Barça chce ovládnuť všetko: La Ligu, trofej pre najlepšieho strelca i brankára

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Barça chce ovládnuť všetko: La Ligu, trofej pre najlepšieho strelca i brankára
Xavi Hernández túži ovládnuť so svojimi zverencami nielen La Ligu, ale tiež individuálne ocenenia.
Xavi Hernández túži ovládnuť so svojimi zverencami nielen La Ligu, ale tiež individuálne ocenenia.AFP
Výborná alebo takmer dokonalá. Tak by sa dala definovať ligová sezóna Barçy. Xavi (43) po dvoch ročníkoch so vzostupmi a pádmi našiel defenzívnu rovnováhu. Ter Stegen (31) sa vrátil k svojej najlepšej verzii. Príchod Lewandowského (34) umožnil trénerskému štábu nájsť riešenia, ako sa vyrovnať s nedostatočnou efektivitou.

Barça, tím, ktorý zvykol svojich fanúšikov tešiť vysokými výhrami, zmenil svoju DNA a v niektorých zápasoch sa dokonca uchýlil k defenzívnemu systému. Posilnil tak prevahu v rýchlych protiútokoch.

Čísla vystihujú vynikajúcu sezónu. Líder La Ligy má bilanciu 82 bodov. Je to výsledok 26 výhier, štyroch remíz a troch prehier. "Blaugranas" sú mužstvom, ktoré v ročníku 2022/2023 prehral najmenej súbojov. Efektivita, trpezlivosť a skvelá forma Marca-Andrého ter Stegena sú hlavné faktory, vďaka ktorým môže Xaviho tím snívať o zisku titulu už najbližšiu nedeľu.

Brankár s najmenším počtom inkasovaných gólov

Ter Stegen je gólman, ktorý inkasoval najmenej gólov v LaLige. Nemec znovu objavil svoju formu. Je nespochybniteľným lídrom kabíny a vďaka takmer 10-ročnému pôsobeniu v radoch Barçy sa stal jedným z kapitánov po odchode Gerarda Piquého.

Celkovo inkasoval iba 10 gólov v 32 zápasoch. Číslo, ktoré robí z Barçy tím s najmenším počtom inkasovaných zásahov nielen v La Lige, ale celej Európe. Obrana, ako to už býva, si pripísala, samozrejme, obrovskú zásluhu.

Lewandowski vedie súboj o Pichichi trofej

Titul a ocenenie pre najlepšie brankára nie sú jedinými, ktoré môžu Katalánci získať. V útoku majú Roberta Lewandowského s 19 gólmi. Naďalej vládne tabuľke kanonierov. Tesne za bývalým útočníkom Bayernu sú Karim Benzema so 17 a Joselu z Espanyolu so 14 zásahmi.

Lewandowski sa drží na vrchole vďaka fenomenálnej úrovni, ktorú predviedol na začiatku sezóny. Pred majstrovstvami sveta strelil zakončovateľ 13 gólov v 15 zápasoch a vytvoril si obrovský odstup od svojich prenasledovateľov.

Po majstrovstvách sveta strelecká forma Poliaka klesla. Následne predviedol oživenie, vďaka ktorému sa osamostatnil na čele o trofej Pichichi, až kým sa Benzema, motivovaný Ramadánom, nerozstrieľal a nepriblížil iba na dva góly.

V nedeľu má Barcelona možnosť osláviť ligový titul. Šesť zápasov pred koncom sa Culés môžu pochváliť dominanciou takmer vo všetkých zápasoch La Ligy.