Extraligu hrala štvorka aj päťka draftu, Rangers spravili jednu z najväčších chýb histórie

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Extraligu hrala štvorka aj päťka draftu, Rangers spravili jednu z najväčších chýb histórie

Brendl (v strede) oslavuje gól ako člen Skalice.
Brendl (v strede) oslavuje gól ako člen Skalice.Profimedia
V histórii najvyššej slovenskej hokejovej súťaže zasiahlo do aspoň jedného zápasu 399 hokejistov draftovaných do NHL. Celkovo 32 z nich si tímy profiligy vybrali v prvom kole, sedemnásti boli v extralige legionármi. Práve na túto špecifickú skupinu hráčov sa Flashscore Správy zamerali v článku.

Český útočník Pavel Brendl je po Šimonovi Nemcovi (1. kolo, 2. miesto) a Mariánovi Gáboríkovi (1. kolo, 3. miesto) najvyššie draftovaným hráčom so štartom medzi slovenskou elitou.

New York Rangers naňho ukázal po neslávne známom legionárovi Patrikovi Štefanovi a legendárnych dvojičkách Sedinovcoch. Celkovo však išlo o nie príliš vydarený ročník hokejistov, ktorí boli v roku 1999 draftovaní. Z najväčších hviezd si Detroit až v siedmom kole vybral Henrika Zetterberga.

Neuveriteľný príbeh premrhaných výberov v drafte

Samotný Brendl odohral v rozmedzí štyroch sezón iba 80 stretnutí s bilanciou jedenásť gólov a rovnakým počtom asistencií. Ani jeden z týchto duelov ale nebol za "jazdcov", keďže tí ho po dvoch rokoch v juniorke a dvoch zápasoch na farme vymenili spoločne s krajanom Hlaváčom, Švédom Johnssonom a výberom v treťom kole za podmienenú voľbu v 1. kole draftu a práva na Erica Lindrosa do Philadelphie.

Legendárny Lindros potom odohral na Mannhatane tri sezóny, ale inak výmena nebola výhodná pre žiadnu stranu. Flyers si neskôr vďaka získanej draftovej voľbe vybrala Slováka Štefana Ružičku. Celý príbeh je však ešte zaujímavejší. Brendl totiž prichádzal na draft po výbornej sezóne 1998/99, keď za Calgary Hitmen odohral aj s play-off 88 zápasov. Strelil neskutočných 94 gólov a pridal 86 asistencií. Okrem titulu vyhral všetky možné aj nemožné individuálne ocenenia.

Zľava Rostislav Klesla, Tomáš Duba a Pavel Brendl so zlatými medailami z MSJ 2001.
Zľava Rostislav Klesla, Tomáš Duba a Pavel Brendl so zlatými medailami z MSJ 2001.Profimedia

Vtedajší generálny manažér Neil Smith vedel, že Atlanta pôjde na prvom mieste po Štefanovi a Vancouver urobí všetko pre to, aby získal oboch Sedinovcov. Brendl bol jasným favoritom na štvrté miesto. Spustil sa kolotoč neočakávaných udalostí. Rangers vymenili brankár Cloutiera, útočníka Sundstroma, voľbu v 1. a aj 3. kole za to, aby sa posunuli na drafte. Získali toľko túženého Brendla, ale prišiel veľký šok.

Hneď prvý tréning s newyorským tímom dopadol katastrofálne, Brendl vyzeral pri skúsenejších spoluhráčov zle: "Všetci si mysleli, že z neho bude nový Mike Bossy. Ukázalo sa však, že nikdy nemal postavu na to, aby bol hráčom NHL," povedal Smith v jednom podcaste. Rangers navyše mali aj celkovo deviaty výber, kde zvolili Jamieho Lundmarka.

Ani tento Kanaďan nezanechal v profilige hlbokú stopu. Len doplníme, že zo zvyšných deviatich hráčov vybraných organizáciou z New Yorku vo zvyšnom priebehu draftu ani jeden nenaskočil do NHL.

Aj keď je táto chyba Smitha stále živou témou, pravdou ostáva, že práve on je jediný GM, ktorý pre NY Rangers od 2. svetovej vojny vyhral Stanley Cup a práve on počas svojho pôsobenia v Detroite draftoval Nicklasa Lidstrom v 3. kole a Sergeja Fedorova vo štvrtom, ako dovtedy najvyššie vybraného Rusa.

Brendl strávil v extralige dve sezóny, hral primárne za Skalicu, ale aj Zvolen. Absolvoval 83 stretnutí a získal 62 bodov (40+22).

Jackman vyhral Stanley Cup, hral aj v Ázii

Dallas ukázal na kanadského obrancu Rica Jackmana v roku 1996 už na piatom mieste, ale za Stars odohral iba 38 stretnutí. Následne pôsobil v Bostone, rodnom Toronte, Pittsburghu, Floride a s profiligou sa rozlúčil ziskom Stanleyho pohára.

Na začiatku januára 2007 ho za voľbu v 7. kole získal Anaheim, za ktorý počas play-off nastúpil síce iba do siedmich stretnutí, ale splnil podmienky, aby mohol byť zapísaný na najprestížnejšej hokejovej trofeji. Juniorský majster sveta následne zamieril do Európy.

Za Slovan Bratislava odohral 30 stretnutí. V jeho životopise nájdeme aj krajiny ako Južná Kórea, Japonsko, Maďarsko či Škótsko.

Jackman vyhral Stanley Cupu v drese Anaheimu.
Jackman vyhral Stanley Cupu v drese Anaheimu.Profimedia

Do prvej desiatky draftov NHL sa spomedzi legionárov, ktorí si zahrali slovenskú extraligu, dostal ešte obranca Brandt Clarke. Preddraftový "covidový" ročník strávil v Nových Zámkoch, následne ho Los Angeles získalo na ôsmej pozícii. Za Kings debutoval deviatimi stretnutiami počas predošlého ročníka, v aktuálne odštartovanom by mal pridať ďalšie štarty.

Beach vystúpil z anonymity

Chicago si v roku 2008 z jedenásteho miesta vybralo Kylea Beacha, ten sa do NHL nikdy nedostal. Napriek tomu s tímom trénoval a užil si aj oslavy Stanley Cupu v roku 2011. Až za ním si pritom kluby vybrali hráčov ako Erik Karlsson, Jordan Eberle, John Carlson alebo Roman Josi. Extraligu hral Kanaďan v sezóne 2019/20 za maďarský tím DVTK Jegesmedvék Miškolc.

Samotný Beach je však, bohužiaľ, spojený s aférou, ktorá šokovala NHL. Po jedenástich rokoch sa rozhodol vyjsť z anonymity a verejne priznal, že on bol tým hráčom, ktorého videotréner klubu Brad Aldrich sexuálne obťažoval:

"Na jedenásť rokov som to v sebe zakopal a teraz je to vonku. Úplne ma to zničilo. Zdá sa, akoby bol Stanleyho pohár dôležitejší než sexuálne obťažovanie. Nedokážem tomu uveriť, ani to akceptovať. Myslím si, že v šatni o tom vedeli všetci," povedal Beach v októbri 2021, keď sa všetky informácie dostali na verejnosť.

Banskobystrické šestnástky

Na šestnástom mieste si San Jose v roku 2006 vybralo majstra Slovenska s Banskou Bystricou, ktorým je obranca Ty Wishart. Ten si NHL zahral za Tampu Bay a NY Islanders. Pod Urpínom bol defenzívny pilier pre ofenzívnu hviezdu Mathewa Maioneho. Tento rok pôsobil Wishart v austrálskej AIHL, kde získal počas 23 zápasoch základnej časti 60 bodov, druhý raz po sebe sa stal najlepším bekom súťaže. Pôsobil v takmer každej lepšej európskej lige.

Wishart po drafte do NHL.
Wishart po drafte do NHL.Profimedia

O rok neskôr rovnako na šestnástej priečke putoval do Minnesoty útočník Colton Gillies, ktorý za Wild a Blue Jackets absolvoval 154 duelov. Rok pôsobil v Banskej Bystrici, následne štyri sezóny odohral za Dinamo Riga v KHL. V roku 2020 ukončil kariéru, rozhodol sa byť hasičom v rodnom meste.

Koniec kariéry pre možnosť študovať na Harvarde

Krátku kariéru mala osemnástka z roku 2009. Kanadský útočník Louis Leblanc za Montreal absolvoval 50 zápasov. V sezóne 2015/16 ho získal Slovan Bratislava ako výraznú posilu do KHL, lenže v siedmich meraniach síl nebodoval, a tak zamieril na krátke hosťovanie do Žiliny (3+1). Ročník dohral v Lausanne a s hokejom skončil už ako 25-ročný. Rozhodol sa dokončiť si štúdium, sadol si do lavíc na Harvarde.

Ešte v roku 1999 si Phoenix Coyotes na 19. mieste vybral Rusa Kirilla Safronova, ten však neodohral v profilige ani 40 stretnutí. Juniorský majster sveta a dvojnásobný víťaz KHL hral krátko za Zvolen. Čech Libor Polášek ako 21. výber z roku 1992 za Vancouver Canucks nenastúpil ani raz. Pôsobil primárne v rodnej krajine, ale dva roky aj v Liptovskom Mikuláši, Zvolene, Košiciach a Dubnici.

Kanadský útočník Émile Poirier nastúpil za Calgary Flames osemkrát (0+1), väčšinu kariéry strávil v AHL a jeden ročník bol súčasťou Košíc.

Američan Patrick White bol dva roky hviezdou Banskej Bystrici, počas ročníka 2013/14 nazbieral celkovo 43 bodov a sedem pridal v play-off. Slovan si ho stiahol do KHL, lenže v 26 dueloch ani raz nebodoval. Preto hosťoval opäť v drese "baranov", kde mal priemer znova takmer bod na jeden duel. Kariéru ukončil ako 28-ročný. Vancouver si ho vyhral z 25. miesta, avšak po štyroch rokoch v NCAA odišiel do tretej nemeckej ligy, následne sa dostal na Slovensko.

Nikita Ščerbak prichádzal v sezóne 2020/21 do Banskej Bystrice ako veľká hviezda, čo potvrdil 21 bodmi v 25 dueloch. Využil však ponuku z českého Mountfieldu, kde bol vymenený za Patrika Lampera. Záver minulej sezóny odohral za Slovan. Montreal ho draftoval z 26. miesta. Za Canadiens a Kings odohral 37 duelov profiligy, momentálne je súčasťou francúzskeho Angers.

Bacashihua sa oženil so slovenskou tenistkou

Jediným brankárskym legionárom draftovaným v prvom kole do NHL v histórii extraligy je Jason Bacashihua. Dallas si ho vybral na 26. mieste a hoci niekoľkokrát sedel na lavičke, nikdy do hry v jeho drese nezasiahol. Šancu mu dalo na celkovo 38 stretnutí v rozmedzí dvoch sezón St. Louis, neskôr bol dvojkou v niekoľkých dueloch aj v Colorade a Philadelphii. Vyhral však AHL, dva razy reprezentoval USA na MS a raz na MSJ, kde bol dokonca jednotkou.

Na dve sezóny sa dostal do Banskej Bystrice. V prvej prehral finále, následne sa tešil z historického titulu pre tento tím. Využil však lukratívnu ponuku z kórejského Gangwonu. Kariéru ukončil v roku 2022. Bacashihua sa pred rokom oženil s bývalou slovenskou tenistkou Chantal Škamlovou.

Bacashihua vychytal Banskej Bystrici historický prvý titul v roku 2017.
Bacashihua vychytal Banskej Bystrici historický prvý titul v roku 2017.TASR

Menej výrazné pôsobenia na Slovensku zaznamenali Ivan Višnevskij (Poprad), Zack Phillips (Michalovce) a Dylan Olsen (Nitra), aj keď posledne menovaný odohral za Chicago a Floridu celkovo 125 zápasov. Od roku 2021 nehral nikde, kariéru oficiálne neukončil.

Posledným do partie je kanadský obranca Nick Ross, 30. výber Coyotes z roku 2007, v NHL si nikdy nezahral. Počas sezóny 2017/18 sa stal najproduktívnejším bekom extraligy a členom All-Stars tímu sezóny vo Zvolene, následne absolvoval ročník v DTVK, keď mal ešte o bod viac, ale predbehli ho Southorn, Corrin aj McCormack. Krátku, no tiež produktívnu anabázu, zažil takisto v Michalovciach. Druhým rokom hrá za francúzsky Angers.

V aktuálnom ročníku nepôsobí v lige žiadny legionár draftovaný do NHL počas prvého kola. Sú nimi len dvaja skúsení slovenskí obrancovia Vladimir Mihalik a Branislav Mezei.

Jeden prvokolový legionár aj v Tipos SHL

Zaujímavé je, že jeden legionár zasiahol do jedného stretnutia aj v druhej najvyššej slovenskej súťaži. Stal sa ním útočník Henrik Samuelsson, ktorý počas ročníka 2020/21 obliekol dres Levíc a následne ukončil kariéru. Syna legendárneho švédskeho beka a víťaza Stanley Cupu Ulfa Samuelssona si z 27. miesta v roku 2012 vybrali Coyotes, za ktorých trikrát aj nastúpil.

Henrik sa narodil počas otcovho pôsobenia v Pittsburghu, takže mohol reprezentovať USA, čo aj urobil a stal sa majstrom sveta na šampionáte do 18 rokov. Celkovo v Tipos SHL nastúpilo sedem hokejistov vybraných v prvom kole, šiesti sú Slováci - Marko Daňo, Šimon Nemec, Samuel Honzek, Róbert Döme, Vladimir Mihalik a Kristián Kudroč.