Fakty z MS v Katare #2: Hostiteľská fraška, kanonier Valencia aj kontinentálne míľniky

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Fakty z MS v Katare #2: Hostiteľská fraška, kanonier Valencia aj kontinentálne míľniky
Enner Valencia držal šance Ekvádoru na postup.
Enner Valencia držal šance Ekvádoru na postup.Profimedia
Dvadsiaty druhý svetový šampionát ovládli futbalisti Argentíny, ktorí si poradili s Francúzskom. Krátko po skončení MS v Katare vydal štatistický portál Opta StatsPerform niekoľko zaujímavostí, ktoré sa udiali v priebehu takmer mesiaca. Pokračujeme druhou časťou seriálu, ktorým dávame definitívnu bodku za tohtoročným Mundialom.

Katar sa po prehre so Senegalom stal druhou hostiteľskou krajinou majstrovstiev sveta, ktorá bola vyradená v základnej skupine. Predtým tento primát patril Juhoafrickej republike v roku 2010.

Kanonier Ekvádoru Enner Valencia je len štvrtým hráčom histórie, ktorý strelil šesť po sebe idúcich gólov svojej krajiny na turnaji. Pred ním sa to podarilo Eusébiovi za Portugalsko (1966), Paolovi Rossimu v drese Talianska (1982) a Olegovi Salenkovi v ruskej reprezentácii (1994).

V poradí tretím vylúčeným brankárom na svetových šampionátoch bol Walesan Wayne Hennessey, ktorý sa porúčal predčasne zo zápasu s Iránom. Gólman mal svojich predchodcov v Talianovi Gianlucovi Pagliucovi (stretnutie s Nórskom v 1994) a Juhoafričanovi Itumelengovi Khuneovi (súboj proti Uruguaju v 2010).

97:56. Toľko ukazovala časomiera v momente, keď Roozbeh Cheshmi strelil víťazný gól Iránu do brány Walesu. Bol to najneskorší rozhodujúci zásah na pôde majstrovstiev sveta (mimo predĺžení), odkedy sa do štatistík zapisujú presné časy (od roku 1966).

Anglická remíza 0:0 s USA bola už 12. bezgólovou deľbou bodov Albionu na MS. Žiadna iná reprezentácia ich nemá viac. Naopak, pre Američanov bol takýto výsledok prvým v dejinách šampionátov.

Kostarika sa víťazstvom 1:0 nad Japonskom stala prvým celkom od Paraguaja v roku 1958, ktorý predchádzajúci zápas inkasoval sedem gólov, len aby ďalší súboj vyhral. Juhoameričania pred 64 rokmi prv nestačili na Francúzov po výsledku 3:7, následne zdolali Švajčiarsko 3:2.

Nemeckí futbalisti po prvý raz nevyhrali ani jeden z úvodných dvoch duelov skupinovej fázy, čo sa v konečnom dôsledku podpísalo pod ich vyradenie po troch meraniach síl.

Už naveky bude svietiť meno Alphonsa Daviesa v národných kronikách spätých s Mundialom. Krídelný hráč vsietil prvý gól Kanady vôbec na majstrovstvách sveta. Jeho zásah po 68 sekundách sa nakoniec ukázala ako najrýchlejšia v Katare. Zámorskej krajine to nebolo nič platné, s Chorvátmi prehrala 1:4. V rovnakom stretnutí zaknihoval 100. štart za národný výber kapitán Atiba Hutchinson

Treťou africkou krajinou, ktorá odvrátila prehru pri dvoj a viacgólovom manku, je Kamerun. Proti Srbsku zaostával o dva góly zo stavu 1:3, nakoniec remizoval 3:3

Zostávame v Kamerune. Striedajúci Vincent Aboubakar sa stal prvým Afričanom, ktorý do duelu prišiel z lavičky a dokázal ako prekonať súperovho brankára, tak i prihrať na zásah spoluhráčovi.

Z Afriky sa presúvame do Ázie. Dva hlavičkové góly v podaní Cho Gue-Sunga Južnej Kórei nepomohli k výhre nad Ghanou (prehra 2:3). Gue-Sung sa stal Juhokórejčanom, ktorý dal viac ako jeden zásah v jednom stretnutí na záverečnom turnaji, tak aj prvým Ázijčanom, ktorý v rámci zápasu skóroval dvomi hlavičkami. 

Druhú dávku faktov z Kataru uzatvárame Brazíliou. Po triumfe nad Švajčiarskom sa Juhoameričania stali prvým tímom v histórii šampionátov, ktorý neprehral 17 po sebe idúcich meraní síl v skupinovej fáze.

Prečítajte si tiež:

Fakty z MS v Katare #1: Ronaldo a Gavi s historickým, Kostarika s negatívnym zápisom

Fakty z MS v Katare #3: Africké úspechy aj prekvapivé vypadnutia

Fakty z MS v Katare #4: Messiho rekordy, historické Maroko a penaltové zaujímavosti

Fakty z MS v Katare #5: Historické zápisy Messiho a Mbappého z finále