Slovenskí brankári v NHL: Prvý bol Lašák, vyhral až Staňa, presadili sa iba Halák a Budaj

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovenskí brankári v NHL: Prvý bol Lašák, vyhral až Staňa, presadili sa iba Halák a Budaj

Budaj v drese Montrealu.
Budaj v drese Montrealu.Profimedia
Brankár Adam Gajan (19) bude na drafte do NHL 2023 patriť medzi najžiadanejších maskovaných mužov a môže byť ďalším slovenským gólmanom v profilige. Tých zatiaľ veľa nebolo, súťažné stretnutie majú zapísané len piati a iba dvaja nastupovali pravidelne.

Rastislav Staňa (1998, 7. kolo - 193. miesto)

Staňa sa stal prvým slovenským brankárom draftovaným do NHL, ale skôr nastúpil Lašák. Napriek tomu si práve košický odchovanec v sezóne 2003/04 ako prvý pripísal víťazstvo. Za Washington Capitals ale odohral iba šesť stretnutí a následne zamieril do Európy.

Ján Lašák (1999, 2. kolo - 65. miesto)

Lašák bol druhým gólmanom zo Slovenska v drafte a prvým, ktorý sa zapojil do zápasu. Bolo to počas ročníka 2001/02 v drese tímu Nashville Predators. Počas dvoch sezón absolvoval rovnako len šesť duelov, pričom štyrikrát od začiatku ani raz nevyhral.

Peter Hamerlík (2000, 3. kolo - 84. miesto & 2002, 5. kolo - 153. miesto)

Hamerlíka pôvodne draftoval Pittsburgh, ale za dva roky s ním nepodpísal kontrakt, a tak mohol ísť na draft znova. Siahol po ňom Boston, no ani tam neuspel. V zámorí chytal nanajvýš v AHL a vrátil sa do Európy.

Matúš Kostúr (2000, 5. kolo - 164. miesto)

Počas troch rokov v Severnej Amerike pôsobil Kostúr hlavne v ECHL a desaťkrát nastúpil na úrovni AHL. Do prvého tímu New Jersey Devils sa na súťažné stretnutie nedostal a nasledoval kroky krajanov.

Peter Budaj (2001, 2. kolo - 63. miesto)

Budaj sa stal prvým slovenským brankárom, ktorý sa dokázal presadiť do NHL a stále drží medzi slovenskými rodákmi ako najvyššie draftovaný gólman. Šancu mu dalo Colorado, v ktorého prvom tíme odchytal aj 57-zápasovú sezónu, čo je jeho najvyššie číslo. Po šiestich rokoch pri Avalanche bol členom Montrealu, následne aj LA Kings a Tampy Bay. Absolvoval 375 duelov počas trinástich sezón.

Ján Chovan (2001, 7. kolo - 213. miesto)

Napriek tomu, že v zámorí pôsobil až šesť rokov, tak po juniorskej OHL už chytal iba v USHL a už neexistujúcej UHL. Potom sa vrátil do Európy. Do Toronta sa nikdy nedostal.

Jaroslav Halák (2003, 9. kolo - 271. miesto)

Dá sa povedať, že Halák zanechal spomedzi brankárov v NHL najhlbšiu stopu. Aj keď ho Montreal draftoval až v deviatom kole, dostal sa do prvého tímu. Bol jednotkou St. Louis aj NY Islanders. Tri sezóny strávil v Bostone, posledné dve si rozdelil medzi Vancouver a NY Rangers. Jeho budúcnosť ostáva nateraz otázna, no počas už sedemnástich ročníkov nastúpil na 620 stretnutí.

Michal Valent (2004, 5. kolo - 145. miesto)

Aj keď po ňom siahlo Buffalo, v zámorí odchytal iba niekoľko mesiacov na úrovni USHL. Inak pôsobil Valent iba v Európe, v Česku a na Slovensku.

Jaroslav Janus (2009, 6. kolo - 162. miesto)

Ako prvý slovenský brankár vyhral AHL. Tampa Bay si ho držala v organizácii tri sezóny, chytal iba na farme a nepresadil sa na najvyššiu úroveň.

Maximilián Pajpach (2014, 6. kolo - 174. miesto)

Bol jediným draftovaným Slovákom v roku 2014, keď na neho ukázalo Colorado, ale do zámoria nikdy neodišiel. Okrem Slovenska pôsobil vo Fínsku či Francúzsku.

Matej Tomek (2015, 3. kolo - 98. miesto)

Po dlhšom čase malo Slovensko brankára, ktorý mal nádej dostať sa až do NHL, ale počas univerzitného pôsobenia v Severnej Dakote ho na takmer dva roky vyradilo zranenie a v organizácii Philadelphie si nenašiel svoje miesto.

Adam Húska (2015, 7.kolo - 184. miesto)

Húska bol zatiaľ posledným slovenským brankárom, ktorý sa dostal do profiligy. Za NY Rangers nastúpil na jediný zápas v sezóne 2021/22. Dva roky strávil v USHL, tri na úrovni NCAA a potom hlavne v AHL.

Dávid Hrenák (2018, 5. kolo - 144. miesto)

Los Angeles si ho veľmi cenilo, ale rozhodol sa dokončiť štúdium počas pôsobenia v NCAA a nepodpísal ponúknutý nováčikovský kontrakt. Po štyroch rokoch na St. Cloud State bol v minulom ročníku jednotkou v ECHL. Ku Kings sa pripojil pred play-off, ale s mužstvom iba trénoval.

Roman Durný (2018, 5. kolo - 147. miesto)

Ani Durnému nevyšla zámorská kariéra. Po USHL a ECHL sa dostal iba do AHL, no nemá tam registrovaný súťažný zápas. V Anaheime bol iba na kempoch. Vrátil sa do Európy.