Zaslúžil si Calzona kritiku? Áno a nie. Trápia sa aj ostatné reprezentácie

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zaslúžil si Calzona kritiku? Áno a nie. Trápia sa aj ostatné reprezentácie

Calzona sa víťazstva dočkal na šiesty pokus. Triumf prišiel v pravej chvíli.
Calzona sa víťazstva dočkal na šiesty pokus. Triumf prišiel v pravej chvíli.TASR
Po šokujúcej remíze 0:0 s Luxemburskom v rámci úvodného stretnutia kvalifikácie na EURO 2024 sa právom šírila kritika na adresu trénera slovenskej reprezentácie Francesca Calzonu (54). Situácii nepomohli ani vyjadrenia talianskeho kouča, ktorý bol s bodom spokojný a tým si ešte viac pohneval fanúšikov. Nechápavo krútili hlavami aj bývalí reprezentanti.

Nad reakciou kouča sa na sociálnej sieti pozastavil Martin Škrtel. "Snáď to len tlmočník zle preložil. Inak je to horšie, ako som si myslel."

Podobne sa v televíznom štúdiu vyjadril aj kedysi brankár anglického Evertonu Ján Mucha: "Spokojný? Asi som videl iný zápas." Tréner Slovákov sa na tlačovej konferencii vyjadril k obom názorom: "Potom asi nerozumiem futbalu."

Kritika zaslúžená je. Za štvrtok. Calzona absolvoval prvý vážny duel na slovenskej lavičke, predtým mal za sebou "iba" súboje v rámci Ligy národov a prípravný zápas. Fanúšikom chýbalo v hre srdce, dravosť, obeta. V skratke niečo, s čím by sa vedeli stotožniť. Mali pravdu.

Posledných päť výsledkov Slovenska.
Posledných päť výsledkov Slovenska.Flashscore

Je to fakt a bodka. Na druhej strane stál proti Slovákom celok, ktorý už dávno nie je futbalovým trpaslíkom. V rozhovore pred štvrtkovým súbojom to avizoval aj bývalý reprezentačný gólman Marián Kello. Luxembursko sa už neskladá z amatérskych futbalistov doplnených o profesionálov. Hráči pôsobia v nemeckej Bundeslige, bojujú vo štvrťfinále Európskej ligy či mútia vodu v americkej MLS. Napriek všetkému ich mali skúsenejší a kvalitnejší Slováci poraziť.

Správne zmeny

Pre trénera a celý realizačný tím, ktorý hľadá vhodnú zostavu, taktiku a lídrov, by mal byť štvrtok zlomovým bodom. Po ňom prišlo k dvom zmenám v základnej jedenástke do duelu s Bosnou a Hercegovinou. Róbert Mak vymenil Tomáša Suslova, Denis Vavro zase Ľubomíra Šatku. Veci v prvom polčase fungovali na jednotku s hviezdičkou. Hráči sa bili jeden za druhého a prekvapili Bosniakov, ktorí predtým zdemicovali Island hravo 3:0.

Druhé dejstvo už také jednoznačné nebolo, ale Slováci výborne bránili, súperovi dovolili jednu čistú príležitosť a zároveň jedinú strelu do priestoru troch žrdí. Že defenzíva fungovala, pochýb niet. Nezabúdajme na to, že pre zranenia chýbali Milan Škriniar a Martin Valjent. V útoku to mohlo byť tiež veselšie, no Ladislav Almási sa po návrate na české trávniky trápi, početné otázky vyvolala absencia Vladimíra Weissa ml

Kto bude nasledovať Polievku?

Bude zaujímavé sledovať, aký koktejl namieša Francesco Calzona na júnový zraz. Ukázalo sa, že povolanie Róberta Polievku fungovalo. Kapitán banskobystrickej Dukly bol pri svojom debute blízko gólu. Dočká sa podobnej priemiéry pod talianskym koučom ďalší hráč z Fortuna ligy?

Jedným z adeptov je napríklad aj Miroslav Káčer, ktorý ťahá Dunajskú Stredu za titulom. Polievkov príklad ukazuje, že slovenská reprezentácia potrebuje ťažiť z hráčov, ktorí pravidelne hrajú za svoje tímy a darí sa im presadiť. Je jedno, či pôsobia v najvyššej lige pod Tatrami, alebo v Holandsku. Záver marca bol skvelým príkladom.

Róbert Polievka pri svojom debute za reprezentáciu nesklamal.
Róbert Polievka pri svojom debute za reprezentáciu nesklamal.TASR

Čo bude ďalej?

Zhrnuté a podčiarknuté. Áno, reprezentačný tréner si kritiku za uplynulý štvrtok zaslúžil. Patrí mu ale minimálne rovnako veľká pochvala, že o 72 hodín neskôr dokázal svoj tím pripraviť a revanšovať sa za fádny vstup do kvalifikácie. Niekedy je príliš skoro na vynášanie súdov, čo sa potvrdilo. Všetko chce čas.

Calzona dobre vie, že na zápase z Bratislavy bude potrebovať stavať a hľadať ďalších lídrov - najmä na ihrisku. Či sa mu to podarí a či dokáže hráčov nabudiť i presvedčiť o svojich úmysloch, je už len na ňom.

Najbližších sedem duelov Slovákov. Rok 2023 uzatvoria odvetou v Bosne a Hercegovine.
Najbližších sedem duelov Slovákov. Rok 2023 uzatvoria odvetou v Bosne a Hercegovine.Flashscore

Trápia sa aj ostatní

Ľahké to nemajú ani ďalšie reprezentácie. Úradujúci majstri Európy Taliani nevyužili presilovku o jedného muža počas záverečnej štvrťhodiny a po 61 rokoch prehrali na domácej pôde s Anglickom. Po neúčasti na MS v Katare potrebujú "Azzurri" opäť presvedčiť o svojich kvalitách.

Českí futbalisti boli vo vytŕžení po triumfe 3:1 nad favoritom skupiny z Poľska, aby následne spadli z oblakov po bezgólovej remíze s Moldavskom - mimochodom 174. tímom rebríčka FIFA. Oproti tomu je Luxembursko na 92. priečke. Poliaci sa na čele s Lewandowskim vytrápili pri tesnej výhre 1:0 nad Albánskom.

Nepríjemný návrat na holandskú lavičku zažil Ronald Koeman, ktorý schytal debakel 0:4 od Francúzov. Jedným dychom musíme doplniť, že mu pre virózu chýbali opory ako Matthijs de Ligt, Sven Botman, Cody Gakpo, zranený bol aj Frenkie de Jong. Holanďania mali prevahu proti Gibraltáru, avšak ani s tým nebol Koeman spokojný.

Francúzov vyčerpal súboj s "Oranjes" natoľko, že nad Írmi triumfovali najtesnejším rozdielom 1:0. Bronzoví Chorváti z majstrovstiev sveta remizovali s Walesom. O skvele rozbehnutý duel a dvojgólový náskok na pôde súpera prišli Dáni, ktorých šokoval Kazachstan - stretnutie otočil a bral tri body po výsledku 3:2.

Článok vychádza ešte pred utorkovými súbojmi, keď trápení favoritov či dokonca ich zakopnutí, môže pribudnúť. Jedno je isté. Boj o EURO 2024 je v plnom prúde a Slovensko rozhodne nie je na takej zlej ceste, ako by sa mohlo zdať.