Fakty z MS v Katare #3: Africké úspechy aj prekvapivé vypadnutia

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Fakty z MS v Katare #3: Africké úspechy aj prekvapivé vypadnutia
Vincent Aboubakar opúšťal zápas s Brazíliou predčasne, ale ako hrdina.
Vincent Aboubakar opúšťal zápas s Brazíliou predčasne, ale ako hrdina.Profimedia
Dvadsiaty druhý svetový šampionát ovládli futbalisti Argentíny, ktorí si poradili s Francúzskom. Krátko po skončení MS v Katare vydal štatistický portál Opta StatsPerform niekoľko zaujímavostí, ktoré sa udiali v priebehu takmer mesiaca. Pokračujeme treťou časťou rubriky.

Cody Gakpo sa stal prvým holandským hráčom, ktorý na jednom šampionáte strelil gól v každom z troch zápasovej skupinovej fázy. Presadil sa do sietí Senegalu, Ekvádoru aj Kataru.

Gól Marcusa Rashforda pri výhre 3:0 nad Walesom bol jubilejný stý anglický presný zásah v histórii majstrovstiev sveta. Samotného útočníka Manchestru United to posunulo za Bobbyho Charltona ako hráča "Red Devils" s tromi alebo viac gólmi na veľkých turnajoch.

Poľský brankár Wojciech Szczesny sa stal pri chytenej penalte Lionela Messiho iba tretím gólmanom v histórii MS, ktorý na jednom šampionáte chytil aspoň dva pokutové kopy. Pred ním to dokázali Brad Friedel (2002) a Jan Tomaszewski (1974).

Saudská Arábia obdržala v troch zápasoch skupinovej fázy až štrnásť žltých kariet. Stanovila tak nový rekord v tejto časti turnaja.

Pri výhre 1:0 proti Dánsku dokázala Austrália prvýkrát vyhrať a zároveň si udržať čisté konto v dvoch po sebe idúcich zápasoch na MS.

Tunisan Wahbi Khazri sa stal prvým africkým hráčom, ktorý na majstrovstvách sveta skóroval v troch zápasoch v rade, do ktorých nastúpil. V roku 2018 rozvlnil siete Belgicka a Panamy. Teraz sa mu to podarilo proti Francúzsku.

Vďaka výhre 2:1 proti Španielsku sa Japonsko stalo historicky tretím tímom svetových šampionátov, ktorý dvakrát na jednom podujatí prehral prvý polčas, ale následne skóre otočil. Pred ním to dokázali len Brazília (1938) a Nemecko (1970).

Japonci v spomínanom zápase proti Španielom držali loptu na svojich kopačkách len 18 percent času, čo je najmenej pre víťaza zápasu majstrovstiev sveta. Táto štatistika sa sleduje od roku 1966.

Nemecko vypadlo v skupinovej fáze už druhýkrát po sebe. V predošlých 16 účastiach na MS vždy zo základnej skupiny postúpilo.

Belgicko nedokázalo prejsť do vyraďovacej časti prvýkrát od roku 1998.

Maroko sa stalo prvým africkým víťazom skupiny na MS od roku 1998, kedy to dokázala Nigéria. Sedem bodov neskoršieho semifinalistu je najviac spomedzi všetkých krajín z tohto kontinentu.

Kamerun je prvým celkom z afrického kontinentu, ktorému sa na MS podarilo poraziť Brazíliu. Tá v predošlých siedmich dueloch týchto súperov vždy porazila, strelila im až 20 gólov.

Stretnutie rozhodol útočník Vincent Aboubakar. Po strelenom góle si vyzliekol dres a videl druhú žltú kartu. Stal sa prvým hráčom od finále MS 2006, ktorý v jednom meraní síl svetového šampionátu strelil gól a bol aj vylúčený. Naposledy "to dokázal" Zinedine Zidane pamätnou hlavičkou do hrude Marca Materazziho.

V súboji proti Kórejskej republike sa Cristiano Ronaldo stal prvým hráčom, ktorý odohral dvadsať alebo viac zápasov na scéne svetového (20), aj európskeho šampionátu (25).

Prečítajte si tiež:

Fakty z MS v Katare #1: Ronaldo a Gavi s historickým, Kostarika s negatívnym zápisom

Fakty z MS v Katare #2: Hostiteľská fraška, kanonier Valencia aj kontinentálne míľniky

Fakty z MS v Katare #4: Messiho rekordy, historické Maroko a penaltové zaujímavosti

Fakty z MS v Katare #5: Historické zápisy Messiho a Mbappého z finále