Vrcholiaci Indian Wells či predkolo Tipos Extraligy, ale aj najväčšie derby v Bratislave

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Vrcholiaci Indian Wells či predkolo Tipos Extraligy, ale aj najväčšie derby v Bratislave
Celkovo už 171. najväčšie slovenské derby privíta po krátkom čase znova Tehelné pole.
Celkovo už 171. najväčšie slovenské derby privíta po krátkom čase znova Tehelné pole.TASR/Flashscore
Tretí mesiac v roku sa presúva do svojej druhej polovice. V poradí tretí víkend prináša množstvo zaujímavých športových udalostí, ktoré Flashscore Správy približujú v tradičných Víkendových tipoch. Tentoraz neobišli výber viacerých športov. V Kalifornii sa končí tenisový Indian Wells. Na slovenskom ľade sa bojuje o play-off a v nedeľu sa opäť stretne Slovan s Trnavou.

Indian Wells (sobota a nedeľa)

Piaty grandslam, ako znie prezývka "tisícky" v kalifornskej púšti, sa blíži ku koncu. V ženskom pavúku poznáme finálovú dvojicu, ktorú vytvorili Iga Swiateková a Maria Sakkariová. Medzi mužmi sa o nej rozhodne v sobotu večer, respektíve v noci na nedeľu.

V semifinále Poľka Swiateková potvrdila úlohu favoritky proti rozbehnutej Kosťukovej z Ukrajiny a postúpila do svojho druhého finále v americkom "Tenisovom raji", v ktorom sa bude usilovať o ôsmy titul na okruhu WTA 1000.  Znovuzrodená Sakkariová vyhrala aj piaty zápas pod vedením nového trénera Davida Witta. V prvom tohtoročnom semifinále zdolala po tuhom boji domácu Gauffovú, čím ukončila víťazné ťaženie súperky na americkej pôde.

Grékyňa postúpila do finále a vyrovnala miestne maximum z 2022, keď prehrala v bitke o titul práve so Swiatekovou v dvoch setoch. Na druhej strane svetová deviatka vedie vo vzájomnej bilancii 3:2.

V sobotu od 21:30 budú bojovať nielen o finále, ale aj o post dvojky rebríčka Jannik Sinner a Carlos Alcaraz. Talian je aktuálne tenistom s najlepšou formou, keď neprehral 19 stretnutí v rade. Aj v tomto prípade pôjde o reprízu, tentoraz minuloročného semifinále, ktoré Španiel vyhral 2:0 na sety. Sinner vrátil súperovi požičané o dva týždne v Miami a potom aj na jeseň v Pekingu. Alcaraz uplynulý marec dokráčal v Indian Wells za ziskom titulu, keď porazil favorita druhého semifinále...

Je ním Daniil Medvedev, ktorý ako štvorka turnaja nastúpi proti domácemu Tommymu Paulovi. Na okruhu ATP sa pritom stretli len dvakrát, v oboch prípadoch zvíťazil Rus. Navyše, na podujatiach Masters má v semifinále bilanciu 9:3, v jeho prospech hovoria aj skúsenosti. Paul bude outsider, na "tisícke" je v tejto fáze len po druhý raz v kariére. Rád by však nadviazal na krajana Taylora Fritza, ktorý Indian Wells ovládol v roku 2022.

Tipos Extraliga (nedeľa)

Už pred štartom predkola sa hovorilo, že by mohlo byť vyrovnané, ale nakoniec je z toho najdlhší možný priebeh v oboch sériách, ktoré musia baviť hlavne nestranných fanúšikov. Liptovský Mikuláš síce skončil až na desiatom mieste a Zvolen do poslednej chvíle bojoval o prvú šestku, avšak nie nadarmo sa hovorí, že v play-off sa už na postavenie v základnej časti nehrá.

Tréner Faith zistil, čo na favorita platí. Jednoduchý, priamočiary, ale za to obetavý výkon priniesol dve výhry. Síce aj dve prehry, no vždy to bolo veľmi vyrovnané, o čom svedčia aj dve predĺženia z úvodných dvoch stretnutí na ľade Zvolena. HKM nie je vo svojej koži, čo musí zmeniť v domácom prostredí, inak senzačne vypadne. Na Liptákoch cítiť, že sa zo základnej časti dostali ďalej premiérovo po 15 rokoch.

V druhej sérii medzi Nitrou a Trenčínom je to boj na ľadovej ploche a aj medzi fanúšikmi. Oba tábory vedia na vlastnom štadióne vytvoriť skvelú atmosféru, ktorá dáva hre ešte väčší náboj. Každý raz doma uspel, rovnako v jednom prípade bral víťazstvo od súpera. Až na prvé stretnutie zakaždým jeden či druhý celok zvíťazil len o gól.

Nitra bude mať v piatom stretnutí výhodu domáceho prostredia, ale či nastúpi aj Samuel Buček, to je otázne. Dostal trest v hre, automaticky by mal stáť jedno stretnutie, no klub spod Zobora plánuje urobiť všetko, aby mohol nastúpiť, keďže podľa vyjadrenia prezidenta Miroslava Kováčika o faul nešlo. Tak či onak, obe koncovky sérií budú vypäté a dramatické. Presne pre to, niekoľko rokov dozadu, tento formát vznikol.

Slovan Bratislava - Spartak Trnava (nedeľa, 17:30)

Obaja sa stretli v úvode tohto mesiaca na záver základnej časti. Bolo z toho pohodlné dvojgólové víťazstvo belasých. Presuňme však o tri týždne dopredu. V poradí 171. najväčšie slovenské derby sa odohrá opäť na Tehelnom poli. Na trávniku, ktorý nie je pre trnavský Spartak ideálnou pôdou. Vyhrali tam naposledy ešte v apríli 2021 (2:1).

Odvtedy v hlavnom meste získali iba bod a štyrikrát ťahali za kratší koniec. Čo je horšie, defenzívu Slovana prekonali v spomínanom období iba raz. Presadil sa stopér Kóša pri prehre 1:4 z marca minulého roka. V nadstavbe sa obaja stretnú desiaty raz.

Slovan a jeho posledné výsledky.
Slovan a jeho posledné výsledky.Flashscore

Zverenci Vladimíra Weissa nebudú vstupovať do súboja pozitívne naladení. V týždni vybuchli v Slovnaft Cupe, keď v záverečnom štvrťfinále nestačili doma na Podbrezovú a po prehre 1:3 sa s pohárom rozlúčili. Nezískajú ho ani tretí rok v rade. V Niké lige majú na čele tabuľky priepastný 16-bodový náskok pred druhou Žilinou. Trnavčania strácajú dokonca o dva body viac. Iba zázrak ich oberie o šiesty majstrovský primát v rade. 

Posledné vzájomné strety.
Posledné vzájomné strety.Flashscore

Naopak, červeno-čierni štvrťfinále v Michalovciach zvládli a v semifinále vyzvú v dvojzápase Podbrezovú. Na dosah majú tretiu finálovú účasť v rade a zároveň tak aj historický pohárový hetrik. Na trojbodový zápis s belasými čakajú od mája 2021, keď doma uspeli rozdielom triedy 3:0. V ostatných desiatich prípadoch vybojovali iba tri remízy. Posledným trom bitkám sme sa venovali samostatne v článku.

Atlético Madrid - Barcelona (nedeľa, 21:00)

Bodku za 29. kolom La Ligy dá súboj dvoch štvrťfinalistov Ligy majstrov. Obaja sa v piatok dozvedeli svoju najbližšiu prekážku. Katalánci sa musia popasovať s Parížom St. Germain, na Los Colchoneros čaká v dvojzápase Borussia Dortmund. V týždni zvládli obaja stret proti talianskym celkom. Atlético odvrátilo jednogólové manko a prekĺzlo cez Inter po penaltovom rozstrele. O niečo pokojnejšie to mala Barcelona, ktorá vyradila Stanislava Lobotku s jeho Neapolom v pomere 4:2.

Posledné výsledky Atlética.
Posledné výsledky Atlética.Flashscore

Zverenci Diega Simeoneho potrebovali tento impulz. V poslednom čase sa im nedarí, čoho dôkazom je vyradenie z Copa del Rey a neúspech v dvoch z posledných troch kôl La Ligy (1-1-1). V predchádzajúcom ligovom zápase nestačili na zostupom ohrozený Cádiz (0:2) a musia tak bojovať o miesto v prvej štvorke.

Posledné výsledky Barcelony.
Posledné výsledky Barcelony.Flashscore

Príchod Barcelony na Metropolitano by mohol maximálne preveriť Simeoneho taktický um, keďže jeho tím prehral všetky štyri posledné vzájomné stretnutia, z ktorých ostatné tri sa skončili 0:1. Jeho náprotivok Xavi bude pred svojím odchodom na konci sezóny túžiť po víťazstve nad Atléticom, najmä preto, že by sa mohol stať prvým barcelonským trénerom, ktorý zvládne ovládnuť päť po sebe idúcich duelov La Ligy s Atléticom.

Ostatné vzájomné merania síl.
Ostatné vzájomné merania síl.Flashscore

Čo sa týka hostí, ich nedávne výkony sú povzbudením, keďže vo všetkých súťažiach dosiahli sériu deviatich zápolení bez prehry (6-3-0). Kľúčom k úspechu bola defenzíva, keď sa Barça v súčasnosti teší najdlhšej sérii čistých kont v La Lige (tri).