Odermatt ovládol obrák v USA a zaistil si tretí veľký glóbus: Užívam si to

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Odermatt ovládol obrák v USA a zaistil si tretí veľký glóbus: Užívam si to
Aktualizované
Odermatt je mužským kráľom zjazdoviek.
Odermatt je mužským kráľom zjazdoviek.Profimedia
Marco Odermatt (26) obhájil veľký glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári alpských lyžiarov. V sobotu vyhral obrovský slalom v americkom Palisades Tahoe a vytvoril si pred súpermi nedostihnuteľný, vyše tisícbodový náskok. Švajčiar ukoristil triumf v SP tretíkrát v kariére a zároveň aj v jednej sérii.

V tejto sezóne tak Odermatt vyhral všetkých sedem doterajších "obrákov" a priblížil sa aj k zisku malého glóbusu v disciplíne. Naň mu v Aspene stačí získať o 14 bodov viac než Chorvát Filip Zubčič - stopercentne mu teda stačí triumf. Zubčič vypadol v sobotu na zjazdovke Red Dog v druhom kole.

Odermatt má okrem troch veľkých glóbusov na konte aj dva za obrovský slalom a jeden za super-G. Aj v týchto disciplínach je zároveň obhajcom a na titul mieri v tejto sezóne i v zjazde. K zisku celkového titulu vo veľkom predstihu mu pomohli aj zranenia ďalších dvoch ašpirantov na veľký glóbus - sezóna sa predčasne skončila pre Rakúšana Marca Schwarza i Aleksandra Aamodta Kildeho z Nórska.

Severén aktuálneho ročníka zvíťazil v americkom stredisku prvýkrát v kariére. Predtým tam štartoval len vlani a skončil druhý za spomínaným Schwarzom. Práve vtedy naposledy nevyhral "obrák", od vlaňajších pretekov v Kranjskej Gore ťahá šnúru 10 víťazstiev v tejto disciplíne. Celkovo to bol jeho 35. triumf a 21. v obrovskom slalome. Okrem šiestich obrovských slalomov zvíťazil v tomto ročníku v dvoch zjazdoch i super-G. "Všetko sa vyvíja dobre. Užívam si to. Som si istý, že sa mi podarí nazbierať ešte veľa bodov," vyjadril spokojnosť Odermatt.

V sobotu štartoval aj Slovák Andreas Žampa. Na trať išiel s číslom 41 a nepodarilo sa mu zopakovať výkon z predošlého "obráku" v Bansku, kde postúpil do druhého kola premiérovo v sezóne. V druhej časti trate urobil hrubú chybu, mal problém udržať stabilitu a stratil mnoho času. O chvíľu spravil v snahe kompenzovať to rovnakú chybu ešte raz. Po príchode do cieľa mal spoločný najhorší čas spolu so Švédom Williamom Hanssonom, na Odermatta stratil 4,27 sekundy.