Najhorší v celej Premier League. Čo musí Manchester United zmeniť, ak chce bojovať o titul

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Najhorší v celej Premier League. Čo musí Manchester United zmeniť, ak chce bojovať o titul
Manchester United môže byť jeden dôležitý krok od boja o titul.
Manchester United môže byť jeden dôležitý krok od boja o titul.Profimedia
Hoci Manchester United v minulej sezóne dosiahol v najvyššej anglickej súťaže lepší výsledok, ako mnohí pôvodne predpokladali, v porovnaní so svojimi súpermi v Premier League výrazne zaostal v jednej dôležitej štatistike.

Viacerí odborníci i fanúšikovia uznávajú, že United urobili v minulej sezóne pod vedením nového šéfa Erika ten Haga pokrok.

Pod vedením Holanďana nazbierali "Červení diabli" v Premier League o 17 bodov viac ako v predchádzajúcom ročníku, kvalifikovali sa do Ligy majstrov, získali svoju prvú trofej za posledných šesť rokov a v domácom double im zabránil len rozbehnutý sused Manchester City.

Napriek tomu však odstup od majstrov Premier League skončil na 14 bodoch, čo poukazuje na to, že medzi tým, kde sa United momentálne nachádzajú, a tým, kde chcú byť, je stále značná priepasť.

Ten Hag a jeho tím United majú v lete čo robiť
Ten Hag a jeho tím United majú v lete čo robiťReuters

Posilnenie mužstva v lete bude kľúčové pre zmenšenie medzery, ale sú aj iné oblasti, ktoré by sa ten Hag mohol a mal snažiť maximalizovať, aby sa pokúsil vyťažiť každý možný získaný bod. Jednou z nich je zlepšenie efektivity zo štandardných situácií.

Nie je to tak dávno, čo sa význam štandardiek prehliadal a považoval sa za zbraň tímov, ktorým chýbala schopnosť vytvárať si gólové príležitosti z iných miest. Avšak vzhľadom na to, že rozdiely na vrchole sú také tesné, mnohé špičkové kluby sa zamerali predovšetkým na zvýšenie svojej produktivity zo štandardiek.

Manažér Arsenalu Mikel Arteta si v lete 2021 najal špecialistu Nicolasa Jovera, aby zvýšil efektivitu svojho tímu skrz štandardky. Francúzova práca naňho urobila dojem v City, keď obaja pôsobili pod vedením Pepa Guardiolu. Samotný Guardiola koncom minulého roka prilákal analytika Jacka Wilsona z Brentfordu, aby mu v tomto smere pomohol posilniť svoje mužstvo.

Nemalo by teda byť veľkým šokom, že oba tímy tvorili v minulej sezóne dva zo štyroch najlepších tímov Premier League s najväčším počtom gólov z rohových kopov (Arsenal 12, Man City 10).

Údaje od spoločnosti Opta.
Údaje od spoločnosti Opta.Flashscore

Ťahy špecialistov na túto oblasť sa stali v zákulisí bežnými a základné čísla z minulej sezóny prezrádzajú, že štyri z tradičnej "top šestky" Premier League sa v minulej sezóne umiestnili v najlepšej päťke súťaže v počte gólov zo štandardných situácií.

United však zaostávajú. Pred dvomi rokmi si najali trénera Erica Ramseyho, ktorý predtým pôsobil v Shrewsbury Town a v tíme Chelsea do 21 rokov, kým ho angažoval Ole Gunnar Solskjaer. Ten Hag sa rozhodol ponechať si Ramseyho, keď prišiel do klubu minulé leto. Napriek tomu by to mohol prehodnotiť, ak v tejto oblasti nedôjde k výraznému zlepšeniu.

V minulej sezóne totiž Manchester United strelil len tri góly z rohových kopov v Premier League a celkovo zaznamenal len päť gólov zo štandardiek. V oboch prípadoch sa umiestnil na poslednom mieste v súťaži. Na treťom mieste od konca sa umiestnili v počte striel, ktoré po štandardkách nasledovali (58). 

Zlepšenie v tomto oddelení samo o sebe nezabezpečí zníženie odstupu od tímov schopných bojovať o titul v Premier League. Ak však United v lete doplnia svoj tím o kvalitnejšie mužstvo, kombinácia s väčším počtom gólov zo štandardiek by mohla byť kľúčom k posilneniu ich snahy v boji o titul.