Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Záverečnú kapitolu Pretekov mieru ovládol Mouris, celkovým víťazom sa stal Rolland

Nedeľňajšiu etapu Pretekov mieru vyhral holandský mladík Mouris.
Nedeľňajšiu etapu Pretekov mieru vyhral holandský mladík Mouris.Závod míru
Holandský pretekár Wessel Mouris (21) po úniku trvajúcom vyše polovicu záverečnej etapy Pretekov mieru do 23 rokov oslavoval v nedeľu v Jeseníku jeden z najväčších úspechov kariéry. Celkovým víťazom pretekov patriacich do seriálu Nations Cup sa stal Francúz Breiuc Rolland (20). Člen kontinentálneho tímu Groupama FDJ sa do žltého dresu obliekol po sobotňajšej etape.

Záverečná časť Pretekov mieru U23 zo Šumperka do Jeseníka merala 126 kilometrov a cyklisti museli prekonať 2 223 výškových metrov. V žltom drese lídra pretekov štartoval Francúz Brieuc Rolland. Jeho krajan Paul Magnier jazdil v zelenom tričku vedúceho muža bodovacej súťaže. Lídrom vrchárov bol Belgičan Tim Rex, v bielej farbe označujúcej najlepšieho jazdca do 21 rokov bol jeho krajan Aaron Dockx

Pretekári museli postupne zdolať stúpanie druhej kategórie Nad Dlouhou vsou merajúce 6,1 kilometrov, potom ešte vrchársku prémiu Rejvíc s rovnakou dĺžkou. Šprintéri bojovali o body v Heřmanoviciach.

Hneď po štarte vyrazil do útoku holandský jazdec Wouter Toussaint, ktorého s odstupom dostihli Alexandere Kess (Luxembursko), Iker Mintegi (Španielsko), Alessandro Borgo (Taliansko) a Moritz Czasa (Nemecko). Pelotón však postupne všetkých odjazdených pretekárov pochytal.

Pelotón sa v nedeľu vydal zo Šumperka do Jeseníka.
Pelotón sa v nedeľu vydal zo Šumperka do Jeseníka.Závod míru

Úsilie o vytvorenie silného úniku však neutíchalo. Kvarteto Enekoitz Azparren (Španielsko), Nicoló Arrighetti (Taliansko), Wessel Mouris (Holandsko) a Jaka Marolt (Slovinsko) si postupne vybudovalo náskok. Päťdesiatosem kilometrov po štarte mal únik k dobru tri minúty.

Keď do cieľa v Jeseníku zostávalo 25 kilometrov, hlavné pole začalo zásadným spôsobom zrýchľovať. S pribúdajúcimi kilometrami náskok úniku rýchlo klesal. Pod tlakom sa vedúce kvarteto v stúpaní na Rejvíz rozpadlo.

Na špici 14 kilometrov pred cieľovou páskou pokračoval osamotene Mouris, s odstupom piatich sekúnd ho prenasledoval Marolt. Ďalších 10 sekúnd strácal Arrighetti a ešte o 10 sekúnd pozadu bol Enekoitz Azparren zo Španielska. Pelotón v daný okamih zaostával o minútu a 20 sekúnd.

Dvadsaťjedenročný holandský pretekár potom dokázal s vypätím všetkých síl udržať náskok pred akcelerujúcim pelotónom a v Jeseníku slávil jeden z najväčších úspechov kariéry.

Preteky mieru pre cyklistov do 23 rokov sú pre rok 2024 už minulosťou.
Preteky mieru pre cyklistov do 23 rokov sú pre rok 2024 už minulosťou.Závod míru

Celkovým víťazom sa stal Francúz Rolland. Zelený dres uhájil jeho krajan Magnier, šampiónom vrchárskej súťaže sa stal Rex, jeho krajan Aaron Dockx získal biely dres pre najlepšieho cyklistu do 21 rokov. Najlepším z českých cyklistov zostal Tomáš Pridal na 11. priečke, zo Slovákov sa najvyššie umiestnil Richard Riška, ktorému patrí 84. priečka. Víťazom súťaže tímov bolo Holandsko.