Kto nahradí Xaviho? Medzi kandidátmi sú bývalí hráči Barcelony a zázračné dieťa z Girony

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Kto nahradí Xaviho? Medzi kandidátmi sú bývalí hráči Barcelony a zázračné dieťa z Girony
Kandidáti zľava: Motta, Márquez, Míchel a García Pimienta.
Kandidáti zľava: Motta, Márquez, Míchel a García Pimienta.AFP / FC Barcelona / La Liga
Hovorilo sa o tom už nejaký čas - ak bude Barcelona pokračovať v takýchto výkonoch, pozícia jej trénera bude ohrozená. Xavi (44) však špekulácie rázne ukončil a po prehre 3:5 s Villarrealom oznámil svoj odchod na konci sezóny.. Vedenie "Blaugranas" teraz musí hľadať jeho náhradu. Flashscore Správy vám prinášajú výber štyroch mužov, ktorí sú spájaní s atraktívnou pozíciou hlavného trénera katalánskeho celku.

Rafael Márquez (Barcelona B)

Najjednoduchšia a pochopiteľne najlacnejšia možnosť. Pravdepodobne aj športovo najprijateľnejšia. V chudobných finančných časoch sa Barcelona vždy opierala o svoj mládežnícky systém a v posledných rokoch to nebolo inak. Z La Masie vyšlo niekoľko neuveriteľných talentov na čele s Gavim a Yamalom.

Katalánci by sa mohli pri výbere trénera uberať podobnou cestou. Naposledy tak urobili v prípade istého Pepa Guardiolu. Teraz sa ponúka Márquez, veľký osobný priateľ Laportu a Deca, ktorý obliekal dres "Blaugranas" v rokoch 2003 až 2010 a teraz pôsobí pri rezervnom tíme.

"Takúto príležitosť nemôžete odmietnuť," povedal Mexičan. V jeho neprospech hovorí nedostatok skúseností, trénerom na vysokej úrovni je len dva roky. Preto pravdepodobne nebude prvou voľbou, ale v užšom výbere nemôže chýbať.

Márquez Barcelonu miluje.
Márquez Barcelonu miluje.Profimedia

Thiago Motta (Bologna)

Na vrcholovej futbalovej scéne sú jeho schopnosti vysoko cenené. Jeho osemročné pôsobenie v Barcelone bolo preňho veľkou filozofickou školou, ktorú môže uplatniť po návrate do Katalánska. To, že je účinná, už ukazuje v Bologni, s ktorou okupuje hornú polovicu tabuľky Serie A.

Pred odchodom do Talianska začínal Thiago Motta pri mládeži PSG. Jeho prvá skúsenosť s dospelým futbalom bola veľmi krátka, trvala len dva mesiace v Janove. V Spezii to už bol oveľa úspešnejší angažmán, ktorý mu vyniesol záujem Bologne. Tam pôsobí už rok a pol. A veľmi úspešne, o čom svedčí skloňovanie jeho mena v súvislosti s veľmi lukratívnymi adresami. So svojím pohľadom na futbal by sa do Barcelony náramne hodil.

Motta spolu s Decom a Xavim.
Motta spolu s Decom a Xavim.Profimedia

García Pimienta (Las Palmas)

Súčasný tréner "kanárikov" spĺňa všetky predpoklady pre budúceho trénera slávneho celku. A keď hovoríme všetky, myslíme naozaj všetky. Ako hráč a tréner prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami Barcelony a dokonca viedol aj jej rezervný tím.

Pri svojej prvej skúsenosti medzi elitou predvádza herné a výsledkové výkony nad očakávania, čo sa od nováčika v La Lige príliš nečakalo. Sám priviedol Las Palmas medzi smotánku a teraz ho drží bližšie k priečkam zaručujúcim postup do Európy než k tým, ktoré znamenajú zostup o poschodie nižšie. V jeho prospech hovorí aj to, že dokáže veľmi dobre pracovať s mladými hráčmi.

Samotný Xavi ho pred niekoľkými týždňami chválil: "'Garci', tak ho volám, je skvelý tréner. Má barcelonskú DNA," povedal legendárny záložník o Pimientovi. V ceste mu môže stáť Laporta, ktorý sa ho pred časom zbavil, aby do rezervného tímu priviedol Rafu Márqueza.

Umiestnenie v tabuľke.
Umiestnenie v tabuľke.Flashscore

Míchel Sánchez (Girona)

V Barcelone je pravidlom zamestnať trénera, ktorý v klube zanechal nezmazateľnú stopu ako hráč. Guardiola, Luis Enrique, Koeman, Xavi, Ernesto Valverde... Experimenty s "ostatnými" nedopadli dobre. Príklady Quiqueho Setiéna a Tatu Martina sú odstrašujúce. A práve preto panuje zdržanlivosť voči osobe súčasného manažéra Girony.

Ak však odhliadneme od tohto faktu a od skutočnosti, že jeden z jeho synov hrá za mládežnícky tím Realu Madrid, Míchel je ďalším menom, ktoré sa objavuje v Decovom portfóliu. To, čo robí s Gironou, ktorá predvádza fantastický futbal a právom bojuje o ligový titul, nemôže zostať bez povšimnutia nikoho. A ešte viac to platí pre katalánskeho suseda...

Michelovo spojenie s Katalánskom sa tiež veľmi cení. Hneď ako podpísal zmluvu s Gironou, začal sa učiť katalánsky jazyk. Teraz dokáže odpovedať miestnym novinárom, čo si Laporta a jeho okolie veľmi cenia.

Tréner Girony Míchel.
Tréner Girony Míchel.AFP

Nemožné: Klopp a Arteta

Dve mená, ktoré by bežný fanúšik tipoval. Jürgen Klopp a Mikel Arteta. Prvý menovaný bol spájaný s "Blaugranas" už pred odchodom z Liverpoolu, ale teraz vypadol z Decovho "užšieho výberu". Jednoducho je mimo hry po tom, čo oznámil, že si dá od futbalu ročnú pauzu.

Ďalším nesplniteľným snom je Arteta. Jeho dva roky v mládežníckych kategóriách Barcelony ho vždy spájali s klubom. Jeho herný štýl, ktorý formoval Wenger, a následné tréningové skúsenosti pod Guardiolom, z neho robia mimoriadne lákavý tovar. Nanešťastie pre klub je jeho projekt v Arsenale príliš dôležitý na to, aby odišiel v polovici cesty.