Xavi: 1:0? Fantastický výsledok, ale radšej by som vyhral 4:0 alebo 5:4

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Xavi: 1:0? Fantastický výsledok, ale radšej by som vyhral 4:0 alebo 5:4

Xavi počas tlačovej konferencie.
Xavi počas tlačovej konferencie.Profimedia
Xavi Hernández (43) požiadal fanúšikov o podporu pred zápasom, ktorý by v prípade víťazstva Barçy mohol byť dôležitým hitom na ceste za titulom. Ubezpečil, že sa budú snažiť byť oveľa ofenzívnejší ako v zápase Copa del Rey. Na druhej strane sa ospravedlnil za veľký počet víťazstiev najtesnejším rozdielom.

Aký zápas očakáva v Clásicu

"Pripravili sme sa tak, aby sme v ňom boli dominantnejší viac než naposledy. Nechceme sa brániť bez lopty, ale držať ju dlho na svojich kopačkách. Hráme proti Realu Madrid, ktorý považujem za silný. Od januára sa fyzicky veľmi zlepšil. Očakávam tvrdý boj. Budú chcieť rovnako dominovať a tlačiť sa dopredu podobne ako v stretnutí Copa del Rey. V Clásicu nikdy neviete, čo sa stane. Bez ohľadu na to, ako jednotlivé tímy nastúpia. Pracovali sme na mnohých aspektoch. Bude to nátlakový zápas. S rešpektom k súperovi, ale zároveň motivovaní odohrať veľkolepý duel."

Pedri

"Bol veľmi napätý. Vedeli sme, že je tu riziko. Chcel ísť nastúpiť, a preto trénoval. Trpel. V takomto type zápasu, keď nie ste fit na 100 %, je lepšie nenastúpiť. Nechajte ho odpočinúť a dobre sa zotaviť. Nie je to žiadne finále. Do konca sezóny zostáva 12 kôl. Samozrejme, súboj je dôležitý a možno rozhodujúci, keď vyhráme. Ale nechceme prísť o Pedriho na ďalšie dva mesiace."

Podobná taktika z finále Superpohára

"Je to náš cieľ. V pohári išlo o jediný duel, v ktorom s nami dominovali a boli lepší v súbojoch, keď začali vysoko napádať. Pracovali sme na tom, aby sme to vykompenzovali a počínali si lepšie. Uvidíme, či sa nám to podarí. Myslím si, že môžeme dominovať aj bez Pedriho."

Kto je favoritom

"Z môjho pohľadu je to 50 na 50. Možno sme miernym favoritom, pretože hráme doma, pred našimi fanúšikmi. Musia nás povzbudzovať počas celého priebehu. Bude to však veľmi vyrovnané."

O tom, či Clásico môže rozhodnúť La Ligu

"Ak by sme vyhrali, bol by to úder, pretože by sme 12 zápasov pred koncom ročníka mali dvanásťbodový náskok. Nech sa stane čokoľvek, stále bude o čo hrať a čakajú nás ťažké zápasy."

Jeho prvé Clásico na Spotify Camp Nou

"Som veľmi motivovaný. Viete, že som veľký fanúšik Barçy a Clásico vo mne vyvoláva špeciálne pocity. Prostredie je veľmi dobré, pretože máme výhodu a myslím si, že vieme, čo robiť, aby sme vyhrali. Trénovali sme dobre a má dobrý pocit. Vo futbale však nikdy neviete."

Čo prináša Araújo na pozíciu pravého obrancu, aby zastavil Viníciusa

"Je fyzicky veľmi silný, rýchly. Vie, kde sa súper uvoľní... Ide o fyzicky talent, ktorý sa vyžíva v bránení. Je zodpovedný. Líder. Agresívny v súbojoch. Prvotriedny obranca. Momentálne jeden z najlepších na svete. Za normálnych okolností sa v súbojoch s Viníciusom dostal na vrchol, ale Brazílčan je rozdielovým hráčom. Veľmi sa mi páči. Spôsob, akým bojuje. Osobnosť, ktorú ukazuje... Pre Madrid o mimoriadne platného futbalistu. Ale nie je to iba o Ronaldovi, ide o zodpovednosť a ostražitosť aj ďalších našich hráčov."

Reakcia na Simeoneho kritiku za veľa výhier 1:0

"Jedna vec je výsledok, druhá štýl. Ten náš nebudeme meniť. Je ním dominancia. Neplánujeme sa stiahnuť a brániť. Sme aktívni a snažíme sa vysoko napádať. Iné je, keď sa súper vymaní spod nášho pressingu a zaútočí. Vždy sa snažíme tlačiť na brankára a držať loptu v moci. Historicky prvý európsky pohár sme vyhrali 1:0 gólom Koemana. Nikto na to nič nepovedal. Neviem, prečo teraz ľudia rozprávajú o štýle a výhrach 1:0. Netrápi ma to. "Cholo" má môj rešpekt, rovnako ako všetci. Naša myšlienka spôsobu hry je jasná. Vedia o nej hráči i prezident."

Prípadné víťazstvo 1:0 s Realom

"Keby som si mal vybrať, radšej vyhráme 4:0 alebo 5:4, no je veľmi náročné streliť gól, keď súper dobre bráni. Kto nehral futbal na najvyššej úrovni, nevie, aké je to hrať proti súperovi, akým je Real Madrid. Vyhrať 1:0 je fantastické. Nádherný výsledok."

Laportove slová o údajnej kampani s cieľom destabilizovať Barçu

"Samozrejme, že súhlasím. Je to prezident a šéf. Veľa sme sa rozprávali. To, čo hovorí, je normálne. Ide o lídra tohto projektu. Nechcem ale hovoriť o tejto téme, pretože som už k nej vyjadril viac ako dosť. Sústredím sa iba na futbal."

Čo očakáva od Camp Nou vo svetle Barçagate

"Sme stabilnejší ako kedykoľvek predtým. Budeme bojovať a pokúsime sa vyhrať. Nemáme s ničím žiadny problém."

Čo si odniesol z predchádzajúcich súbojov s Realom Madrid

"Prakticky niečo v každom smere. Boli sme veľmi dobrí, keď sme vo finále Superpohára držali loptu. Počínali sme si výborne aj bez nej v Copa del Rey. Ak spojíme oboje v nedeľu, máme veľkú šancu vyhrať. Chcel by som určite, aby sme držali loptu viac ako naposledy a dominovali tiež na súperovej polovici. Trpím, keď môj tím nedrží loptu. Na druhej strane, bránime skvelo a na to som hrdý."

Kto cíti vyšší tlak

"Vždy je tlak na nás, aby sme vyhrali. Tentoraz, z pohľadu tabuľky, je to opačne. Ako Barcelona sme neustále pod tlakom. Veľa kritiky, požiadaviek... Sme najväčší klub na svete."

Kľúč k zlepšeniu Raphinhu

"Ako hráč sa mi páči. Má skvelú osobnosť a ukazuje ju v ťažkých momentoch. Dostal sa z nich. Odolal kritike a veľmi nám na ihrisku pomáha. Robí rozdiel gólmi či asistenciami. Je to jeho prvý rok. Nikto to na úvod nemá jednoduché. Som za neho šťastný, pretože si zaslúži pozitívne veci za to, ako tvrdo pracuje."

O tom, či je jeho štýl hry podmienený hráčmi

"V mnohých zápasoch sme si zachovali štýl bez viacerých opôr ako Lewandowski, Pedri, Gavi alebo Dembélé... Profilovo máme k dispozícii podobných futbalistov, aj keď každý jeden z nich je dôležitý."

Možná kampaň proti Gavimu

"Už niekoľko dní som nič podobné nevidel. Samozrejme, niekoľkokrát som čítal o tom, že Gavi je mäsiar a hrá veľmi tvrdo, až špinavo. Sme pokojní. Vieme, odkiaľ to prichádza. Musíme ho chrániť, aby sa mohol sústrediť v pokoji na futbal. Nemôžeme riešiť hostí. Gavi má svoj štýl, nikdy nechce nikomu ublížiť. Keď nastúpi, vždy je dôrazný."

Obom tímom sa darí v El Clásicu viac vonku ako doma

"Možno mužstvo cíti mimo svoj trávnik menší tlak alebo sa na to pripravíte na základe skúseností zvonku. Stále sa musíme točiť okolo toho, že je ťažké poraziť tím, akým je Real Madrid. Víťaz Ligy majstrov. Hrá výborne."

Ako sa pripravuje na taký počet stretnutí s Realom, aký bol naposledy v roku 2011

"Sú to rozdielne etapy. Tentoraz nie je medzi oboma také napätie, ako v tom čase. Teraz panuje rešpekt a obdiv. Z mojej strany voči Madridu a Ancelottimu určite. Takže rozprávajme sa o fair-play a dobrých vzťahoch."

Či je ťažké udržať hráčov nohami na zemi, keď víťazstvo v La Lige je tak blízko

"Trénujeme s vedomím veľkej príležitosti. Sme motivovaní. Pre mnohých by to bol prvých ligový titul. Aj preto v nedeľu vyhráme."

Ako podľa neho bude hrať Real Madrid

"Možno útočnejšie než zvyčajne. Čo je zasa dobré pre fanúšikov, ale nie pre nás. Je potrebné, aby sme dominovali viac ako v Copa del Rey. Musíme podať náš najlepší výkon."