Leicester za deväť rokov postúpil, napísal najkrajšiu rozprávku histórie a vypadol

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Leicester za deväť rokov postúpil, napísal najkrajšiu rozprávku histórie a vypadol
Rozprávka skončila. Leicester za deväť rokov postúpil, vyhral titul, hral si LM a vypadol
Rozprávka skončila. Leicester za deväť rokov postúpil, vyhral titul, hral si LM a vypadolProfimedia
Leicester City sa po deviatich rokoch lúči s Premier League ako tím, ktorý v nej za krátky čas zažil doslova všetko a napísal najkrajší príbeh jej histórie. Každá rozprávka sa však raz skončí.

V sezóne 2008/09 boli "líšky" súčasťou až tretej najvyššej anglickej súťaže, ktorú však vyhrali a ako člen The Championship mali dlhodoho vysoké ciele, ktoré ešte znásobil rok 2011. Práve vtedy do klubu vstúpila thajská spoločnosť King Power Group, ktorú založil a na jej čele stál Vichai Srivaddhanaprabha.

Do klubu prišiel ako tréner dokonca svetoznámy Sven-Göran Eriksson, lenže toto spojenie nevyšlo úplne podľa predstáv. Hlavne ročník 2012/13 mal napriek tomu byť pre Leicester postupový.

Dostal sa do finále play-off o Premier League, avšak vo finále vypadol proti Watfordu v slávnom zápase, keď Knockaert z penalty a ani z dorážky na dvakrát neprekonal Almuniu a následne z protiútok udrel Deeney.

O rok neskôr už ale dominanciu v The Championship nezastavil žiadny z ostaných 23 tímov, klub skončil na prvom mieste a postúpil priamo. Leicester sa dostal medzi anglickú elitu prvýkrát od roku 2004.

"Líšky" mali na mále. Síce otočili výsledok s Manchestrom United z 0:2 na 5:3, pričom od roku 1992 "Red Devils" ani raz neprehrali zápas, v ktorom viedli o dva zásahy, ale po Vianociach boli na poslednom mieste s 19 bodmi. Nakoniec zabrali, skončili štrnáste so 41 bodmi.

Prvýkrát sa stalo, že by sa zachránil tím, ktorý by mal po Vianociach menej ako 20 bodov a bol zároveň posledný.

Najkrajšia futbalová rozprávka histórie

Šport prináša rôzne prekvapenia a nečakané príbehy. História si pamätá množstvo outsiderov na tróne alebo naopak, lenže Leicester vyhral Premier League a tomu sa asi nevyrovná nič. To je ako keby Detva vyhrala hokejovú Extraligu alebo Liptovský Mikuláš Fortuna ligu.

Leicester bol aj pred ročníkom 2015/16 pasovaný medzi ašpirantov na zostup. V júni však trénera Nigela Pearsona nahradil Claudio Ranieri a začali sa diať veci. Do neuveriteľnej formy sa dostal kedysi amatérsky futbalista Jamie Vardy, strelil trinásť gólov počas jedenástich zápasov po sebe.

Keď 19. decembra mužstvo porazilo Everton a dostalo sa na čelo Premier League, bolo to niečo neskutočné, nakoľko presne dvanásť mesiacov dozadu sa nachádzalo na 20. pozícii. V apríli si premiérovo zabezpečil klub historický postup do Ligy majstrov, no tam to nekončilo.

História sa prepísala 2. mája 2016, keď Tottenham, ktorý ešte bol v hre o majstrovský titul, remizoval s Chelsea 2:2, Leicester tak mal na čele už nedostihnuteľný náskok. Stávkové kancelárie týždne predtým presviedčali niekoľkých odvážlivcov, ktorí pred štartom ročníka tipli na titul pre "líšky", aby si nechali vyplatiť tiket a tým pádom by dostali nižšiu sumu.

Titulky novín či webových stránok sa predbiehali, kto použije lepšie prirovnania. Mnohí úspech právom považujú za najväčší športový šok všetkých čias. Keď Arsenal po titule z roku 2004, ku ktorému dokráčal bez prehry dostal prezývku "Neporaziteľní", tak "Foxes" boli nazývaní "Neuveriteľní".

Vtedajší káder Leicesteru je veľmi dobre známy. Hrali zaň futbalisti, ktorí prišli naozaj za "smiešne" peniaze. Väčšinu stretnutí bol v bráne Schmeichel, sprava Simpson, kapitán Morgan, Huth a Fuchs. V strede poľa Mahrez, Drinkwater, Kanté, Albrighton, pričom o góly sa okrem Vardyho staral aj Okazaki.

Žolíkmi z lavičky boli Gray, King, Schlupp či Ulloa. Jednoducho mená, ktoré keď dáte dokopy, tak vám nikto nepovie, že tento tím ide vyhrať ligu, ale skôr by sa prikláňal k možnosti vypadnutia. Veľmi málo toho odohral KramaričChilwell ako mladík len zbieral prvé minúty.

Prvýkrát v Lige majstrov

Napriek tomu, že ďalšia sezóna 2016/17 sa pre Leicester nevyvíjala v lige dobre a dlho sa pohyboval na spodku tabuľky, v Lige majstrov to išlo. V skupine s Portom, Kodaňou a Bruggami získal anglický tím 13 bodov a skončil na prvom mieste. V osemfinále dokonca prešiel cez Sevillu po prehre 1:2 a výhre 2:0, no nad jeho sily bolo vo štvrťfinále Atlético Madrid (0:1, 1:1).

Vo februári 2017 však prišla zlá správa, pretože z pozície bol po horších ligových výsledkoch odvolaný Ranieri, čo sa nepáčilo väčšine fanúšikov a nahnevaní boli rôzni členovia futbalovej obce na čele s Mourinhom. Rok po titule skončil Leicester až na dvanástej priečke.

Čiernym dňom pre futbal sa stal 27. október 2018, pretože po zápase proti West Hamu spadla helikoptéra s piatimi ľuďmi, v ktorej bol aj majiteľ Vichai Srivaddhanaprabha. Oddelenie vyšetrovania leteckých nehôd pripísalo haváriu strate kontroly pre zlyhanie spojky ovládajúcej zadnú vrtuľu.

Leicester sa vrátil do boja o vrchné priečky počas sezóny 2019/20, keď finišoval na piatej pozícii, o rok neskôr to bolo rovnaké umiestnenie, no iba jeden bod stratil na štvrtú Chelsea. Napriek tomu mohol byť spokojný, kedže prvýkrát v histórii vyhral FA Cup. Vo finále zdolal práve "The Blues".

Vďaka týmto umiestneniam si "líšky" zahrali Európsku ligu, v ktorej bol počas dvoch pokusov najlepšie umiestnenie postup zo skupiny a vypadnutie proti Slavii Praha. V minulom ročníku išiel Leicester z EL do Konferenčnej ligy a tam vypadol až v semifinále proti neskoršiemu víťazovi AS Rím (1:1, 0:1).

Nečakané vypadnutie

Po predošlom ročníku nič nenasvedčovalo tomu, že by sa Leicester musel boriť so záchranárskymi starosťami, ale opak sa stal pravdou. Cez leto odišiel brankár Schmeichel aj obranca Wesley Fofana. Prišiel len náhradný gólman Smithies i stopér Faes, čo bolo málo. Defenzíva a najmä brankársky post boli najväčším problémom.

Navyše Vardy už nepodával také výkony, na aké boli fanúšikovia zvyknutí a James Maddison to sám utiahnuť nemohol. "Líšky" čakali na prvé víťazstvo až do ôsmeho duelu, pričom dovtedy získali jediný bod. Iba tri razy zvíťazili dvakrát v rade. 

Leicester skončil v sezóne 2022/23 až na osemnástom mieste.
Leicester skončil v sezóne 2022/23 až na osemnástom mieste.Flashscore

Od 19. februára do 22. mája 2023 vyhral tím jediný zápas a aj keď v poslednom kole porazil West Ham, bolo to už málo. Mužstvo nezachránil ani tréner Dean Smith. Leicester sa po Blackburne stal iba druhým tímom v ére Premier League, ktorý po zisku titulu vypadol.

Jedným z výrazných faktorov, prečo sa minulé leto nedostavili lepšie posily, bolo financovanie spoločnosti King Power. Tá zabezpečuje tovar do letiskových obchodov, a keďže koronavírus obmedzil cestovanie, klesli aj zisky, čo spoločnosť postupom mesiacov výrazne dostihlo.

Čo bude ďalej?

Podľa všetkého návrat medzi elitu. Síce to bude nesmierne náročné, ale iný cieľ si v srdci Anglicka nemôžu dať. Na The Championship je to káder naozaj kvalitný, aj keď ho takmer určite opustia Maddison, Barnes, Tielemans, Ndidi či Iheanacho, ktorí rozhodne majú na to, aby hrali na úrovni Premier League. Söyüncü už oficiálne mieri do Atlética.