek nie ideálnej forme v Evertone je najmenej diskutovanou témou pozícia Jordana Pickforda na pozícii jednotky. 28-ročný gólman odchytal všetky zápasy na MS 2018 aj ME 2020.

Spomínaná trojica Walker, Maguire a Stones by si mala zastať miesta v trojčlennej obrane, nakoľko Southgate začal využívať tento systém. Sklamaný ostal James Ward-Prowse zo Southamptonu. Kapitán "svätcov" podával spoľahlivé výkony, napriek tomu dostal "jeho" miesto Kalvin Phillips, aj keď kvôli zraneniu za Manchester City nastúpil iba raz.

Stred poľa majú vyplniť Jude Bellingham a Declan Rice. Spoločne hrali na európskom šampionáte pred rokom. V pozícii halfbekov sa očakávajú skvele hrajúci Kieran Trippier z Newcastlu, zľava ho doplní Luke Shaw.

Kapitán Harry Kane potrebuje už len tri góly, aby prekonal rekord Waynea Rooneyho s 53 zásahmi, ktorý je momentálne najlepším strelcom národného tímu. Mnohí experti sa zhodujú, že by to mal dokázať už v základnej skupine, kde sú súpermi Irán, USA a Wales. Z hry však za Anglicko neskóroval od septembra 2021, kedy prekonal gólmana San Marína.

Raheem Sterling nemá najlepšiu formu, v základnej zostave by sa mal objavovať najmä vďaka skúsenostiam z troch vrcholných podujatí. Posledné miesto vyplní Phil Foden, ktorý prežíva skvelú sezónu v drese Manchestru City.

Najhorúcejšia téma

Kto nastúpi v strede poľa?

Jordan Henderson a Raheem Sterling sú jedinými hráčmi Anglicka, pre ktorých to bude už tretí svetový šampionát. Práve skúsenosti kapitána Liverpoolu by mohli byť rozhodujúce pre mladšiu generáciu, aj keď práve tá zobrala Hendersonovi miesto v základnej zostave.

Conor Gallagher z Chelsea sa nakoniec do nominácie dostal, no neočakáva sa, že by mohol vybehnúť na ihrisko. Bellingham a Rice sú pre neho až príliš veľkou konkurenciou. Mason Mount má určite väčšiu šancu okúsiť trávniky v Katare. Pod trénerom Grahamom Potterom jeho forma kolíše, ale od svojho debutu v národnom tíme počas septembra 2019 je z hľadiska formy jedným z najvyrovnanejších hráčov.

Otázkou ostáva Kalvin Phillips. Na európskom šampionáte odohral všetko, avšak v aktuálnom ročníku nastúpil za "Citizens" iba raz a bez hernej praxe bude nesmierne odvážne zaradiť ho rovno na úroveň majstrovstiev sveta. Southgate ale verí, že toto riziko stojí za to, aby ho podstúpil.

Najbližšie zápasy Anglicka.
Najbližšie zápasy Anglicka.Flashscore.

Predpoveď

Anglicko by malo pohodlne vyhrať svoju skupinu B, ale vo vyraďovacej fáze to bude mať nesmierne zložité. V osemfinále bude favoritom, či už nastúpi proti Senegalu alebo Holandsku, no následné štvrťfinále mu prinesie do cesty Francúzsko a možno dokonca Argentínu.

Nie je tajomstvom, že Albion je slabší v obrannej fáze a kvalitnejšia ofenzíva súperov vie byť pre mužstvo veľkým problémom. Ak ale Anglicko spevní defenzívu, môže ísť veľmi ďaleko. To bude na MS v Katare rozhodujúce.