Najväčšie a najlepšie MS v histórii. Infantino sa ohradil voči kritikom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najväčšie a najlepšie MS v histórii. Infantino sa ohradil voči kritikom

Infantino si pochvaľuje zmeny, ktoré urobila FIFA v rámci svetového šampionátu žien.
Infantino si pochvaľuje zmeny, ktoré urobila FIFA v rámci svetového šampionátu žien.AFP
Prezident FIFA Gianni Infantino (53) sa v piatok ohradil voči kritikom rozhodnutia rozšíriť majstrovstvá sveta žien na 32 tímov.

Anglicko a Španielsko odohrajú v nedeľu v Sydney finále, ktoré bude vyvrcholením mesiac trvajúceho turnaja, na ktorom sa po prvý raz predstavilo 32 tímov a nie 24 ako v roku 2019. Samozrejme, ako pri každej zmene, aj pri tejto existovali obavy, že vyšší počet mužstiev odhalí nekonkurencieschopnosť a nevyrovnané výsledky.

V Austrálii ale nič z toho neplatí. Veď už skôr sa so šampionátom rozlúčili Brazílčanky, Nemky či Američanky. Naopak, Jamajka, Maroko a Južná Afrika sa prvýkrát dostali do vyraďovacej fázy. Na kongrese v FIFA v Sydney vystúpil Infantino s príhovorom, v ktorom prebiehajúce ženské majstrovstvá označil za najväčšie a najlepšie v histórii. 

"Hovorili: nebude to fungovať, úroveň je príliš rozdielna. Budete mať výsledky 15:0, bude to zlé pre ženský futbal a jeho imidž," povedal o kroku FIFA rozšíriť turnaj na 32 tímov. "Avšak je mi to ľúto, FIFA mala pravdu. Mali sme veľa krajín po celom svete, ktoré si mysleli, že teraz majú šancu dostať sa na šampionát. Každý verí, že má možnosť zažiariť na svetovej scéne," doplnil.

Infantino zopakoval, že riadiaci orgán FIFA investoval do ženského futbalu 1 miliardu amerických dolárov (takmer 918 miliónov eur) a uviedol, že sa vďaka tejto injekcii dosiahla úplná rovnosť s mužským futbalom. 

"Tieto majstrovstvá sveta priniesli príjmy vo výške viac ako 525 miliónov eur. Neprišli sme o žiadne peniaze a vygenerovali sme druhý najvyšší príjem zo všetkých športov na globálnej úrovni. Samozrejme, okrem majstrovstiev sveta mužov. To svedčí o tom, že naša stratégia nebola zlá, ale je fakt, že sa musíme ešte zlepšiť. Sme však na správnej ceste," dodal Gianni Infantino.