Fakty z MS v Katare #5: Historické zápisy Messiho a Mbappého z finále

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Fakty z MS v Katare #5: Historické zápisy Messiho a Mbappého z finále
Hlavne vďaka Messimu a Mbappému sme sledovali nezabudnuteľné finále.
Hlavne vďaka Messimu a Mbappému sme sledovali nezabudnuteľné finále.
Profimedia
Dvadsiaty druhý svetový šampionát ovládli futbalisti Argentíny, ktorí si poradili s Francúzskom. Krátko po skončení MS v Katare vydal štatistický portál Opta StatsPerform niekoľko zaujímavostí, ktoré sa udiali v priebehu takmer mesiaca. Seriál končíme poslednou piatou časťou.

Argentína vyhrala majstrovstvá sveta tretíkrát v histórii. Tridsaťšesť rokov po poslednej výhre. Iba Taliansko čakalo na ďalší triumf dlhšie a to 44 rokov (1938 - 1982).

Všetci traja poslední obhajcovia titulu, ktorí sa dostali následne do finále, prehrali. Pred Francúzskom takto dopadli aj Brazília (1998) i Argentína (1990).

Argentína vyhrala najviac penaltových rozstrelov v histórii majstrovstiev sveta. Ten proti Francúzsku bol už šiesty úspešný a zároveň tretí po rokoch 1994 a 2006, ktorý rozhodol finále.

Po roku 1974 medzi Nemeckom a Holandskom sa len druhýkrát vo finále stalo, aby oba tímy skórovali z penalty. Tiež sme premiérovo videli aspoň tri góly na oboch stranách.

Dokopy na MS 2022 padlo 172 gólov, čo je nový rekord. V rokoch 1998 a 2014 mužstvá skórovali zhodne po 171.

Na katarskom šampionáte sa až päť stretnutí rozhodlo v penaltovom rozstrele. Najviac spomedzi všetkých majstrovstiev sveta.

Od roku 1982 je Lionel Messi prvým hráčom, ktorý vyhral v kariére druhýkrát cenu pre najlepšieho hráča MS.

Messi je zároveň prvým hráčom s aspoň jedným gólom v dueli skupinovej fázy, osemfinále, štvrťfinále, semifinále aj finále.

Sedemnásobný držiteľ Zlatej lopty bol priamo zapojený počas kariéry do 21 gólov na scéne MS (13 gólov a 8 asistencií). Najviac spomedzi všetkých hráčov od roku 1966.

Vo finále nastúpil argentínsky kapitán na svoj 26. zápas na záverečnom šampionáte, čím prekonal rekord Lothara Matthäusa (25).

Kylian Mbappé strelil vo finále svoj desiaty gól (neskôr aj 11. a 12.). Stal sa pätnástym hráčom, ktorý sa dostal na dvojciferný počet. Vo veku 23 rokov a 363 dní je zároveň najmladším zo všetkých. Prekonal Gerda Müllera (24 rokov a 226 dní).

Mbappé sa stal piatym hráčom, ktorý skóroval v dvoch rôznych finálových zápasoch. Pred ním to dokázali len Vavá (1958, 1962), Pelé (1958, 1970), Paul Breitner (1974, 1982) a Zinedine Zidane (1998, 2006). So štyrmi gólmi je lídrom štatistiky.

Messi strelil dva góly, Mbappé hetrik. Prvýkrát vo finále MS sa stalo, aby mali oba tímy aspoň dvojgólového strelca. Francúzsky útočník je navyše prvým autorom hetriku vo finále od roku 1966.

Prečítajte si tiež:

Fakty z MS v Katare #1: Ronaldo a Gavi s historickým, Kostarika s negatívnym zápisom

Fakty z MS v Katare #2: Hostiteľská fraška, kanonier Valencia aj kontinentálne míľniky

Fakty z MS v Katare #3: Africké úspechy aj prekvapivé vypadnutia

Fakty z MS v Katare #4: Messiho rekordy, historické Maroko a penaltové zaujímavosti