Zlaté medaily z paralelných pretekov na MS putujú do Nemecka a Nórska

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zlaté medaily z paralelných pretekov na MS putujú do Nemecka a Nórska

Na šampionáte sa rozdali ďalšie medaily.
Na šampionáte sa rozdali ďalšie medaily. TASR
Nemecký lyžiar Alexander Schmid (28) a Nórka Maria Therese Tvibergová (28) sa stali majstrami sveta v paralelných pretekoch.

 Na šampionáte vo francúzskom stredisku Courchevel/Meribel zdolal Schmid vo finále Rakúšana Dominika Raschnera, bronz si vybojoval Nór Timon Haugan. Vo finále paralelného obrovského slalomu žien Tvibergová uspela pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou, bronzovú medailu získala ďalšia nórska reprezentantka Thea Louise Stjernesundová.

Schmid v osemfinále vyradil Taliana Filippa Della Vitteho, vo štvrťfinále Slovinca Žana Kranjeca a následne v semifinále zdolal Haugana. Vo finále si počínal suverénne. V prvej jazde si vytvoril maximálny možný 50-stotinový náskok pred Raschnerom, v druhej ho ešte zveľadil na 0,90 s.

Ukoristil si tak druhú medailu na MS a prvú individuálnu, v Cortine 2021 získal s nemeckým družstvom bronz v tímovej súťaži. Na prebiehajúcom šampionáte vybojoval prvý cenný kov pre Nemecko a hneď toho najjagavejšieho lesku. Haugan má druhú medailu z Courchevelu/Meribelu, aspoň čiastočne si napravil chuť po spackanom finále tímovej súťaže, keď skôr odštartoval a zachytil dvierka.

Prvá jazda v ženskom finále sa skončila nerozhodne, Tvibergová aj Holdenerová dosiahli navlas rovnaký čas. Druhú jazdu rozhodla Nórka jasne vo svoj prospech, keď zvíťazila o 67 stotín. K striebru z tímovej súťaže tak pridala zlato z individuálnej. Tvibergová nenastúpila vo finále tímovej paralelky pre zranenie zo semifinále.

O deň neskôr bola suverénna, v osemfinále zdolala Francúzku Claru Direzovú, vo štvrťfinále Lenu Dürrovú z Nemecka a v semifinále aj krajanku Stjernesundovú. Dvadsaťdeväťročná Holdenerová získala na MS už šiestu medailu, z toho piatu individuálnu. V súboji o bronz uspela Stjernesundová po tom, ako jej súperke 21-ročnej Lamureovej vypla v polovici trate lyža.

V hlavnej súťaži paralelného obrovského slalomu sa predstavilo 16 mužov a 16 žien. Slovensko nemalo zastúpenie v hlavnej súťaži, v utorkovej kvalifikácii neuspeli Rebeka Jančová v kategórii žien a ani Adam Žampa medzi mužmi. V kvalifikácii vypadli aj obhajcovia titulu spred dvoch rokov Mathieu Faivre a Katharina Liensbergerová, ktorá v Cortine získala zlato spoločne s Martou Bassinovou. Talianka sa so súťažou rozlúčila v osemfinále, keď prekvapujúco nestačila na Lamureovú.

Paralelný obrovský slalom na MS:

muži - finále:

Alexander Schmid (Nem.) - Dominik Raschner (Rak.) +0,90 s

o 3. miesto:

Timon Haugan (Nór.) - Adrian Pertl (Rak.) +0,19 s

ženy - finále:

Maria Therese Tvibergová (Nór.) - Wendy Holdenerová (Švaj.) +0,67 s

o 3. miesto:

Thea Louise Stjernesundová (Nór.) - Marie Lamureová (Fr.) nedokončila