Týždeň v NHL: Jágr navždy v Pittsburghu, gól po piatich rokoch a hetrik hetrikov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Týždeň v NHL: Jágr navždy v Pittsburghu, gól po piatich rokoch a hetrik hetrikov

Jágr sa stal nesmrteľným.
Jágr sa stal nesmrteľným.Profimedia
Hokejová NHL má za sebou ďalší kompletný týždeň. Kto nazbieral najviac bodov, ktorý brankár zažiaril, čo sa objavilo na sociálnych sieťach a čo zaujalo experta českej mutácie Flashscore Správ a dlhoročného hráča zámorskej súťaže Ladislava Šmída? To všetko sa dozviete v našej pravidelnej pondelkovej rubrike Týždeň v NHL. Po novom taktiež s atraktívnou súťažou.

Výzva expertov: Veľká tipovacia súťaž

Je tu nová hra pre fanúšikov NHL. Zapojte sa do tipovacej súťaže Výzva expertov Flashscore Správ a časopisu xHOCKEY a každý týždeň budete môcť predpovedať výsledky desiatich vybraných zápasov či príležitostí. Pridajte sa, tipujte a predveďte svoje znalosti o najlepšej hokejovej súťaži sveta. V hre je veľa skvelých cien pre fanúšikov NHL. Viac o súťaži sa dočítate tu.

Najproduktívnejší hráč

Stále nie je najproduktívnejším hráčom súťaže, ale už sa vezie na svojej tradičnej bodovej vlne. Connor McDavid z Edmontonu síce v troch zápasoch nestrelil gól a vyslal len sedem striel, ale na bodovo najlepšieho hráča týždňa mu to vďaka desiatim asistenciám stačilo.

Lahôdkou pre neho bola hlavne bitka proti Detroitu, ktorú jeho Oilers vyhrali 8:4 a kapitán mužstva sa pod ňu podpísal nahrávkami na šesť gólov.

Brankár týždňa

Stále sa špekuluje o tom, že New Jersey bude pred play-off hľadať posilu do brány, ale dosť možno to ani nebude potrebné. Vynikajúce výkony v štyroch zápasoch predchádzajúceho týždňa podal Nico Daws, ktorý trikrát oslavoval víťazstvo, pochytal dokopy 129 striel a priemer gólu na stretnutie zastavil na 2,02. Vynikajúca bola aj jeho úspešnosť zákrokov 94,7%.

Slovák týždňa

Celá NHL je v pozore. Juraj Slafkovský totiž bodovo ožil a stáva sa čoraz dôležitejším hráčom Montrealu. Slovenský hokejista odohral počas uplynulého týždňa tri duely, v ktorých zaznamenal skvelú bilanciu 2+4. Pri výhre nad Anaheimom 5:0 zaznamenal gól a dve asistencie, v súboji s New Yorkom Rangers (4:7) rozvlnil sieť súpera a asistoval. O sebe dal vedieť aj proti Washingtonu (3:4), a to prihrávkou. Celkovo bodoval už v ôsmich stretnutiach s dvanásťbodovou bilanciou.

Highlight týždňa

Ťažko si vybrať iný moment, než vyvesenie dresu druhého najproduktívnejšieho muža histórie NHL Jaromíra Jágra pod strop haly v Pittsburghu. Na slávnostný ceremoniál dorazili aj legendy ako Mario Lenieux, Ron Francis, Ulf Samuelsson či bývalí českí parťáci Robert Lang, Jiří Šlégr a Jiří Hrdina či slávny tréner Scott Bowman.

"Ďakujem všetkým z Pittsburghu, ktorí mi umožnili mať tak krásnu kariéru. Od prvého do posledného dňa pri Penguins som sa vďaka vám všetkým mal v klube nádherne. Bolo to krásnych 11 rokov, asi najlepšie roky môjho života a som hrdý, že môžem toto mesto nazývať svojím druhý domovom," poďakoval spoluhráčom a fanúšikom.

V uplynulých dňoch si užíval veľkú mediálnu pozornosť, s Pittsburghom si zatrénoval a spomínali na neho snáď na každom rohu. S tímom Penguins následne vyšiel na rozkorčuľovanie pred zápasom s Los Angeles a nechýbali ani ikonické parochne.

Štatistika týždňa

Toronto ovládlo všetky tri zápasy v týždni a jeho jednoznačným lídrom bol americký strelec Auston Matthews. Proti Blues síce nebodoval, ale Philadelphii a Anaheimu dal hetrik. Spája sa s tým niekoľko zaujímavých čísel.

Matthews je desiatym hráčom histórie, ktorý dal v sezóne šesť hetrikov, a to mu ešte do konca ročníka ostáva 29 zápasov. Percentuálne tak dal hetrik 11,5% stretnutiach tejto sezóny. V spomínanom súboji proti Blues navyše zaznamenal hetrik Bobby McMann a Toronto sa stalo 15. tímom histórie, ktoré dalo hetrik v troch zápasoch v rade.

Zo sociálnych sietí

Kto si počká, ten sa dočká. Ale niekedy to môže byť poriadna otrava. Noah Juulsen by o tom mohol hovoriť, obranca Vancouveru a 26. hráč draftu 2015 strelil v sobotu proti Winnipegu svoj iba tretí gól v NHL, ale hlavne prvý od 5. novembra 2018. Vtedy uspel ešte vo farbách Montrealu.

Fotografia týždňa

Jágr sa v pittsburských časoch preslávil vlasatou hrivou, tú už dávno nenosí, ale na rozkorčuľovaní pred zápasom si ju vzali ostatní hráči klubu. Napríklad Sidney Crosby.

Jágr na rozkorčuľovaní s Crosbym.
Jágr na rozkorčuľovaní s Crosbym.Profimedia

Pohľad Ladislava Šmída

"Patrick Roy nedávno prebral New York Islanders a veľmi ma to neprekvapilo, už vlani sa o ňom dosť hovorilo, bolo jasné, že je otázkou času, než niektorý tím prevezme. Generálnym manažérom klubu je Lou Lamoriello, manažér zo starej školy a Roy mi príde podobný. To spojenie vidím kladne, ale je fakt, že je potrebné sledovať aj moderné hokejové trendy a nedá sa všetko vyriešiť tým, že tréner bude hráčov na tréningu dusiť, ako to možno bolo niekedy. To sa stávať môže, ale nie veľmi často, pretože potom tréner ľutuje, že stratí celý tím. Roy bol neskutočný gólman, jeden z najlepších v histórii. Vždy bol svojrázny a tipol by som si, že bude aj svojráznym trénerom, snáď najde rovnováhu. Pre Islanders to môže fungovať, myslím, že im má čo dať."