Molnár, Pekarčík či Mišiak: Kedy budú draftovaní ďalší Slováci?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Molnár, Pekarčík či Mišiak: Kedy budú draftovaní ďalší Slováci?

Pekarčík (vpravo) by teoreticky mohol počuť svoje meno už v druhom kole.
Pekarčík (vpravo) by teoreticky mohol počuť svoje meno už v druhom kole.TASR
Draft NHL 2023 sa nezadržateľne blíži a znova bude pre Slovensko úspešný. V samostatných článkoch vám Flashscore Správy predstavili päť najväčších nádejí a teraz prichádzajú na rad ďalší hráči, ktorí by sa tiež mali dostať do organizácií tímov profiligy.

Juraj Pekarčík

Rodák z Trstenej sa v roku 2021 presunul do Nitry a rýchlo dostal premiérovú šancu medzi seniormi v Tipos Extralige, kde nastúpil do piatich stretnutí. Výborné výkony podával v mužstve U18, a tak väčšinu ročníka strávil medzi juniormi, kde mal v 31 dueloch na konte 33 bodov. Osem stretnutí absolvoval aj v druhej najvyššej súťaži v projekte osemnástky.

Minulú sezónu 2022/23 už odohral medzi slovenskou elitou, absolvoval rovných 30 duelov (0+3), šesťkrát hral za Levice (0+5) a dva razy v projekte U18, kde strelil jeden gól. Druhý si pripísal v rámci Kontinentálneho pohára. Raz sa presadil na Hlinka Gretzky Cupe a výborne mu vyšli MS 18 rokov. Zaknihoval až desať bodov (3+7).

Pekarčík by mohol byť draftovaný v druhom kole, ale to nie je istota. Prinajhoršom však jeho meno zaznie počas tretieho kola.

Ondrej Molnár

Odchovanec nitrianskeho hokeja po výborných výkonoch v doraste prerazil do áčka "corgoňov" už počas ročníka 2020/21, nastúpil na svojich prvých osem zápasov medzi mužmi. V ďalšej sezóne ich bolo až tridsať (0+2), pričom štyri góly strelil za osem duelov v projekte U18. Dostal sa na MS B-kategórie a Slovensku pomohol desiatimi bodmi (1+9) vrátiť sa medzi elitu.

Minulý ročník začínal znova v Nitre, kde odohral 22 stretnutí s dvomi gólmi a tromi asistenciami. Následne sa presunul do amerického mužstve Erie Otters v OHL. Na svoje konte si za 34 zápasov pripísal štyri góly a pätnásť asistencií. Na Hlinka Gretzky Cupe hral dvakrát, bol aj pri druhom mieste.

Molnár by sa mohol dostať do tretieho kola draftu NHL.

Martin Mišiak

Narodil sa v Banskej Bystrici, kde s hokejom aj začínal, no neskôr sa presunul do Brna a rok strávil vo fínskom celku JYP Jyväskylä. Pred sezónou 2020/21 sa vrátil, hrával za projekt do 18 rokov, pričom absolvoval 19 štartov v druhej najvyššej súťaži. Strelil tri góly a na štyri asistoval.

Šancu mu dali Nové Zámky, kde v ročníku 2021/22 odohral až 46 duelov Tipos Extraligy (4+6), čo mu výrazne pomohlo dostať sa na oba mládežnícke šampionáty. Najskôr na prelome rokov na MSJ vstúpil do troch duelov (0+1) a potom vybojoval Slovensku návrat medzi elitu v U18 (1+4).

Sezónu 2022/23 odštartoval znova pri "býkoch", kde ho pravidelne navštevovali skauti a za 29 zápasov strelil gól, na deväť prihral. Prišla ponuka zo zámoria, takže v januári odišiel to mužstva Youngstown Phantoms hrajúceho USHL, s ktorým sa stal majstrom ligy. Vrátane play-off k tomu pomohol 27 bodmi (8+19) v 36 stretnutiach.

Očakáva sa, že Mišiaka si niektorý z tímov vyberie počas tretieho kola draftu NHL 2023.

Daniel Alexander Jenčko

Z ďalších slovenských hráčov budú určite niektorí draftovaní, ale pravdepodobne nie všetci a zároveň by to malo byť v nižších a posledných kolách. Jenčko je útočník, rodák z Humenného, ktorý sa cez Trebišov a Michalovce dostal v roku 2021 do švédskeho tímu Malmö Redhawks.

Počas dvoch sezón v kategóriách U18 a U20 odohral celkovo 83 stretnutí so ziskom 61 bodov (31+30). V mladšej kategórii má priemer viac ako bod na zápas, vo vyššej zhruba polbod na stretnutie. Nechýbal na uplynulých dvoch šampionátoch do 18 rokov. Tento rok dopomohol k štvrtému miestu dvomi gólmi a rovnakým počtom asistencií.

Leo Eperješi

Košický odchovanec strávil sezóny 2020/21 a 2021/22 v druhej najvyššej slovenskej súťaži, za projekt U18 odohral 19 zápasov (2+10). Defenzívne zameraný obranca nevyniká bodmi, ale zodpovedným bránením, čo si cenilo aj Chicago Steel z USHL, kde odohral uplynulý ročník.

Takisto patril medzi lídrov na dvoch úspešných šampionátoch do 18 rokov, bol pri postupe aj štvrtom mieste. Od sezóny 2024/25 bude hrávať v NCAA za University of Maine.

Samuel Urban

Slovensko nikdy nemalo problém s brankármi a zdá sa, že táto tradícia sa nebude porušovať, nakoľko okrem Gajana bude s veľkou pravdepodobnosťou draftovaný aj ďalší gólman. Otázne je, na ktorom mieste. Urban bol slovenskou jednotku na uplynulých MS do 18 rokov, kde mal úspešnosť zákrokov na hranici takmer 91 percent.

Seniorský hokej si vyskúšal v dvanástich stretnutiach Tipos SHL a záver posledného ročníka strávil v mužstve Sioux City Musketeers hrajúcom USHL. Takisto štartoval na Hlinka Gretzky Cupe.

Samuel Barcík

Zvolenský rodák a odchovanec dostáva šance v áčku už od sezóny 2021/22 a dokopy za dva roky bol na súpiske v 72 dueloch, ale tu je nutné poznamenať, že veľa z tých stretnutí len presedel na striedačke a do hry nezasiahol. Aj preto má tento obranca na konte iba dve asistencie. Párkrát dostal šancu v Žiari nad Hronom. Bol na poslednom Hlinke Gretzky Cupe aj MS do 18 rokov.

Ján Korec

Mladý Bratislavčan má za sebou pôsobenia v Nórsku či zámorskej USHS-Prep a počas predošlého ročníka bol brankárskou dvojkou mužstva Des Moines Buccaneers z USHL. Od nadchádzajúceho ročníka bude pôsobiť v NCAA na prestížnej Boston College. Viackrát bol v mládežníckych výberoch, ale z turnajov absolvoval iba striebrovný Hlinka Gretzky Cupe, vtedy do hry navyše nezasiahol.

Adam Cedzo

Takisto sa pohybuje medzi hráčmi, ktorých mená by mohli zaznieť v záverečných kolách. Hlavne vďaka tomu, že na MS do 18 rokov strelil v siedmich stretnutiach tri góly a pridal päť asistencií. Medzi seniormi debutoval v druhej českej lige vo Frýdku, ktorý je farmou Třinca. V jeho juniorskom tíme nazbieral Cedzo počas minulej sezóny 46 bodov a bol jedenástym najproduktívnejším hokejistom súťaže.

František Dej

Do seniorského hokeja zasiahol už počas ročníka 2020/21 a odvtedy odohral v druhej najvyššej slovenskej súťaži celkovo 96 zápasov a získal 39 bodov v drese slovenskej osemnástky a Modrých krídel. Počas predošlého ročníka si odkrútil za Slovan šesť duelov v Tipos Extralige a dva pridal v rámci Ligy majstrov. Slovensko reprezentoval na posledných MS U18 aj MSJ.

Pozrite si aj profily piatich najväčších nádejí Slovenska na draft NHL 2023:

Dalibor Dvorský

Samuel Honzek

Maxim Štrbák

Adam Gajan

Alex Čiernik