Cyklistika musí Saganovi ďakovať. Ukázal, ako sa preteká a dal zabudnúť na doping

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Cyklistika musí Saganovi ďakovať. Ukázal, ako sa preteká a dal zabudnúť na doping
Peter Sagan po svojej poslednej Tour de France.
Peter Sagan po svojej poslednej Tour de France.Profimedia
Cez víkend odjazdil svoje posledné preteky a zamával svetu cestnej cyklistiky. Peter Sagan (33) bol iný, zábavný a hlavne vedel vyhrávať. V priebehu desiatich rokov sa stal globálnou hviezdou a trochu zmenil svet cyklistiky.

Saganovi trvalo len krátko, kým sa stal superhviezdou. Vedel byť monštrum, ale vedel sa aj smiať. Práve preto ho sledovali televízne kamery. Nepochádzal z významnej cyklistickej krajiny. Stal sa idolom pre malé Slovensko, bezstarostným rebelom pre celý svet. V profesionálnom pelotóne pôsobil 13 rokov a hoci jeho posledné tri sezóny neboli výrazné, súperi mu tlieskali.

Peter Sagan od základu zmenil vnímanie toho, ako má vyzerať cyklista. Nebol čistokrvným šprintérom, ani vrchárom, ani klasikárom, do cyklistického sveta vtrhol ako uragán vo veku 20 rokov a vynikal svojou všestrannosťou. Dokázal vyhrávať zo šprintu aj zo sólového úniku, dokázal nastúpiť v prudkých stúpaniach, vyhrával jednodňové závody aj etapy rôzneho profilu na viacdňových pretekoch.

Už v mladom veku bol výnimočný svojou fyzickou zdatnosťou, ale aj skvelým citom pre cyklistiku a vnímanie pretekov. Jeho odkaz sa preto premietol do celkovej koncepcie cyklistiky a priniesol svetu ďalších všestranných jazdcov, akými sú dnes Wout van Aert a Mathieu van der Poel.

Ťažko povedať, či sa cyklistické prostredie len vďaka nemu nejako zmenilo. Prišiel v čase, keď sa vehementne riešili dopingové škandály minulej éry a cyklistika ako šport mala silne pošramotenú povesť, dokonca aj medzi fanúšikmi, a zrazu tu bol 20-ročný Sagan, ktorý vyhrával s neuveriteľnou ľahkosťou, v cieli búrlivo oslavoval, niekedy ako Forrest Gump, inokedy ako Hulk, a v rozhovoroch bol aj so svojou lámanou angličtinou úplne otvorený a veľmi priamy.

Nosil dlhé vlasy, bol zábavný a na bicykli očarujúci - skrátka, stal sa svetovou športovou hviezdou aj mimo tohto športu a jeho prístup k cyklistike mu nepochybne pomohol prekonať ťažké obdobie vyrovnávania sa s vlastnou minulosťou.

Legenda Tour de France

Sagan má na svojom konte 121 profesionálnych víťazstiev vrátane etapových triumfiv na všetkých troch Grand Tours a dvoch výhier na monumentoch. Aj z mnohých rozhovorov, ktoré počas svojej kariéry poskytol pred kamerou, bola zrejmá jeho úprimnosť, ako aj pragmatický prístup k cyklistike. Nebol to jazdec, ktorý by si sypal popol na hlavu za prehraté preteky.

O jeho mentalite svedčí jedna z legendárnych viet z interview, ktoré poskytol po skončení etapy pretekov BinckBank Tour 2017. "Som mladý a krásny a všetko je v pohode," vtipkoval vtedy.

Napriek tomu existuje niekoľko pretekov, ktoré mohol vyhrať a nikdy sa mu to nepodarilo. Miláno-San Remo, prvý monument sezóny, je jedným z nich - najbližšie k triumfu tu mal v roku 2017, keď skončil druhý, a zaznamenal aj sériu štvrtých miest. Ďalším klenotom, ktorý mu chýba v zbierke, je víťazstvo v poslednej etape Tour de France na slávnej triede Champs-Élysées.

Fyziognomicky nebol Sagan nikdy jazdcom, ktorý by mal vyhrávať trojtýždňové etapové preteky. Hoci bol v najlepších rokoch medzi šprintérmi a klasikármi považovaný za vynikajúceho vrchára, ťažko mohol opakovane naháňať napríklad o 10 kg ľahšieho Chrisa Frooma alebo o 20 kg ľahšieho Naira Quintanu v kopcoch.

Nezmazateľne sa však zapísal do histórie Tour, keď okrem dvanástich etapových víťazstiev získal rekordných sedem zelených dresov v bodovacej súťaži. Hneď pri svojej prvej účasti v roku 2012 získal tri etapové víťazstvá a zelený dres, a to všetko vo veku len 22 rokov. Zároveň dokázal byť veľmi konzistentný vo svojich výsledkoch na Grand Tour, napríklad v roku 2018 skončil do desiateho miesta v 13 z 21 etáp. Stratil len v najťažších horských etapách.

Na začiatku sezóny hovoril o tom, že ešte nechce skončiť s cyklistikou. V budúcej sezóne bude jazdiť preteky na horských bicykloch za tím Specialized vrátane Svetových pohárov, z ktorých by sa chcel kvalifikovať na olympijské hry. Je to návrat k jeho koreňom, keďže ako junior pretekal na horských bicykloch a uvažoval o plnohodnotnej "bikerskej" kariére.

Či sa mu jeho plán podarí, je veľkou otázkou. Je to dosť nepravdepodobné. Do Paríža zostáva necelý rok a na horských bicykloch poriadne nezávodil už desať rokov. Jednak sa šport posunul ďalej a zároveň ako pretekár už nie je zvyknutý na cyklistické preteky, napríklad nie je zvyknutý používať celé telo, čo si horské bicykle vyžadujú. O tom, že to bude mať ťažké, svedčí aj jeho výsledok na tohtoročných majstrovstvách sveta, kde v cross country skončil na 63. mieste so stratou viac ako sedem minút. Pri Petrovi Saganovi však nikdy nie je dobré povedať nikdy.