Man City - Inter. ROZBOR: Ako môžu Taliani prekonať anglického superfavorita?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Man City - Inter. ROZBOR: Ako môžu Taliani prekonať anglického superfavorita?

Tréner Simone Inzaghi s Lautarom Martínezom.
Tréner Simone Inzaghi s Lautarom Martínezom.Profimedia
Posvätná noc v živote každého futbalového fanúšika sa nezadržateľne blíži. V sobotu sa na Atatürkovom olympijskom štadióne v Istanbule uskutoční finále Ligy majstrov medzi Manchestrom City a Interom Miláno. Anglický šampión je podľa odborníkov na dosah vysnívanému treble, netrpí žiadnou zjavnou slabinou a je jasným favoritom zápasu. To však neznamená, že Inter nemôže prekvapiť, najmä preto, že ide o jediný zápas...

Kompaktnosť. Slovo, ktoré sa ako červená niť tiahne snáď každým článkom opisujúcim súčasný Inter pod vedením trénera Simoneho Inzaghiho. Milánsky veľkoklub v žiadnom prípade nie je zbierkou elitných svetových obrancov, lenže zvolená taktika z nich robí veľmi ťažko hrateľný tím.

"Nerazzurri" s veľkou pravdepodobnosťou nastúpia na zápas vo svojej tradičnej formácii 3-5-2 (5-3-2), pričom obranná línia bude opäť operovať v hlbokom bloku v tesnej blízkosti so stredom poľa. Ak by ste niekomu pred niekoľkými rokmi povedali, že Hakan Calhanoglu bude na ihrisku zdatný ako hlboký rozohrávač a Henrik Mkhitaryan bude vynikať ako box-to-box záložník, pravdepodobne by sa na vás pozeral veľmi neveriacky.

Inzaghimu sa však podarilo z kedysi čisto útočných hráčov urobiť futbalistov, ktorí si svoje povinnosti plnia nanajvýš svedomito v defenzívne ladenom systéme a sú kľúčom k súčasným úspechom tímu. Priamym dôsledkom tejto kompaktnosti je ťažko priechodný stred poľa, v ktorom AC Miláno v semifinálovom derby dvakrát nenašlo skulinku a s očakávanými gólmi len 0,54, resp. 0,66 ani raz neskórovalo.

Kompaktnosť Interu.
Kompaktnosť Interu.11Hacks

Tréner City Pep Guardiola preto musí v prvom rade vymyslieť spôsob, ako túto prekážku prekonať a dostať svojho kanoniera Erlinga Haalanda čo najviac do hry. Minimálne v úvode finále sa bude pravdepodobne hrať na polovici Interu. Jeho súper pri držaní lopty zmení rozostavenie z 4-2-3-1 na 3-2-4-1. Stones sa presunie do stredu ihriska vedľa Rodriho, s ktorým si vymení strany, zatiaľ čo Gündogan a De Bruyne budú operovať vo svojich stredoch poľa.

Inter bude hrať bez lopty a čakať, s čím príde jeho súper. Jedným z pravdepodobných scenárov bude prienik do ľavého stredu poľa, následná prihrávka na De Bruyneho a pokus o center na zadnú žrď, čo je jeden z veľkých trendov tohto ročníka Premier League. Dobrou zbraňou "Citizens" by mohli byť aj štandardné situácie, pri ktorých Inter v aktuálnej sezóne patrí skôr medzi priemerné celky Serie A. Prejavuje sa to najmä pri bránení rohových kopov, pri ktorých len sedem ďalších tímov v Taliansku pustilo v priemere na jeden roh nebezpečnejšie šance.

Dilema: Džeko alebo Lukaku?

Ešte zaujímavejšie bude sledovať, čo sa bude diať vo chvíľach, keď bude mať loptu v moci milánsky tím. Keď sa hráči Realu Madrid v semifinále súťaže snažili hrať stredom, mali obrovské problémy s pressingom City. Bolo to najmä vďaka skvelým výkonom Rodriho a Stonesa, ktorí vybojovali obrovské množstvo lôpt. Preto sa Interu priamo ponúka využiť dlhé prihrávky Andreho Onanu, ktorý je považovaný za jedného z najlepších brankárov Serie A v hre nohami.

Hlavným adresátom jeho dlhých lôpt môže byť urastený hlavičkár Edin Džeko, ale do úvahy prichádza aj hra do strán na oboch krídelných obrancov alebo, čo je asi najkreatívnejšie riešenie, na Nicola Barellu. Ten je predsa len možno jedným z najlepších stredopoliarov na svete, ktorý dokáže svojimi nábehmi posúvať loptu do voľného priestoru. Po získaní lopty dokáže prekročiť líniu presingu, prejsť s ňou dlhú vzdialenosť a následne prihrávkou vytvoriť nebezpečnú gólovú akciu.

V ofenzíve sa Inter bude spoliehať najmä na protiútoky a čiernu prácu spomínaného Džeka, smerom ku ktorému bude určite prúdiť vysoký počet dlhých lôpt, ktoré bude mať za úlohu narážať pre podhrotového Lautara Martíneza. Ten potom bude behať najmä po ľavej strane, kde budú pohotovo reagovať Mchitarjan a krídelník Federico Dimarco.

Taliansky internacionál dokáže nielen posielať veľmi presné centre do súperovho pokutového územia, ale dokáže doň aj preniknúť a nebezpečne vystreliť. V Serii A skóroval štyrikrát a na svoj prvý zásah v Lige majstrov v tejto sezóne stále čaká. Nájazdy za obranu Realu v semifinále veľmi chýbali a Inter sa na ne musí zamerať.

Hra chrbtom k bráne je tiež jednou z domén Romelua Lukakua, čo znamená, že City si musí dávať dobrý pozor na dlhé lopty počas celých 90 minút zápasu. V rozšírenej metrike údajov, ktorá hodnotí, ako dobre si hráč dokáže nájsť výhodnú pozíciu na prevzatie lopty, patrí Lukaku medzi najlepších útočníkov v talianskej najvyššej súťaži. Až za ním sa umiestnili obaja jeho útoční partneri z Interu, Victor Osimhen z Neapolu či Olivier Giroud z AC Miláno.

Rozhodnutie, či od začiatku postaviť do hry Džeka alebo Lukakua, bude jednou z najväčších Inzaghiho dilem. A veľmi skoro bude jasné aj to, ako k zápasu pristúpi takticky. Predpovede dávajú Manchestru City približne 75 % šancu na úspech. V záverečnom zápase sú však oba tímy od triumfu vzdialené rovnako.