Strhujúci boj o záchranu v La Lige. Posledné kolo prinesie bitku až šiestich tímov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Strhujúci boj o záchranu v La Lige. Posledné kolo prinesie bitku až šiestich tímov
Najhoršiu východiskovú pozíciu má Valladolid.
Najhoršiu východiskovú pozíciu má Valladolid.AFP
Nelichotivú istotu zostupu už majú Espanyol a Elche. O poslednom vypadávajúcom rozhodne záverečný deň La Ligy, pričom v ohrození je až šestica tímov.

Do nižšej súťaže zostúpia tri kluby. Real Valladolid je momentálne v zóne ohrozenia na 18. mieste, o bod za Celtou Vigo a Almeríou, ktoré majú 40 bodov, zatiaľ čo Valencia, Getafe a Cádiz disponujú 41 bodmi a stále sa potia o svoje zotrvanie.

Všetci účastníci boja o záchranu vedia, že ak v nedeľu zvíťazia, prežijú, pričom návšteva Getafe vo Valladolide je jediným zápasom, v ktorom sa predstavia dva tímy z ohrozenej šestky. Ak Getafe vyhrá, môže zachrániť nielen seba, ale ďalšie štyri tímy nad ním tým, že odsunie klub, ktorého prezidentom je brazílsky velikán Ronaldo.

Boj by mohol byť ešte tesnejší, keby Valencia minulý víkend v Espanyole nestrelila neskorý gól a neposlala barcelonský tím do nižšej súťaže. Ak majú kluby na konci sezóny rovnaký počet bodov, rozhoduje bilancia ich vzájomných zápasov a až potom gólové skóre.

Poradie LaLigy
Poradie LaLigyFlashscore

V prípade rovnosti bodov viac ako dvoch tímov rozhodne o umiestnení minitabuľka založená na ich vzájomných dueloch. Cádiz na 13. mieste je najvyššie postaveným tímom, ktorý je stále v ohrození. Jediný bod na pôde zostupujúceho Elche by mu zabezpečil prežitie, to isté platí pre Getafe vo Valladolide a Valenciu, ktorá navštívi Real Betis.

"Los Che" majú za sebou mizernú sezónu a šesťnásobní šampióni môžu skončiť najnižšie od svojho postupu do najvyššej súťaže v roku 1988. "Musíme sa sústrediť na hru, na seba a ísť do Sevilly odohrať dobrý zápas, aby sme spečatili prežitie," povedal tréner Valencie Ruben Baraja. 

Almería cestuje na pôdu zostupujúceho Espanyolu s vedomím, že na záchranu jej bude stačiť aj remíza, keďže má s Getafe víťaznú bilanciu.

Zápasy záverečného kola
Zápasy záverečného kolaFlashscore

Sedemnásta Celta Vigo je bez víťazstva v šiestich ligových stretoch po sebe a v posledných deviatich dueloch utrpela sedem prehier. Galícijčania sa stretnú s majstrovskou Barcelonou, ktorá už myslí na letnú prestávku po zisku titulu. Ani remíza proti Barcelone nestačí na zaručenie prežitia - na to Celta potrebuje víťazstvo.

"Jediným pozitívom je, že ročník ukončíme doma a je na nás, aby sme si vybojovali záchranu," povedal tréner Carlos Carvalhal po minulotýždňovej prehre s Cádizom. Valladolid síce tiež túži po troch bodoch, ale udržať sa by sa dokonca mohol aj v prípade remízy s Getafe, ak by Almería prehrala a Celta získala aspoň bod.