Gólová parádička z produkcie Barkova, skvostné zakončenie ocenil aj Wayne Gretzky

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Gólová parádička z produkcie Barkova, skvostné zakončenie ocenil aj Wayne Gretzky
Fín predviedol svoje šikovné ruky.
Fín predviedol svoje šikovné ruky.Profimedia
Hokejisti Floridy pokračujú v skvelom ťažení v play-off NHL a vo finále Východnej konferencie vyhrávajú nad Carolinou 2:0 na zápasy. Panthers zvládli oba duely vonku po predĺžení, v oboch rozhodol Matthew Tkachuk (25). V druhom strete sa krásnym gólom blysol jeho spoluhráč Aleksander Barkov (27), tento moment vyzdvihol aj legendárny Wayne Gretzky (62).

Barkov vyrovnal v polovici zápasu na 1:1 po parádnej finte, keď naznačil, že si puk prehodí pod nohy, rýchlo ho však vrátil späť a bekhendom prekonal Anttiho Raantu. Paráda fínskeho centra zaujala aj Gretzkého, ktorý bol jedným z hostí televízie TNT:

"Videli sme mnoho gólov, keď si hráč dá puk pomedzi nohy a vystrelí. Veľa hokejistov to skúša, ale spraviť toto v zápase play-off, v situácii, keď ste pod tlakom a za stavu 0:1, je niečo neuveriteľné. Bola to jedna z najkrajších akcií, akú som kedy videl vo vyraďovačke."

Poklona od najproduktívnejšieho hráča histórie NHL Barkova potešila: "Som si istý, že strelil množstvo dôležitejších a krajších gólov, ale takáto pocta od neho pre mňa znamená veľa."

O triumfe Panthers rozhodol v druhom súboji za sebou Tkachuk. Ten v prvom stretnutí série skóroval na konci štvrtého predĺženia a v druhom využil presilovku už po necelých dvoch minútach extračasu. Americký krídelník strelil svoj tretí gól vo vyraďovacej časti v predĺžení a vyrovnal klubový rekord Cartera Verhaegheho.

Tromi vítaznými zásahmi v predĺžení v jednej nadstavbe však Tkachuk vyrovnal aj rekord NHL, ktorý držia okrem neho aj Corey Perry (3 v roku 2017), Maurice Richard (3, 1951) a Mel Hill (3, 1939).

Celkovo sa podieľal na štyroch góloch v predĺžení (3+1), čo v jednom ročníku play-off dokázali pred ním len Jarome Iginla (2004 v drese Calgary), Adam Oates (2003, Anaheim) a Ray Ferraro (1993, NY Islanders). Dva strety vyraďovačky za sebou rozhodli v predĺžení v histórii súťaže len dvanásti hráči, medzi nimi aj slovenský útočník Peter Šťastný v drese Quebecu Nordiques v roku 1985.

Tkachuk ako druhý hráč histórie NHL rozhodol v predĺžení úvodné dva zápasy vo vyraďovacej sérii. Pred ním to dokázal Maurice Richard v drese Montrealu Canadiens v roku 1951.

Panthers vyhrali v tohtoročných bojoch o Stanleyho pohár všetkých šesť duelov, ktoré sa dostali do predĺženia, z toho päť vonku. V histórii NHL dosiahli niečo podobné len hokejisti Montrealu Canadiens, ktorí v roku 1993 vyhrali dokonca šesť predĺžení vonku, a New Yorku Islanders (5 v roku 1980). Canadiens aj Islanders vtedy získali Stanley Cup.