Súboj o druhé miesto pod Dubňom, Emeryho flashback a prehrá už Leverkusen?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Súboj o druhé miesto pod Dubňom, Emeryho flashback a prehrá už Leverkusen?

V štyroch z piatich duelov proti svojmu bývalému celku Unai Emery neprehral (1-3-1). 
V štyroch z piatich duelov proti svojmu bývalému celku Unai Emery neprehral (1-3-1). Profimedia/Flashscore
S blížiacimi sa najkrajšími sviatkami v roku odídu niektoré súťaže na krátky "zimný spánok". Ešte predtým si to však viaceré tímy rozdajú o predné miesta. Flashscore Správy vyberajú tri najzaujímavejšie zápasy nadchádzajúceho víkendu. Nechýba pohľad na Slovensko, do Anglicka či Nemecka.

Žilina - Trnava (piatok, 17:30)

Pod Dubňom si to domáca Žilina s Trnavou rozdajú v priamom súboji o druhé miesto. Od seba ich delia dva body. Spartakovci ťahajú päťzápasovú víťaznú šnúru. Žlto-zelení neprehrali osem kôl v rade. Zverenci Jaroslava Hyneka v ostatných štyroch súbojoch vyhrali doma štyrikrát. Dokopy strelili 11 gólov a päť inkasovali. Aj preto nie je prekvapením, že na svojom umelom povrchu disponujú najgólovejšou formou (25) než ktokoľvek iný.

Pred svojimi fanúšikmi majú spomedzi nikéligistov najlepšiu formu (7-0-1). O bod lepšiu než bratislavský Slovan (20), ktorý ako jediný na domácom trávniku v prebiehajúcom ročníku neprehral. 

Ostatné vzájomné vystúpenia.
Ostatné vzájomné vystúpenia.Flashscore

Keď má byť predohrávka kola zaujímavá, nemôže k tomu chýbať patričný súper. A Spartak Trnava určite ním je. Márne by sme na pôde súpera hľadali tím s lepšou bilanciou (6-2-0). Gašparíkovci neprehrali vonku ani raz. Vezú si so sebou aj kompaktnú defenzívu mimo svoj štadión - osem inkasovaných gólov. Ich formu naposledy pocítila Podbrezová na Horehroní (1:2). V šestnástom kole si poradili v "malom Ríme" so Skalicou (2:0). 

Zaujímavosť: Posledné meranie síl sa odohralo v septembri, pričom futbalisti spod Dubňa vyhrali vonku 2:0. Doma však žlto-zelení bodovali proti červeno-čiernym naplno naposledy v marci 2021. Odvtedy trikrát prehrali a v apríli remizovali.

Aston Villa - Arsenal (sobota, 18:30)

"Villans" v strede týždňa uspeli s obhajcom titulu Manchestrom City. Držiteľov treble zdolali 1:0. Ich domáca víťazná séria tak aktuálne činí 14 zápasov. Posledný tím, proti ktorému Aston Villa pred svojimi fanúšikmi padla? Arsenal. Avšak nebolo to len o predĺžení šnúry, najdôležitejší je fakt, že sa dostali práve pred City na tretiu priečku.

Strata na vedúci Arsenal? Štyri body. Práve "Gunners" pricestujú v sobotu do Villa Parku, kde sa budú snažiť uhájiť líderskú pozíciu. Nečaká ich nič jednoduché. Postaví sa proti ním bývalý, ale najmä motivovaný manažér Unai Emery. V štyroch z piatich duelov proti svojmu bývalému celku neprehral (1-3-1). 

Jeho náprotivok Mikel Arteta si súboj pozrie z tribúny, keďže ho vyšiel draho nekontrolovaný výbuch emócií po triumfe 4:3 z pôdy Lutonu. Declan Rice rozhodol v siedmej nadstavenej minúte. Vlaňajší vicemajster musí mať k dispozícii kvalitného kardiológa. Bol to piaty zásah po 90. minúte v kalendárnom roku, ktorým hráči "kanonierov" rozhodli o troch bodoch.

Obavu môžu mať z kolísavej vonkajšej formy. Síce ťahajú dve trojbodové stretnutia v rade, ale zo siedmich posledných mimo svoj štadión zvládli len tri (3-1-3). Celkovo sa španielsky manažér so svojimi zverencami môže pochváliť šnúrou šiestich vyhratých zápasov. 

Zaujímavosť: Ani jedno z posledných 16 vystúpení sa neskončilo nerozhodne (12-0-4 z pohľadu Arsenalu).

Stuttgart - Leverkusen (nedeľa, 15:30)

Pozitívnu formu si Stuttgart z Bundesligy preniesol v strede týždňa do domáceho pohára, v ktorom vystavil stopku Dortmundu. Azda len málokto by predpokladal, že Leverkusen bude bez prehry prvý a celok, ktorý nedovolil v baráži Hamburgu vrátiť sa do najvyššej súťaže, bude od prvého miesta po trinástich kolách vzdialený "iba" na päť bodov.

V aktuálnej fáze nenazbierali futbalisti Stuttgartu v trojbodovej ére ani raz viac bodov (30). Ako jediný bundesligista sa môže pochváliť, že doteraz si body s nikým nedelil (10-0-3). Šesť z týchto triumfov prišlo na domácom trávniku, čo je s Bayerom najviac v súťaži. 

Vzájomné ťaženia.
Vzájomné ťaženia.Flashscore

Lenže "farmaceuti" ťahajú obdivuhodnú šnúru - V trinástich kolách neprehrali ani raz. Strelili druhý najvyšší počet gólov (38) a druhý najnižší inkasovali (11). Rovnako aj Leverkusen v pohári nezaváhal, keď vyradil Paderborn. Bol to 21. súboj prebiehajúceho ročníka bez prehry.

Žiadny iný celok v rámci TOP 5 najlepších európskych súťaží nemá na konte "neporaziteľnú" bilanciu. Vonku ťahajú zverenci Xabiho Alonsa šesť duelov bez prehry, na štadióne Stuttgartu neprehrali od apríla 2010 (7-4-0). 

Zaujímavosť: Štyri z ostatných deviatich nedeľnajších zápasov Stuttgartu sa skončili nerozhodne.