EURO 2024: Slovenská účasť aj medzi rozhodcami. EURO si po Micheľovi zapíska arbiter Kružliak

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovenská účasť aj medzi rozhodcami. EURO si po Micheľovi zapíska arbiter Kružliak
Kružliak bude len druhým hlavným rozhodcom zo Slovenska na európskom šampionáte.
Kružliak bude len druhým hlavným rozhodcom zo Slovenska na európskom šampionáte.Profimedia
Na nadchádzajúcich majstrovstvách Európy vo futbale v Nemecku sa predstaví aj slovenský rozhodcovský tím. Dôveru od Európskej futbalovej únie (UEFA) dostal ako hlavný rozhodca Ivan Kružliak (40) a asistenti Branislav Hancko (36) s Jánom Pozorom (41).

UEFA v utorok zverejnila menoslov 19 rozhodcovckých družstiev, v každom zápase na šampionáte bude mať hlavný rozhodca na čiare ako už tradične dvoch krajanov. Na základe dohody medzi UEFA a Juhoamerickou futbalovou federáciou (CONMEBOL) sa do nominácie dostala aj trojica Argentínčanov, na čele s hlavným Facundom Tellom.

Zoznam hlavných rozhodcov EURO

Artur Soares Dias (Portug.), Jesús Gil Manzano (Šp.), Marco Guida (Tal.), István Kovács (Rum.), Ivan KRUŽLIAK (asistenti Branislav HANCKO, Ján POZOR - všetci SR), Francois Letexier (Fr.), Danny Makkelie (Hol.), Szymon Marciniak (Poľ), Halil Umut Meler (Turec.), Glenn Nyberg (Švéd.), Michael Oliver (Ang.), Daniele Orsato (Tal.), Sandro Schärer (Švajč.), Daniel Siebert (Nem.), Anthony Taylor (Angl.), Facundo Tello (Arg.), Clément Turpin (Fr.), Slavko Vinčič (Slovin.), Felix Zwayer (Nem.)

Slovenskí rozhodcovia na EURO

Ako prvý sa na európskom šampionáte predstavil postranný rozhodca Igor Šramka, ktorý bol súčasťou EURO 2000, pričom Ľuboš Micheľ bol na tomto šampionáte ešte v pozícii štvrtého arbitra. Najznámejší slovenský rozhodca dostal prvú šancu na turnaji v roku 2004, keď so svojimi asistentmi Šramkom a Martinom Balkom rozhodovali tri zápasy.

Čisto slovenská trojica mala premiéru v stretnutí skupiny A medzi Gréckom a Španielskom (1:1), následne rozhodovala pri výhre Francúzska proti Švajčiarsku (3:1) a vo štvrťfinále bola pri tom, keď Holandsko po remíze 0:0 postúpilo v penaltovom rozstrele cez Švédsko (5:4 pen.).

V roku 2008 viedol Ľuboš Micheľ s asistentmi Balkom a Romanom Slyškom skupinové duely Švajčiarska proti Turecku (1:2), Francúzsko s Talianskom (0:2) a takisto štvrťfinálovú výhru Ruska nad Holandskom (3:1). V roku 2012 bol Roman Slyško iba v pozícii náhradníka medzi postrannými arbitrami.

Na posledných dvoch európskych šampionátoch slovenskí rozhodcovia zastúpenie nemali. Pre trio Kružliak, Pozor a Hancko pôjde o premiérovú účasť.

Súťaž o vstupenky na EURO 2024: 2. časť o českých trenéroch