Fakty z MS v Katare #4: Messiho rekordy, historické Maroko a penaltové zaujímavosti

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Fakty z MS v Katare #4: Messiho rekordy, historické Maroko a penaltové zaujímavosti
Maroko sa v Katare výrazne zapísalo do histórie.
Maroko sa v Katare výrazne zapísalo do histórie.
Profimedia
Dvadsiaty druhý svetový šampionát ovládli futbalisti Argentíny, ktorí si poradili s Francúzskom. Krátko po skončení MS v Katare vydal štatistický portál Opta StatsPerform niekoľko zaujímavostí, ktoré sa udiali v priebehu takmer mesiaca. Nasleduje štvrtá časť.

Jeden gól a dve asistencie Denzela Dumfriesa v zápase osemfinále proti USA znamenali, že pravý obranca sa stal po Robovi Rensenbrinkovi a Johanovi Cruijffovi iba tretím holandským hráčom aktívne zapojeným do troch gólov v jednom stretnutí na scéne majstrovstiev sveta.

Zápas proti Austrálii bol pre Lionela Messiho jeho tisíci v seniorskej kariére a strelil v ňom svoj prvý gól vo vyraďovacej fáze MS. Všetky jeho dovtedajšie zásahy prišli v skupinovej fáze.

Jordan Henderson a Harry Kane sa stali siedmym a ôsmym hráčom, ktorí skórovali na MS 2022 v drese Anglicka. Keď nepočítame vlastné góly súperov, tak za Albion sa na svetovom alebo európskom šampionáte vždy trafilo nanajvýš šesť futbalistov.

Odkedy Since Opta meria asistencie prostredníctvom dát, teda od roku 1966, je Jude Bellingham prvým tínedžerom, ktorý asistoval na gól vo vyraďovacej časti MS.

Olivier Giroud sa gólom proti Poľsku stal najlepším strelcom histórie francúzskeho národného tímu. Prekonal rekord, ktorý dovtedy držal Thiery Henry (51).

Chorvátsky brankár Dominik Livakovič sa v zápase proti Japonsku stal tretím brankárom, ktorý predviedol tri zákroky v penaltovom rozstrele. V roku 2006 to dokázal Ricardo a o dvanásť rokov neskôr Danijel Subašič.

Brazília vyhrávala proti Kórejskej republike po 29 minútach už 3:0, čo boli jej najrýchlejšie strelené tri góly v jednom zápase MS. Nakoniec sa iba druhýkrát stalo, že by "Kanárici" vsietili štyri presné zásahy za jeden polčas. Podarilo sa im to v roku 1954 proti Mexiku.

Tretí brazílsky brankár Weverton dostal od trénera Titeho priestor na posledných desať minút zápasu proti Kórejskej republike a stal sa 26. hráčom tímu, ktorý zasiahol do hry na jednom šampionáte. Tak veľa futbalistov v histórii MS žiadny tím nepoužil.

Španielsko ako prvé prehralo štyri penaltové rozstrely. Pri vypadnutí s Marokom nepremenili hráči z Pyrenejského polostrova ani jednu penaltu, čo sa doposiaľ stalo iba Švajčiarsku v roku 2006 proti Ukrajine.

Španiel Rodri sa stal prvým hráčom (od roku 1966, kedy sa tieto štatistiky merajú), ktorý zaznamenal viac ako 600 prihrávok na jednom šampionáte. Zaknihoval ich až 638 a prekonal dovtedajší rekord Xaviho z roku 2010.

Portugalská výhra nad Švajčiarskom (6:1) bola najvyšším víťazstvom v histórii vyraďovacej časti majstrovstiev sveta. Šesť alebo viac gólov dovtedy žiadny tím mimo základnej skupiny nestrelil.

Portugalský obranca Pepe strelil Švajčiarsku gól vo veku 39 rokov a 289 dní. Stal sa druhým najstarším strelcom svetových šampionátov. Tento primát drží od roku 1994 Roger Milla (42 a 39 dní).

Po prehre na penalty proti Chorvátsku sa Brazílii už piatykrát v rade stalo, že vypadla s európskym súperom. Naposledy uspela, keď vyhrala finále v roku 2002 proti Nemecku.

Brazília sa stala prvým tímom histórie, ktorý vypadol v zápase, aj keď otvoril skóre predĺženia.

Argentína sa po postupe cez Holandsko stala prvým tímom s piatimi výhrami v penaltovom rozstrele na scéne majstrovstiev sveta.

V zápase medzi Argentínou a Holandskom dostalo kartový trest až pätnásť hráčov, ktorí aktívne zasiahli do zápasu. Tento duel prekonal dovtedy rekordné stretnutie medzi Kamerunom a Nemeckom (12 žltých a 2 červené).

Louis van Gaal ako tréner nikdy neprehral zápas na majstrovstvách sveta. Vypadnutie na penalty s Argentínou sa po riadnom hracom čase počíta ako remíza. Jeho bilancia je teda osem výhier a štyri remízy.

Maroko sa stalo prvou africkou krajinou, ktorá sa kvalifikovala do semifinále majstrovstiev sveta.

V zápase proti Portugalsku sa stal brankár Yassine Bounou prvým africkým brankárom s tromi čistými kontami na jedných MS.

Anglicko vypadlo vo štvrťfinále MS už siedmy raz, čo je najviac v histórii.

Na MS 2022 strelilo Anglicko trinásť gólov, čo je najviac zásahov Albionu na jednom svetovom alebo európskom šampionáte.

Hugo Lloris nastúpil proti Anglicku na svoj 143. reprezentačný zápas vo francúzskom národnom tíme a stal sa hráčom s najväčším počtom štartov v drese "galského kohúta".

Gól Harryho Kanea v zápase proti Senegalu z neho spravil najlepšieho strelca krajiny na veľkých turnajoch. Jedenástym zásahom stanovil tento rekord a gólom do siete Francúzska zároveň poslal Waynea Rooneyho na druhé miesto najlepších strelcov Albionu (53).

Gólom proti Chorvátsku sa Lionel Messi stal najlepším argentínskym strelcom na MS (11) a prvým hráčom, ktorý sa presadil na jednom podujatí v piatich rôznych stretnutiach.

Messi je zároveň prvým hráčom, ktorý skóroval aj asistoval na MS v štyroch rôznych zápasoch. V roku 2006 sa mu to podarilo proti Mexiku a Srbsku, teraz v dueloch s Holandskom i Chorvátskom.

Francúzsko sa stalo prvým tímom, ktorý sa od roku 2002 dostal druhýkrát po sebe do finále (Brazília) a prvým európskym tímom od roku 1990 (Nemecko).

Randal Kolo Muani skóroval proti Maroku už po 44 sekundách, odkedy prišiel na ihrisko. Bol to tretí najrýchlejší gól náhradníka na MS. Skôr to dokázali len Dán Ebbe Sand proti Nigérii (1998) a Uruguajčan Ricardo Morales v dueli so Senegalom (2002).

Chorvátska výhra nad Marokom v zápase o 3. miesto znamenala, že bronzové medaily vyhrala jedenástykrát v rade európska krajina. Táto dominancia trvá od roku 1982. O štyri roky skôr Brazília porazila Taliansko.

Prečítajte si tiež:

Fakty z MS v Katare #1: Ronaldo a Gavi s historickým, Kostarika s negatívnym zápisom

Fakty z MS v Katare #2: Hostiteľská fraška, kanonier Valencia aj kontinentálne míľniky

Fakty z MS v Katare #3: Africké úspechy aj prekvapivé vypadnutia

Fakty z MS v Katare #5: Historické zápisy Messiho a Mbappého z finále