Xavi pred európskou bitkou gigantov proti United: Všetci sme dobre naladení

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Xavi pred európskou bitkou gigantov proti United: Všetci sme dobre naladení

Lodivod Kataláncov je v dobrej nálade.
Lodivod Kataláncov je v dobrej nálade.Profimedia
Tréner Barcelony Xavi Hernández (43) dúfa, že kvalitná forma jeho tímu v domácej súťaži sa prejaví aj v Európskej lige. Verí v iný výsledok, aký nastal pred niekoľkými mesiacmi proti Eintrachtu Frankfurt.

Tamojší kouč vie, že sa na neho a Barcelonu, ktorá bola po ďalšom neúspechu v Lige majstrov opäť odsunutá na štvrtkové zápasy európskej scény, upiera veľa očí. Bez Dembélého a Busquetsa sa Blaugranas pokúsia dosiahnuť dobrý rezultát v prvom zápase šestnásťfinále, aby na Old Trafford pricestovali s určitou rezervou.

Katalánsky tréner by sa rád vrátil do septembra a urobil iné rozhodnutia. Teraz však vraví, že nemá zmysel obzerať sa do minulosti: "Samozrejme, že sa nemôžeme vrátiť späť. Možno by som zmenil veci na taktickej alebo hráčskej úrovni. Na to už nemusíme myslieť. Pokračujeme ďalej a musíme stále dokazovať našú úroveň. Barca je neustála skúška, je to ťažké."

Optimistický napriek náročnosti

Podľa neho je súboj proti Manchestru United dôležitý, no rovnako aj víkendový duel proti Cádizu alebo odvetný zápas v Anglicku. Nevyhýba sa uznaniu, že je to dobrá skúška. Mužstvo aj trénerský štáb chce zvládnuť meranie síl, ktoré bude na veľmi vysokej úrovni.

"Nemusím nikoho presviedčať. Išlo o zmenu herného modelu a my rastieme. Všetci sme veľmi dobre naladení, vidím plný štadión ľudí a aj prezident je nadšený z toho, ako hráme," reagoval Xavi na fanúšikov, ktorí sa aj napriek prvému miestu v La Lige zdajú byť stále nespokojní.

Tréner sa vyjadril aj k Erikovi ten Hagovi a jeho klubu: "Skvelý a zaujímavý kouč. Zvrátiť situáciu United nebolo jednoduché. Spôsob, akým hrajú, tiež veľa napovedá. Je to veľmi ťažký súper. Erik je útočný tréner a ukazuje to takmer v každom tíme. Je referenciou pre tých z nás, ktorí majú radi tento futbal."

De Jong a Araujo

Na druhej strane sa zmienil aj o dvoch vlastných menách. Vyzdvihol dobrú prácu Frenkieho de Jonga: "Veľmi jasne mi povedal, že chce u nás zostať. Nachádza sa v skvelej forme, na ihrisku sa mu darí." Viac chvály sa znieslo na Ronalda Arauja, ktorý má priamy podiel na tom, že tím inkasoval v domácej súťaži iba sedem gólov: "Je to líder a má predpoklady na to, aby predstavoval jednu éru v klube a na svetovej úrovni. Pre nás je to veľkolepý hráč."

Bývalý futbalista dostal aj otázku týkajúcu sa najnovších informácií o vyplatení 1,4 milióna eur podpredsedovi rozhodcovského zboru. "Snažím sa sústrediť na futbal, ale tento klub má aj takéto veci. Existuje komunikácia. To je všetko. Sú to roky, počas ktorých som pri tom ani nebol," odpovedal pokojne.