Týždeň v NHL: Mladík Doan dáva Arizone nádej, Pronger radí fanúšikom, rekord Slafkovského

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Týždeň v NHL: Mladík Doan dáva Arizone nádej, Pronger radí fanúšikom, rekord Slafkovského

Doan dal spomenúť na svojho otca.
Doan dal spomenúť na svojho otca.Profimedia
Hokejová NHL má za sebou ďalší kompletný týždeň. Kto počas neho nazbieral najviac bodov, ktorý gólman zažiaril, čo sa objavilo na sociálnych sieťach a aká udalosť zaujala experta Flashscore Správ a dlhoročného hráča zámorskej súťaže Ladislava Šmída (38)? To všetko v pravidelnej pondelkovej rubrike Týždeň v NHL. Opäť taktiež s atraktívnou súťažou.

Výzva expertov: Veľká tipovacia súťaž

Je tu nová hra pre fanúšikov NHL. Zapojte sa do tipovacej súťaže Výzva expertov Flashscore Správ a časopisu xHOCKEY a každý týždeň budete môcť predpovedať výsledky desiatich vybraných zápasov či príležitostí. Pridajte sa, tipujte a predveďte svoje znalosti o najlepšej hokejovej súťaži sveta. V hre je veľa skvelých cien pre fanúšikov NHL. Viac o súťaži sa dočítate tu.

Najproduktívnejší hráč

Druhýkrát za sebou a tretí raz za posledných sedem týždňov ovládol túto štatistiku tretí muž bodovania NHL Connor McDavid, ktorý perfektne ladí formu na boje o Stanleyho pohár. Kapitán Edmontonu v troch stretnutiach trikrát skóroval a pridal ešte päť asistencií. Jeden jeho zásah bol víťazný a Oilers všetky bitky vyhrali.

Brankár týždňa

Súčasní šampióni z Vegas sa nachádzajú na hranici postupu a počas týždňa odohrali niekoľko dôležitých súbojov. V tých ich podržal Logan Thompson, ktorý v troch dueloch inkasoval vždy len jediný gól a celkovo zastavil 102 striel. Hlavne merania síl proti Nashvillu a Minnesote boli dôležité. Thompson taktiež ako druhý gólman klubovej histórie dvakrát v rade prekonal métu 20 výhier v ročníku.

Slovák týždňa

Najviac dal o sebe vedieť Juraj Slafkovský, ktorý odohral štyri zápasy a zaznamenal tri asistencie. Presadil sa v dueloch svojho Montrealu so Seattlom, Coloradom a Philadelphiou. Rodák z Košíc zaznamenal svoj 40. bod sezóny v pozícii tínedžera, čím v tomto smere prekonal 39-bodový zápis Maria Tremblaya z ročníka 1974/75. Stihol to navyše len pár dní pred oslavou 20. narodenín.

Highlight týždňa

Shane Doan - to je v Arizone pojem. V NHL naskočil k viac ako 1 500 zápasom a nikdy nepôsobil v inej organizácii, dokonca si v ročníku 1995/96 zahral ešte za pôvodný Winnipeg Jets. Keď potom Coyotes v roku 2021 v 2. kole draftovali jeho syna Josha, znelo to tak trochu ako americká rozprávka.

Lenže mladík sa do toho oprel, v tejto sezóne - jeho prvej kompletnej v AHL - je šiestym najlepším strelcom súťaže a vybojoval si pozvánku do prvého tímu. Hneď v prvom stretnutí dal pred očami rodiny proti Columbusu dva góly a stal sa prvým hokejistom klubovej histórie, ktorý niečo také počas premiéry dokázal. Otec a syn Doanovci sú len druhou dvojicou tohto typu, ktorá počas debutu v NHL bodovala, pred nimi to naposledy zvládli Bernie a Danny Geoffrionovci v rokoch 1950 a 1979.

Navyše ani nespomaľoval, v druhom zápase si pripísal dve nahrávky a aj vďaka nemu Arizona porazila Nashville 8:4 a ukončila Predators 18 duelov trvajúcu šnúru minimálne s jedným získaným bodom. Vďaka sobotnej asistencii proti NY Rangers sa stal prvým hráčom klubovej histórie, ktorý bodoval vo svojich prvých troch vystúpeniach v súťaži.

Štatistika týždňa

Keď v sobotu NY Rangers porazili Arizonu na jej ľade 8:5, videli sme historický moment. V bráne tradičného mužstva stál Jonathan Quick, ktorý si vďaka 27 zákrokom pripísal 392. triumf kariéry a stal sa v tomto smere najúspešnejším americkým gólmanom NHL. Prekonal Ryana Millera.

"Skvelý pocit", povedal po zápase gólman pre NHL.com: "Ale zároveň som rád, že je to za mnou a môžem sa sústrediť na to dôležité - ovládnutie divízie a konferencie," doplnil.

Zo sociálnych sietí

Na začiatku týždňa pricestoval na ľad tímu St.Louis aktuálny šampión Vegas Golden Knights a v publiku sa objavila aj klubová legenda a niekdajší kapitán Chris Pronger. S dcérou a priateľmi zaujal miesto priamo u plexiskla a dobre sa bavil, hlavne vo chvíli, keď priamo pred ním došlo na ostrý hit a mantinely sa prehli. "Ľudia vedľa nás si na ne položili pivo. ZLÝ NÁPAD. Tá zrážka ho totiž poslala priamo na nich," napísal na sociálnej sieti X.

Fotografia týždňa

Talentovaný gólman Dustin Wolf z Calgary ukazuje, ako sa vie pred zápasom rozcvičiť.

Wolf a jeho svižný výskok.
Wolf a jeho svižný výskok.twitter.com/NHLFlames

Pohľad Ladislava Šmída

"Skončila sa neskutočná séria Nathana MacKinnona, ktorý na domácom ľade bodoval v 35 zápasoch v rade. Päť stretnutí mu chýbalo k vyrovnaniu rekordu Waynea Gretzkého a už to, že je človek spájaný s The Great One znamená väčšinou niečo neskutočné. Veľmi ma mrzí, že to nakoniec nedopadlo, rieši sa, či náhodou jeho asistencia na gól Devona Toewsa, ktorý bol vlastným zásahom Rangers, nemala platiť, ale je to tak, ako to je. MacKinnon aj tak posledné roky ukazuje, že patrí medzi TOP 3 hráčov súťaže."

"Samozrejme, Connor McDavid je najlepší, ale MacKinnonov silový štýl ma veľmi oslovuje. Keď Colorado pred pár rokmi vyhralo Stanley Cup, bol hlavným ťahúňom mužstva, bolo na ňom cítiť, že chce veľkú trofej. Ide z neho energia a dynamika, mať podobného lídra je kľúčové, pretože je jednoduché ho nasledovať. Na čele bodovania je to veľmi vyrovnané, stále do toho hovorí aj Nikita Kučerov, za mňa asi najinteligentnejší hokejista celej NHL. Ale McDavid je ako Federer na ľade. Mimoriadne si užívam, ako sa všetci traja naťahujú o Art Ross Trophy."