Rozhodla naša pevná vôľa. Chceme prepísať ďalší míľnik, hlási pred finále Marko Daňo

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Rozhodla naša pevná vôľa. Chceme prepísať ďalší míľnik, hlási pred finále Marko Daňo
V správnom čase, na správnom mieste. Daňo posiela súboj do predĺženia 55 sekúnd pred koncom.
V správnom čase, na správnom mieste. Daňo posiela súboj do predĺženia 55 sekúnd pred koncom.Profimedia
Nebyť jeho gólu 55 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času, keď bol v správnom čase na správnom mieste, sobotňajší hokejový maratón medzi Spartou a Třincom by sa možno vôbec nekonal. Slovenský útočník Marko Daňo (29) sa však opäť ukázal ako kľúčový hráč oceliarov pri ich mimoriadnom obrate v sérii.

Sparta Praha - Třinec 2:3 pp

Obhajca titulu otočil z 0:3 na zápasy a stal sa historicky prvým postupujúcim, ktorému sa v histórii niečo podobné podarilo. Rozhodol o tom až v čase 121:46 Miloš Roman. A ako povedal Daňo v rozhovore s novinármi, teraz túžia po ďalšom míľniku - vyrovnať rekord Vsetína v podobe piatich titulov v rade.

"Rozhodla o tom naša pevná vôľa, ochota nepoľaviť z nášho nastavenia. Keď nás zatlačili, stiahli sme sa a ubránili alebo sme to nejakým spôsobom zablokovali. Káca (Ondřej Kacetl) to pochytal. Keď prišla naša šanca, zatlačili sme. Bolo to hore-dole. V predĺžení sme mali viac šancí, mohli sme vyrovnať skôr, sám som sa v jednej ocitol, ale súper mi zablokoval hokejku."

"Mal som pocit, že všetky predĺženia ubehli veľmi rýchlo. Človek skočil na ľad, niečo urobil, dostal puk von a šiel zasa striedať. Potom prišla krásna akcia Maja Adámka, našiel Miloša Romana a nám spadol kameň zo srdca," opísal Daňo.

Kto iný ako my by to malo dokázať

Pevným základom pre dokončenie úžasného obratu oceliarov bola ich neochvejná viera. Nikdy sa nevzdali za žiadnych okolností. Najlepšie to dokumentovali dva góly v poslednej minúte riadneho hracieho času v šiestom a siedmom zápase. Vo štvrtok v Třinci skóroval Daniel Voženílek len 0,2 sekundy pred sirénou. V sobotu v O2 Aréne Daňo prekonal Jakuba Kovářa 54,7 sekundy pred koncom tretej tretiny.

"V základnej hracej dobe sme verili, že vyrovnáme. Bol som rád, že sa mi na konci tretej tretiny pošťastilo zostať pred bránkou sám a že to tam spadlo. Potom to už bolo len o vôli, o tímovom duchu. Káca urobil množstvo obetavých zákrokov. Vytrvali sme a verili vo víťazstvo."

"Keď človek chce, ide po boku každého svojho spoluhráča a bojuje jeden za druhého, máme šancu vyhrať. Sme radi, že sme prvým tímom, ktorý otočil sériu z 0:3 na 4:3. Prepísali sme históriu. Ako povedal Vilko Čacho na začiatku - kto iný ako my by to mal dokázať. Tešíme sa, že sa jeho slová potvrdili," pochvaľoval si Marko Daňo.

Dvadsaťdeväťročný útočník so skúsenosťami z NHL priznal, že víťazný gól bol úľavou vzhľadom na odohratý čas. Hráči mali v nohách dva zápasy namiesto jedného. Navyše v obrovskej intenzite.

"Za jeden deň sme toho stihli odohrať veľa... Tam neviete, či vám nohy dovolia dostať sa do rohu a radovať sa, alebo nespadnete v polovici cesty za oslavujúcimi spoluhráčmi. Ďakujeme našim kustódom a masérom, ktorí sa postarali o pizzu a nápoje, ktoré nás počas predĺženia držali pri živote."

Štatistika rozhodujúceho zápasu.
Štatistika rozhodujúceho zápasu.Flashscore

"Na konci panovala číra eufória a sme radi, že sme boli tí šťastnejší. Súboj sme mohli zvládnuť a ideme do finále. Klobúk dole aj pred Spartou, bola to skvelá séria. Teraz si musíme rýchlo vydýchnuť a ísť ďalej," vyzdvihol slovenský hokejista aj svojho súpera.

Počas celej série bol tŕňom v oku pražských hráčov. Najmä pre náznaky filmovania. Túto výzvu však uchopil za správny koniec. "Z ich strany tam bolo nejaké podpichovanie, to k tomu patrí. Prijal som to. Verím, že som im na ľade odpovedal," poznamenal Daňo.

Nezastavil ho ani tvrdý úder od Irvinga

V prvej tretine ho tvrdo dohral Aron Irving. Hoci zostal na chvíľu ležať na ľade, rozhodcovia hrubý zákrok pri mantineli, pri ktorom došlo aj k zásahu do hlavy, nepotrestali. "Vytočil som sa od obrancu, prišiel tretí hráč do súboja. Predpokladal som, že rozhodcovia si zásah prezrú aspoň na videu, keď už mali možnosť a bola to rana do hlavy. Našťastie som sa z toho dostal a pomohol tímu vyrovnávajúcim gólom," zdôraznil Daňo.

Třinecký tím obratom ponúkol ďalší dôkaz, že sa s ním musí vždy a za každých okolností počítať. Bez ohľadu na to, či sú favoritom. "V kabíne máme silu. Veríme si, pomáhame si. Nie je to tak, že by sme o tom hovorili ako o klišé, je to realita. Som vďačný, že môžem byť súčasťou tohto tímu. Verím, že vo finále prepíšeme ďalší historický míľnik," pripomenul Slovák dominanciu Vsetína, ktorý v rokoch 1995 až 1999 triumfoval päťkrát v rade.

Aby predĺžili svoju zlatú sériu, musia zdolať posledného súpera - víťaza základnej časti Pardubice. Východočesi budú vo finále favoritom - tak ako počas celej sezóny. Navyše v pozícii oddýchnutého tímu. Kým oceliari majú za sebou 14 zápasov a mimoriadne náročnú sériu so Spartou, Dynamo odohralo deväť. V semifinále zdolali Litvínov 4:0.

"Tlak bude na nich. Vyhrali základnú časť, mali skvelú sezónu a dominovali v play-off. My sme si to trochu predĺžili, ale stále verím, že môžeme ešte prekvapiť. Od pondelka ideme opäť na to, cestujeme do Pardubíc. Bude to veľmi rýchle."

Program finálovej série.
Program finálovej série.Flashscore

"Dúfam, že sila v mužstve a že sa na finále dokážeme stopercentne pripraviť. Zaľadujeme si rany a pokračujeme. Po tomto historickom obrate nebude čas myslieť na únavu. Máme odmakané, natrénované a verím, že to zvládneme," uzavrel Marko Daňo.