Čierny deň v Bruseli. Rakúšania sa pridali k postupujúcim a nezastaviteľný Ronaldo

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Čierny deň v Bruseli. Rakúšania sa pridali k postupujúcim a nezastaviteľný Ronaldo
Aktualizované
Ronaldo pálil presne aj pri debakli Bosny a Hercegoviny.
Ronaldo pálil presne aj pri debakli Bosny a Hercegoviny.AFP
Hneď z úvodného utorkového zápolenia vzišiel ďalší účastník budúcoročného záverečného šampionátu v Nemecku. Rakúšania uspeli v Azerbajdžane a oslavujú postup. Súboj v Bruseli, pre teroristický čin v centre mesta, nedohrali. Cristiano Ronaldo (38) bol pri chuti aj na trávniku Bosny a Hercegoviny, ktorí schytala debakel od Portugalska. Holandsko zvládlo dôležitý duel v Grécku.

SKUPINA B 

Gibraltár - Írsko 0:4

Dominancia tímu z Britských ostrovov vyústila do dvoch gólov ešte pred prestávkou. Najprv sa z bezprostrednej blízkosti presadil útočník Brightonu Evan Ferguson, ktorý takmer celý zápas bojoval s neuveriteľným o 22 rokov starším Royom Chipolinom a v 28. minúte pridal jeden z poisťovacích zásahov Michael Johnston. Trpaslík z juhu Pyrenejského polostrova sa na šiesty pokus nedočkal bodu ani gólu.

Grécko - Holandsko 0:1

Hostí dlho trápil dobre chytajúci Odysseas Vlachodimos, ktorý v prvom polčase dokázal zneškodniť aj pokutový kop Wouta Weghorsta. "Oranjes" musela zachrániť až druhá penalta, z ktorej v 93. minúte strelil rozhodujúci gól obranca Virgil van Dijk. Holanďania sa tak vďaka menšiemu počtu odohraných zápasov priblížili k postupu, sú na rozdiel jedného bodu od svojho súpera.

Tabuľka skupiny B.
Tabuľka skupiny B.Flashscore

SKUPINA F

Azerbajdžan - Rakúsko 0:1

Rakúšania nepotrebovali podať k zaisteniu si postupovej definitívy oslanivý výkon. O jediný gól duelu sa na poloprázdnom štadióne v Baku postaral Marcel Sabitzer, keď tesne po zmene strán premenil pokutový kop, ktorý rozhodca odpískal za ruku pri bránení priameho kopu.

Azerbajdžan si najväčšiu šancu vypracoval až v nadstavenom čase druhého polčasu, no Tural Bajramov sám zoči-voči brankárovi Alexandrovi Schlagerovi zlyhal a namieril iba do žrde. Rakúšania sa na záverečnom turnaji ME predstavia iba štvrtýkrát v histórii, no tretíkrát za sebou.

Belgicko - Švédsko 1:1 (prerušené)

Mala to byť domáca postupová oslava Belgicka, ktoré si už skôr zabezpečilo účasť na majstrovstvách Európy. Lenže osud to zariadil inak. Pondelok 16.10. bude patriť k najčernejším a najsmutnejším dňom v Bruseli. Po teroristickom útoku, ako informujú viaceré médiá, boli zastrelení v centre Bruselu dvaja švédski občania. Futbalisti Švédska po kompletných informáciách odmietli nastúpiť na druhý polčas. Domáce Belgicko s ich rozhodnutím súhlasilo. Čítajte viac.

SKUPINA J

Luxembursko - Slovensko 0:1

Dôležitý krok urobili zverenci Francesca Calzonu k prípadnej účasti na európskom šampionáte. Nebol to vydarený výkon, ale na konci všetkého sa rátajú tri body. Tie vystrelil premiérovým gólom v národnom tíme Dávid Ďuriš. Viac v našej samostatnej reportáži.

Štatistika stretnutia.
Štatistika stretnutia.Flashscore

Bosna a Hercegovina - Portugalsko 0:5

Zdá sa, že Portugalcov, ktorí si pred tromi dňami v Porte zabezpečili účasť v Nemecku, nezastaví takmer nič a nikto. Teda až na slovenských futbalistov, ktorí ako jediní v doterajšej kvalifikácii našli cestu k dvom presným zásahom a narobili favoritovi nemalé problémy. Zverenci Roberta Martíneza si schuti zastrieľali na ihrisku Bosny a Hercegoviny. Pokračujú v stopercentnej bilancii a o ďalších troch bodoch rozhodli už v úvodných 45 minútach. 

Cristiano Ronaldo potreboval na prvý gól päť minút, keď sa presadil z pokutového kopu. Následne aj jeho druhá strela medzi tri žrde skončila za chrbtom brankára Sehiča. Bola to jeho deviata trefa v kvalifikácii. Iba Romelu Lukaku má na konte viac (10). V kalendárnom roku ich nastrieľal dokopy 40, čo je najviac spomedzi všetkých hráčov. Druhý je Haaland s 39. Pri chuti bol aj Bruno Fernandes. Strelil presný zásah, na ďalší prihral. V ôsmich dueloch nazbieral osem asistencií a päť gólov. 

Island - Lichtenštajnsko 4:0

Ani na ôsmy pokus sa trpaslík z Lichtenštajnska nedočkal v skupine J prvých bodov. Naopak Island ich má na konte desať. Navrátilec Gylfi Sigurdsson sa blysol dvomi gólmi. Už prvé dejstvo prinieslo zaujímavý priebeh. Dva zásahy domáceho tímu a dva skoro na hosťujúcej. V nadstavenom čase najskôr Wieser nepremenil penaltu a po ňom Salanovič skóroval z ofsajdu.

Tabuľka slovenskej skupiny J.
Tabuľka slovenskej skupiny J.Flashscore