Fakty z MS v Katare #1: Ronaldo a Gavi s historickým, Kostarika s negatívnym zápisom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Fakty z MS v Katare #1: Ronaldo a Gavi s historickým, Kostarika s negatívnym zápisom
Fakty z MS v Katare #1: Ronaldo a Gavi s historickým, Kostarika s negatívnym zápisom
Fakty z MS v Katare #1: Ronaldo a Gavi s historickým, Kostarika s negatívnym zápisom
Profimedia
Dvadsiaty druhý svetový šampionát ovládli futbalisti Argentíny, ktorí si poradili s Francúzskom. Krátko po skončení MS v Katare vydal štatistický portál Opta StatsPerform niekoľko zaujímavostí, ktoré sa udiali v priebehu takmer mesiaca. Začíname prvou časťou.

Po prehre 0:2 s Ekvádorom sa Katar stal prvou hostiteľskou krajinou, ktorá prehrala úvodný duel majstrovstiev sveta. V predchádzajúcich prípadoch sa zrodilo 16 výhier a šesť remíz z pohľadu krajín, ktoré hostili záverečný šampionát.

V otváracom súboji ešte zostaneme. Enner Valencia sa zapísal do historických tabuliek, keď ako prvý otvoril majstrovstvá sveta premeneným pokutovým kopom. 

Víťazstvo Anglicka s Iránom 6:2 bol najvyšší zápis Albionu v prvom vystúpení v rámci svetových a európskych šampionátov. Zároveň išlo o deviaty triumf trénera Garetha Southgatea na veľkom turnaji. Žiadny iný manažér Angličanov nedosiahol viac.

Argentína prehrala proti Saudskej Arábii na majstrovstvách sveta po tom, čo viedla 1:0. Premiérovo v podobnej situácii zlyhali v roku 1958, keď nestačili na Nemcov. Výhru po prvom dejstve nedotiahli do úspešného konca jedine vo finále 1930 s Uruguajom.

Francúzi sa stali úradujúcim majstrom, ktorí vyhrali prvý zápas na turnaji prvýkrát od roku 2006. Vtedy sa to podarilo Brazílii. Výhra 4:1 bola najvyššou z úvodného zápolenia pre akéhokoľvek obhajcu titulu v histórii.

Japonsko, ktoré zanechalo v Katare príjemný dojem, prekvapilo hneď na začiatok Nemecko. Krajina vychádzajúceho slnka triumfovala premiérovo s tým, že dokázala otočiť nepriaznivé skóre. Z trinástich predchádzajúcich prípadov Japonci dvakrát remizovali a jedenásťkrát prehrali. 

Naopak, Nemecko nezvládlo prvý súboj len v jednom z osemnástich svetových turnajov (13 víťazstiev, štyri remízy), ale z ostatných dvoch (2018 v Rusku, 2022 v Katare) vždy prehrali. 

Youssoufa Moukoko sa v stal vôbec najmladším hráčom, aký kedy v drese Nemecka nastúpil na majstrovstvách sveta (18 rokov a tri dni).

Pokračujeme skupinou E. Výhra Španielska s Kostarikou 7:0 sa do histórie zapísala ako ich najvyššia na záverečnom turnaji a pre Kostariku ako najvyššia prehra.

Španielsky hráč Gavi sa vo veku 18 rokov a 110 dní v stretnutí proti Kostarike stal najmladším futbalistom, ktorý sa gólovo presadil na majstrovstách sveta od čias Pelého. Legendárny útočník skóroval do siete Švédska vo finále v roku 1958. Mal iba 17 rokov a 249 dní.

Kostaričania vyrovnali ešte jeden, dokonca svoj, negatívny rekord. Do priestoru medzi tri žrde španielskeho brankára Unaia Simona nedokázali ani raz vystreliť. Predtým neohrozili bránu Brazílie na talianskom šampionáte v 1990. 

Bezgólová remíza medzi Uruguajom a Južnou Kóreou bola ôsmou na MS v Katare. Nikdy v histórii záverečných turnajov sa nezrodilo viac výsledkov 0:0.

Cristiano Ronaldo sa proti Ghane stal prvým hráčom, ktorý strelil gól na piatich svetových šampionátoch. Debutový zásah oslávil v 2006.

Prečítajte si tiež:

Fakty z MS v Katare #2: Hostiteľská fraška, kanonier Valencia aj kontinentálne míľniky

Fakty z MS v Katare #3: Africké úspechy aj prekvapivé vypadnutia

Fakty z MS v Katare #4: Messiho rekordy, historické Maroko a penaltové zaujímavosti

Fakty z MS v Katare #5: Historické zápisy Messiho a Mbappého z finále