Unai Emery ukazuje Premier League svoju skutočnú hodnotu s Aston Villou

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Unai Emery ukazuje Premier League svoju skutočnú hodnotu s Aston Villou

Unai Emery chytil šancu za pačesy a s Aston Villou odvádza mimoriadnu robotu.
Unai Emery chytil šancu za pačesy a s Aston Villou odvádza mimoriadnu robotu.Reuters
Sezóny v Premier League môžu byť definované veľkými rozhodnutiami rovnako ako malými momentmi. V prípade Aston Villy bolo takýmto rozhodnutím októbrové odvolanie Stevena Gerrarda (42) z funkcie manažéra a jeho nahradenie Unaiom Emerym (51).

Kľúčová zmena v novembri

V tom čase vyhrali len dva zápasy z úvodných 12 ligových a zdalo sa, že im reálne hrozí ďalší boj o zostup. Lenže nastúpil Emery, ktorý začal pracovať s rozpočtom a podarilo sa mu vytvoriť identitu, ktorú jeho hráči nasledovali. Priniesla im želaný efekt.

Ide o niečo, čo sa mu nepodarilo v predchádzajúcom pôsobisku v rámci Premier League na lavičke Arsenalu. Napriek tomu svoje meno a dôveru si vybudoval v kluboch "strednej kategórie" ako Villa, Villarreal či Valencia. Nielen v tímoch, ktoré sa začínajú na písmeno V, našiel úspech - je synonymom Sevilly a európskych titulov, ktoré v uplynulých rokoch získala.

Manchester United - Aston Villa, nedeľa 30. apríla o 15:00

Vyzerá to tak, že európske sny sa v sezóne 2023/24 opäť rozhoria po tom, čo Emeryho doterajšia práca v Midlands znamená prechod "od krachu až k rozmachu". Klub sa prestal obzerať za seba a reálne cieli na Ligu majstrov. 

Na oboch koncoch ihriska sa Villa pod Emerym výrazne zlepšila. Od novembrového príchodu klesol počet inkasovaných gólov na zápas z 1,45 pod Gerrardom na 1,05. Smerom dopredu skórujú takmer podľa toho, ako treba, pričom ich počet sa zvýšil z 0,63 gólu za 90 minút na 1,5.

Pri víťazstve 1:0 s Fulhamom v utorok večer sa Emery stal prvým manažérom, ktorého celok skóroval v každom z prvých 20 zápasov vo funkcii. 

Forma Aston Villy v ostatných 10 zápasoch
Forma Aston Villy v ostatných 10 zápasochFlashscore

Spomínaná konzistentnosť od jeho vymenovania viedla k tomu, že tím stúpal v tabuľke. V tabuľke formy za toto obdobie sú na treťom mieste so 42 bodmi, viac nazbieral iba Arsenal a Manchester City. Za celú sezónu by pri takomto tempe zaznamenali približne 79 bodov, čo je číslo, ktoré by im umožnilo skončiť v prvej štvorke v každej z posledných ôsmich sezón.

Menej pozornosti

Napriek tomu, popri problémoch Chelsea a Liverpoolu, chaose v Tottenhame s dočasnými manažérmi a vzostupe Brightonu s Brentfordom, unikol pokrok Villy z radaru fanúšikov.

Môže to byť spôsobené Emeryho metodickým prístupom. Systém 4-2-3-1, ktorý uprednostňoval počas svojej nedávnej manažérskej kariéry, umožnil Ville byť trpezlivejší s loptou a vytvárať si viac šancí.

Ak chcete vidieť skutočný rozdiel, ich dva výkony proti Fulhamu v tejto sezóne poskytujú ideálnu perspektívu. Prehra 0:3 na Craven Cottage v októbri bola pre Gerrarda posledným klincom do rakvy. Jeho zverenci boli počas celého stretnutia horším mužstvom. Londýnsky celok vyslal 18 striel, ovládol hru a nedovolil Ville, aby sa presadila v strede poľa v rozostavení 4-3-3.

Zmeny, ktoré Emery urobil, zaznamenali veľký posun práve v spôsobe hry. Pri víťazstve 1:0 nad tým istým súperom priniesli presnosť prihrávok o 7 %, čo naznačuje väčšiu tvorbu hry a zároveň obmedzili "chalupárov" k jedinej strele.

Za normálnych okolností sa "Villains" pod vedením Španiela spoliehali na Ollieho Watkinsa, ktorý dával góly. V tejto sezóne ich v lige zaznamenal štrnásť, pričom iba jeden z nich padol pod Gerrardom.

Môže to byť spôsobené tým, že Emery z neho urobil ústredný bod útočných akcií, keď v januári poslal Dannyho Ingsa, ktorý sa vo Villa Parku snažil o súdržnosť po boku svojho útočného partnera, do West Hamu. Veril, že Watkins urobí potrebný rozdiel. Séria 10 gólov v 12 zápasoch počas Emeryho éry naznačuje, že ide o pozitívny krok.

Tyrone Mings a Ollie Watkins spoločne oslavujú proti Fulhamu
Tyrone Mings a Ollie Watkins spoločne oslavujú proti FulhamuReuters

Európa je na dosah

Keďže úspech na ihrisku a cesta za Európou vyzerajú veľmi dobre, fanúšikovia by sa mohli obávať, čo by tento triumf v budúcom ročníku mohol priniesť. Koniec koncov, v tomto storočí tam už klub bol - pod vedením Martina O'Neila a nakoniec sa to skončilo zostupom do druhej ligy.

S Emerym pri kormidle a s jeho neuveriteľným európskym rekordom je nádej o niečo pozitívnejšia. Zdá sa, že vedenie nastavilo udržateľný model, vďaka ktorému sa ich čisté výdavky na prestupy za posledné dve sezóny zvýšili na približne 50 miliónov libier, ale žnú z toho ovocie. Po 14. mieste v minulej sezóne majú našliapnuté k najvyššiemu umiestneniu v lige za viac ako desať rokov.

Investície mimo ihrisko ukazujú, že tento obrat k lepšiemu by mohol pokračovať. Villa Park sa chystá na rekonštrukciu, ktorá by mala viesť k zvýšeniu návštevnosti na viac ako 50 000 divákov, čo predstavuje nárast o takmer 20 %. Na obnovu jedného z najmytickejších anglických štadiónov sa vynaloží viac ako 100 miliónov libier.

Villa Park zrejme v blízkej budúcnosti čaká rekonštrukcia
Villa Park zrejme v blízkej budúcnosti čaká rekonštrukciaReuters

Podobne ako pri prestupoch, aj pri tomto kroku ide o značnú investíciu, ktorá sa časom prejaví. Pre Villu bude vstup do Európy po prvýkrát od sezóny 2010/11 znamenať viac zápasov a potrebu širšieho kádra, aby zvládla požiadavky štyroch súťaží. Ich hlavným cieľom bude udržať Emeryho spokojného a umožniť mu pokračovať v práci s mužstvom, ktorá mu očividne funguje.

Za sedem mesiacov, ktoré strávil na lavičke, je práca pozoruhodná. Emery robí veľa pre to, aby sa vyhol podobným chybám z Arsenalu, kde sa snažil zvládnuť a dať dokopy rozbitú šatňu po skončení klubovej legendy. Momentálne sa javí skúsenejšie a lepšie zladený so svojím mužstvom. Za rohom ho čaká nová skúška, ktorá bude opäť definovať malé momenty a veľké rozhodnutia.