Od slonov k faraónom a až po škorpiónov. Prezývky všetkých tímov Afrického pohára národov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Od slonov k faraónom a až po škorpiónov. Prezývky všetkých tímov Afrického pohára národov

Senegalský národný tím je známy pod prezývkou "Levy z Terangy".
Senegalský národný tím je známy pod prezývkou "Levy z Terangy".FSF
V sobotu 13. januára sa začína ďalší ročník Afrického pohára národov, jedného z najzaujímavejších kontinentálnych turnajov. Súťaž obsahuje aj niekoľko kuriozít, ako napríklad kreatívne prezývky jednotlivých tímov.

Celkovo 24 mužstiev bude v Pobreží Slonoviny bojovať o to, aby sa dostali na vrchol afrického kontinentu, ktorý v súčasnosti okupuje Senegal. Rozsah krajín je rôznorodý a siaha od severu až po najjužnejší cíp. Napriek tejto rôznorodosti sa zdá, že majú jednu spoločnú vec (dve, ak vezmeme do úvahy vášeň pre futbal), a tou sú prezývky. Zo všetkých účastníkov iba sedem nemá zastúpenie v názve zastúpenie zvierat. Flashscore Správy vám prinášajú všetky pomenovania národných výberov a ich pôvod.

Skupina A

Pobrežie Slonoviny - Sloni. Názov krajiny je dobrou nápovedou. Okrem toho, že sú najväčším zvieraťom vyskytujúcim sa na tomto území, preslávili národ v 19. storočí aj vďaka obchodu so slonovinou.

Rovníková Guinea - Nzalang (Hrom). Tropické podnebie Rovníkovej Guiney je priaznivé pre búrky.

Guinea Bissau - Djurtus. Africký divoký pes, známy aj pod názvom Mabeco, ktorý sa vyskytuje v krajine.

Nigéria - Super orli. Symbol sily, ktorý bol vyrytý do znaku federácie. Spočiatku sa volali Zelení orli, ale v roku 1988 sa z nich stali Super orli po porážke od Kamerunu vo finále AFCON. Až do získania nezávislosti v roku 1960 boli známi ako Red Devils, pretože v tom čase nosili červené dresy.

Skupina B

Kapverdy - Modrí žraloci. Kapverdská federácia využila modrú farbu, ktorá prevláda na vlajke, a za svojho maskota si vybrala žraloka, keďže je jedným z hlavných lákadiel cestovného ruchu krajiny.

Egypt - Faraóni. Názov pripisovaný kráľom starovekého Egypta evokuje veľkolepú minulosť, ktorú chcú hráči opäť napodobniť na futbalovom ihrisku.

Ghana - Čierne hviezdy. Symbol, ktorý pôvodne používali panafrikanistické a protikoloniálne hnutia (vytvoril ho v roku 1919 Marcus Gravey), si napokon Ghana privlastnila v roku 1957, keď ho Theodosia Okohová umiestnila na štátnu vlajku.

Mozambik - Mamby. Ide o najsmrteľnejšieho hada Afriky. Na území Mozambiku prevláda mamba čierna.

Skupina C

Kamerun - Neskrotní levi. Lev je kamerunské národné zviera, symbol sily a moci. Slovo "neskrotné" bolo pridané v roku 1972 po tom, čo sa na AFCON 1972 umiestnili na treťom mieste.

Gambia - Škorpióni. Škorpión cisársky je jedným zo živočíchov vyskytujúcich sa v Gambii a patrí medzi najväčšie svojho druhu.

Guinea - Národní sloni. Ide o jeden z pôvodných živočíšnych druhov v krajine. Od roku 1960 je súčasťou štátneho znaku.

Senegal - Levi z Terangy. Slovo z wolofského dialektu "teranga" znamená štedrosť alebo pohostinnosť a je v Senegale veľmi rozšírené.

Skupina D

Alžírsko - Fenekovia. Malá líška fenek pochádzajúca z púští Maghrebu je národným zvieraťom krajiny.

Angola - Čierne antilopy. Zviera je národným symbolom Angoly, kde sa väčšinou vyskytuje.

Burkina Faso - Žrebce. Biely žrebec je symbolom Burkiny Faso a je vyobrazený na štátnom znaku krajiny.

Mauritánia - Almoravidi. Berberská ríša z 11. storočia, ktorá mala územia aj v Andalúzii a južnom Portugalsku, zahŕňala medzi svoje hranice aj Mauritániu.

Skupina E

Mali - Orli. Pomenovanie podľa orlov, ktorých Tuaregovia používali pri love.

Namíbia - Odvážni bojovníci. Prezývka, ktorá má označovať Hererských bojovníkov, tí sa narodili práve v Namíbii.

Južná Afrika - Bafana Bafana. V jazyku zulu to doslova znamená "chlapci" a ukazuje sa, že ide o výkrik na povzbudenie.

Tunisko - Orli z Kartága. Kartágo, jedna z veľkých antických ríš, sa zrodilo na pobreží severozápadnej Afriky a vzniklo na území dnešného Tuniska.

Skupina F

Maroko - Levi z Atlasu. Dnes už vyhynutý druh leva, pôvodom z Maghrebu, ktorého populácia sa do roku 1960 šírila medzi Marokom a Egyptom.

Demokratická republika Kongo - Leopardi. Od roku 1971 do roku 1997, keď bola krajina známa ako Zair, mala v erbe hlavu leoparda ako narážku na túto mačkovitú šelmu, ktorej veľká časť populácie žije na území krajiny.

Tanzánia - Hviezdy Taify. Vo svahilčine "taifa" znamená "národ", takže hráči sú veľkými hviezdami národa.

Zambia - Chipolopolo. V preklade z jazyka chichewa to znamená "medené strely", čo je narážka na kov, ktorého ťažba je jednou z hlavných hospodárskych činností krajiny.