MS klubov majú nový formát. V roku 2025 bude v USA hrať celkovo 32 tímov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

MS klubov majú nový formát. V roku 2025 bude v USA hrať celkovo 32 tímov

Posledným víťazom MS klubov je Real Madrid.
Posledným víťazom MS klubov je Real Madrid.Profimedia
Medzinárodná futbalová federácia FIFA oznámila, že majstrovstvá sveta klubov sa v roku 2025 uskutočnia v novom formáte, na ktorom sa zúčastní celkovo 32 tímov z celého sveta.

Šampionát budú hostiť americké mestá a zároveň pôjde o propagáciu tradičných majstrovstiev sveta, ktoré sa budú konať práve v USA, Kanade a Mexiku o rok neskôr. Miestenku si už zabezpečili víťazi posledných troch ročníkov Ligy majstrov - Chelsea, Real Madrid a Manchester City.

Doteraz sa majstrovstvá sveta klubov hrali vyraďovacím spôsobom a pozvané boli len najlepšie tímy z každého kontinentu. Hoci sa táto tradícia začala v roku 2000 v Brazílii, neskôr bolo usporiadanie zverené ázijským krajinám, či už Japonsku alebo Spojeným arabským emirátom. Minulý rok sa hralo v Maroku a víťazom sa stal Real Madrid.

Nový formát predpokladá účasť 32 klubov z celého sveta, pričom Európa by mala dodať najviac - 12 účastníkov. Desať klubov si už svoju účasť zabezpečilo. Šampionát by sa mal uskutočniť v priebehu júna a júla 2025.

Štvorročný cyklus bude pripomínať majstrovstvá sveta, ale každoročný turnaj sa nekončí. Od roku 2024 budú hrať len majstri najprestížnejších klubových súťaží z každého kontinentu. Novinkou bude, že víťaz európskej Ligy majstrov bude nasadený priamo do finále.

Prehľad účastníkov majstrovstiev sveta klubov v roku 2025:

12x UEFA - Európa (Chelsea, Real Madrid, Manchester City + 9)

6x COMNEBOL - Južná Amerika (Palmeiras, Flamengo + 4)

4x AFC - Ázia (Al-Hilal, Urawa Red Diamonds + 2)

4x CAF - Afrika (Al Ahly, Wydad Casablanca + 2)

4x CONCACAF - Stredná a Severná Amerika (Monterrey, Seattle Sounders + 2)

1x OFC - Oceánia

1x Usporiadateľ