Umtiti padal do priepasti zabudnutia, zachránilo ho Lecce: Je náš najlepší hráč v dejinách

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Umtiti padal do priepasti zabudnutia, zachránilo ho Lecce: Je náš najlepší hráč v dejinách
Umtiti zažil skvelý ročník.
Umtiti zažil skvelý ročník.Profimedia
Zažiaril v Lyone, jeho hviezda čoraz viac stúpala a to nemohlo uniknúť pozornosti Barcelony, ktorá za neho v roku 2016 poslala 25 miliónov eur. Úvod nemal zlý, postupne sa stal oporou, lenže následne začal pád a nezmenil to ani titul majstra sveta s Francúzskom na MS 2018.

Samuel Umtiti odohral za ďalšie štyri sezóny na Nou Campe dokopy iba 42 zápasov, počas ročníka 2021/22 jediný. Pre vysoký plat ho nikto nechcel kúpiť, ale prišlo nečakané zlepšenie situácie, keď pred štartom sezóny 2022/23 odišiel na hosťovanie do Lecce. Zdalo sa, že tam zmizne z očí verejnosti, opak sa stal pravdou.

Francúz zažil neuveriteľnú sezónu, hral fantasticky a výraznou mierou pomohol tomu, že sa tím udržal v Serii A: "Prišiel na hlboký juh Talianska a stal sa pre nás mesiášom. Bez neho by sme sa nezachránili. Je nielen najlepší obranca, akého sme v klube mali, ale aj najlepší hráč v histórii Lecce," vyjadril sa legendárny fanúšik klubu Pinuccio Milli.

Lecce ostáva medzi talianskou elitou.
Lecce ostáva medzi talianskou elitou.Flashscore

Adaptácia mu nejaký čas trvala, potom už žiaril: "Majstrovstvá sveta pre neho boli všeliek. Od januára sa stal Francom Baresim v spôsobe, akým velil obrane a pracoval na lopte," pokračoval.

Nezastavili ho ani rasistické útoky na jeho osobu začiatkom januára: "Proti Laziu, napriek pokrikom opica, opica, hral skvele. Cítil náklonnosť fanúšikov, ktorí ho podporovali a skandovali jeho meno. Hral neuveriteľne. Aj vďaka tomu, že boli ranené jeho city, sa vyhecoval k ešte lepšiemu výkonu. Ľudia ako on sú tie najkrajšie osobnosti," tvrdí Milli.

O úžasnom ročníku svedčia aj čísla. Umtiti ukončil sezónu s 86,5-percentnou úspešnosťou prihrávok, priemerne vyhral 16 súbojov za zápas a každých 90 minút získal takmer šestnásť lôpt. Úspešnosť driblingov mal na úrovni 85,1 %.

"Nikdy neukázal žiadnu nadradenosť. Žije v jednoduchom dome jednoduchých roľníkov medzi olivovými stromami a morom," doplnil Milli.

Štatistiky Samuela Umtitiho.
Štatistiky Samuela Umtitiho.Flashscore

Aj v Barcelone sú nadšení jeho výkonmi, no nijako to nezmenilo fakt, že stále výrazne finančne a ekonomicky zaťažuje klub. Zdá sa, že naďalej má nakročené k odchodu z Nou Campu, no teraz sa ho bude ľahšie predávať.

Veľký záujem už hlási materský Lyon, ktorý opúšťa Boateng. Návrat domov skvele sadol aj Lacazettovi, o čom sme písali v samostatnom článku.

Umtiti sa po poslednom stretnutí sezóny emotívne rozlúčil s fanúšikmi: "Chcel by som sa poďakovať Lecce, že mi dalo šancu, keď mi nikto iný neveril. Udržanie sa v lige je pre mňa to isté, ako získať titul. Našiel som neuveriteľné prostredie, ľudskosť išla z každého človeka okolo klubu. V neposlednom rade ďakujem fanúšikom. Už navždy budeme prepojení," povedal skúsený obranca.