Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kráľovskú etapu Pretekov mieru vyhral po dramatickom finiši Francúz Rolland

Rolland v cieli kráľovskej etapy Pretekov mieru.
Rolland v cieli kráľovskej etapy Pretekov mieru.Závod míru
Francúz Brieuc Rolland (20) vyhral kráľovskú etapu Pretekov mieru. Tretie dejstvo finišujúce na Dlhých stráňach ovládol po strhujúcej dráme, v ktorej koncovke porazil Belgičana Aarona Dockxa (19) a Portugalčana Antónia Morgada (20) a obliekol sa do žltého dresu pre vedúceho jazdca priebežného poradia.

Kráľovská etapa Pretekov mieru 2024 pre cyklistov do 23 rokov smerovala z Bruntálu na Dlhé Stráne. Pretekári museli prekonať celkovo 99 kilometrov a pokoriť prevýšenie 2 156 výškových metrov.

Do tretej etapy pretekov, ktoré sú súčasťou seriálu Nations Cup, do ktorého patria ešte aj poľské preteky Orlen Grand Prix a francúzska Tour de l'Avenir, nenastúpil vedúci muž priebežného poradia. Morten Nörtoft z Dánska bol aj napriek pádu krátko pred finišom stále na čele priebežného poradia, pre zranenie však nenastúpil do tretieho dejstva. Žltý dres si prevzal Storm Ingebrigsten z Nórska. Červený pre najlepšieho českého jazdca si obliekol Tomáš Obdržálek.

Kráľovská etapa odštartovala v Bruntáli.
Kráľovská etapa odštartovala v Bruntáli.Závod míru

Od začiatku kráľovskej etapy sa jazdilo veľmi ostro, ale pelotón zlikvidoval všetky pokusy o únik. Až po 20 kilometroch sa podarilo vybudovať zaujímavý náskok Timovi Rexovi z Belgicka, ktorý mal pred hlavným poľom 20 sekúnd k dobru. Do cieľa mu však zostávalo ešte 78 kilometrov.

Keď ukrojil štyri kilometre, dostihol ho Wessel Mouris z Holandska. Spoločne si poctivou prácou na špici budovali náskok, ktorý v jednom okamihu predstavoval dokonca minútu a 45 sekúnd. Avšak pelotón išiel s vedomím, že dve vrchárske prémie pri dojazde vrátane finálneho výstupu na Dlhé Stráně dáva úniku malú nádej.

Od začiatku boli preteky veľmi ostré.
Od začiatku boli preteky veľmi ostré.Závod míru

V nájazde do záverečného kopca náskok dvojice v úniku predstavoval už len 20 sekúnd. Stačilo 1 600 metrov a pelotón dvojicu Mouris - Rex pohltil, pričom zbesilé tempo mladých cyklistov si čoskoro vybralo daň v podobe odpadlíkov. Medzi prvými bol Francúz Paul Magnier, víťaz druhej etapy. Čoskoro odpadol aj Nór Storm Ingebrigsten jazdiaci v žltom drese lídra pretekov.

Tri kilometre pred cieľom už bola na čele len skupina 25 cyklistov. Zvyšok štartujúceho poľa pripomínal korálky rozdrobené do väčších či menších skupiniek trúsiacich sa k vrcholu Dlhej stráne. O 200 metrov neskôr potom nevydržal nasadené tempo ani Tim Rex idúci v bodkovanom drese najlepšieho vrchára.

Tri kilometre pred cieľom bola vpredu len skupina 25 cyklistov.
Tri kilometre pred cieľom bola vpredu len skupina 25 cyklistov.Závod míru

Pelotón ukrajoval meter za metrom náročného stúpania. Dva a pol kilometra pred cieľom sa do mierneho náskoku prepracoval Francúz Léo Bisiaux, ktorý je na súpiske vývojového tímu Decathlon AG2R LaMondiale.

Po niekoľkých stovkách metrov sólovej jazdy začala 19-ročného pretekára prenasledovať skupina piatich súperov, v ktorej boli krajan Brieuc Rolland, Portugalčan António Morgado, Belgičan Aaron Dockx, Dán Simon Dalby a Holanďan Wouter Toussaint.

Bissiaux napokon neodolal tlaku svojich prenasledovateľov a skupina ho tesne pred cieľom predbehla. Nakoniec triumfoval jeho krajan Brieuc Rolland. Druhý muž celkového poradia nedávnej Orlen Nations Grand Prix urobil zásadný krok, aby tohtoročnú skvelú sezónu ešte vyšperkoval.

Najaktívnejším pretekárom dňa bol vyhlásený Belgičan Tim Rex, najlepší z českých cyklistov bol dvanásty Tomáš Přidal. Zo Slovákov bol najvyššie Jakub Galovič na 57. mieste. Preteky mieru 2024 do 23 rokov sa začali vo štvrtok 30. mája v Krnove. Na programe sú celkovo štyri etapy, víťaz bude korunovaný v nedeľu 2. júna v Jeseníku.