Skepticizmus? Je dobré ho mať. Vingegaard s Pogačarom ako duo z inej planéty

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Skepticizmus? Je dobré ho mať. Vingegaard s Pogačarom ako duo z inej planéty
Jonas Vingegaard a Tadej Pogačar majú viac ako päťminútový náskok pred tretím Carlosom Rodríguezom.
Jonas Vingegaard a Tadej Pogačar majú viac ako päťminútový náskok pred tretím Carlosom Rodríguezom.Reuters
Jonas Vingegaard (26) a Tadej Pogačar (24) urobili na Tour de France taký veľký dojem, že v športe, ktorý poznačili dopingové škandály, sa objavili pochybnosti o ich výkonoch. Dánskemu obhajcovi prvenstva skepticizmus problém nerobí. Práve naopak, víta ho.

Duo z inej planéty

Vingegaard a Slovinec Pogačar pripomínajú mužov z inej planéty. V ostatných troch ročníkoch ovládli Tour a minulý rok, rovnako ako predvlani, neskončili horšie ako na druhom mieste. Totálna dominancia, z ktorej zostali v nemom úžase aj ich konkurenti. "Ako ich vidím? Z diaľky v stúpaniach," povedal s nadhľadom Francúz Guillaume Martin, ktorý v roku 2020 vyhral horskú klasifikáciu na Vuelte.

Zatiaľ čo Vingegaard má po dvoch týždňoch pretekov len 10-sekundový náskok pred svojím najväčším konkurentom, tretí Carlos Rodríguez stráca markantných päť minút a 21 sekúnd. Od prvých dvoch horských etáp v Pyrenejach bolo zrejmé, že v boji o titul nebude mať dánsko-slovinská dvojica žiadneho iného súpera.

Ďaleko pred ostatnými

V predvečer druhého voľného dňa, dosiahli Pogačar s Vingegaardom v záverečnom stúpaní čas 18:27. O 42 sekúnd prekonali rekord štvornásobného víťaza Tour Chrisa Frooma.

V sobotu boli v prvých 10 km stúpania na Col de Joux Plane rýchlejší ako Marco Pantani, víťaz Tour z roku 1998, ktorého kariéru poznačili dopingové škandály.

"Ak mám byť úprimný, plne chápem skepsu. Vzhľadom na to, čo sa stalo v minulosti, musíme byť skeptickí, inak by sa to zopakovalo," zdôraznil Vingegaard na tlačovej konferencii po nedeľňajšej 15. etape.

"Plne rozumiem otázkam, ktoré v súvislosti s našimi výkonmi dostávame," doplnil aktuálny líder 110. ročníka najprestížnejších pretekov. "Jediné, čo môžem povedať, je, že nič neberiem. Aby som bol úprimný, je tu skepsa ohľadom našej rýchlej jazdy, no myslím si, že je to v poriadku."

"Na druhej strane, máme stravu, materiál či iné vybavenie, rovnako tréningové jednotky... Všetko sa zmenilo, zlepšilo. Každopádne, je dobré byť skeptický, alebo o tom aspoň premýšľať," dodal Jonas Vingegaard.

Dopingové škandály

Cyklistika sa musela vyrovnať s niekoľkými rozsiahlymi dopingovými škandálmi. Rezonuje napríklad aféra Festina v roku 1998, keď bol tím vylúčený z pretekov po tom, čo colníci pred štartom pretekov zhabali zakázané látky. Medzi nimi liek na podporu krvného obehu erytropoetín (EPO).

V jednom z najväčších dopingových škandálov vo svetovom športe figuruje Američan Lance Armstrong, ktorému zobrali sedem titulov z Tour de France z rokov 1999 - 2005 a v roku 2012 dostal doživotný zákaz činnosti za užívanie liekov zvyšujúcich výkonnosť. O rok na to k dopingu sám priznal.

Nemecký víťaz Tour z roku 1997 Jan Ullrich a víťaz Giro d'Italia Ivan Basso boli medzi deviatimi pretekármi, ktorí v tom roku odstúpili v predvečer prológu po tom, ako boli zapletení do španielskeho dopingového vyšetrovania "Operácia Puerto".

V roku 2006 sa Floyd Landis stal prvým víťazom Tour, ktorý neprešiel dopingovým testom počas pretekov po pozitívnom teste na testosterón. Američanovi bol odobratý titul a dostal dvojročný zákaz činnosti.

O rok neskôr mal favorit pretekov Alexandre Vinokourov po víťazstve v časovke pozitívny test na krvný doping. Kazašský tím Astana opustil Tour a prepustil Vinokourova, ktorý poprel akékoľvek pochybenie. Vtedajšieho lídra Michaela Rasmussena prepustil tím Rabobank v priebehu kráľovnej cyklistiky, keď prišli na to, že klamal o svojom pobyte na tréningu.