Udalosti Tipos Extraligy: Gáborík je už tretí, Gerlach na odchode a špecialista Fejes

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Tipos Extraligy: Gáborík je už tretí, Gerlach na odchode a špecialista Fejes

Košičania pri oslave na konci zápasu.
Košičania pri oslave na konci zápasu.TASR
V metropole východu sa prepisovali historické tabuľky, oslavoval sa hetrik a pokračovalo trápenie Novozámčanov. Z Popradu je krok od sťahovania najproduktívnejší hráč minulého ročníka, zatiaľ čo problémy nováčika sa prehlbujú. Aj to prinášajú Flashscore Správy v tradičnej rubrike Udalosti Tipos Extraligy, tentokrát v súhrne 15. kola.

Dravecký predbehol Gáboríka

Mladý košický obranca Vladimír Dravecký strelil svoj prvý gól v seniorskom hokeji. Vo veku 15 rokov, desať mesiacov a dvanásť dní sa stal druhým najmladším strelcom v histórii extraligy. Už na treťom mieste sa nachádza Marián Gáborík, ktorý rekord držal takmer štvrťstoročie, ale prekonal ho Dalibor Dvorský, autor súčasného najlepšieho zápisu. Vo februári 2021 mal iba 15 rokov, 6 mesiacov a 24 dní.

Dravecký je zároveň druhým najmladším strelcom v ôsmich najlepších európskych súťažiach a iba ako tretí sa presadil pred dovŕšením šestnástich narodenín. Aj v tejto "rozšírenej" štatistike drží primát Dvorský a tretí je Švajčiar Michel Riesen. Ten mal počas sezóny 1994/95, ktorú strávil v Bieli hrajúcom NLA, v čase svojho premiérové zásahu presne 15 rokov a jedenásť mesiacov.

Dravecký sa, mimochodom, o jeden rekord postaral už v septembri, keď sa vďaka asistencii stal najmladším hráčom, ktorý bodoval pri svojom debute v extralige.

Gerlach na odchode z Popradu

V minulej sezóne bol útočník Max Gerlach v drese Prešova hviezdou celej ligy, vyhral kanadské bodovanie a z ponúk si mohol vyberať, ale v Poprade mu ruže nekvitnú. Tréner Totter s jeho výkonmi a prínosom nie je vôbec spokojný, preto ho znova nezaradil do zostavy. Stalo sa to niekoľký raz. Všetko nasvedčuje tomu, že spod Tatier čoskoro oficiálne odíde.

Tieto informácie sa čoraz viac šírili celým mediálnym spektrom, nakoniec to otvorene priznal český lodivod na tlačovke po utorkovej výhre nad Banskou Bystricou. Američan v jedenástich odohraných stretnutiach strelil dva góly a pridal tri asistencie. Z toho hneď tri body nazbieral v jedinom dueli, celkovo bodoval iba v troch.

"Max je výborný hráč a nie je vôbec zlý chalan. Pre neho je na prvom mieste ofenzíva, ale Max nemal takú produktivitu u nás. Rozhodli sme sa uprednostniť tím, systémovosť a zodpovednosť, čo sme v ňom nevideli. Myslím si, že odchádza do švajčiarskej ligy. Prajeme mu veľa šťastia a som rád, že som ho mohol trénovať," povedal Totter.

Novozámocká kríza

Nové Zámky patrili na úvod sezóny k jedným z najlepších tímov a držali sa v prvej trojke, ale momentálne ťahajú negatívnu sériu štyroch prehier po sebe, čo znamená, že v horšej forme je iba posledné Humenné. "Býci" klesli na piatu priečku a za spomínané obdobie strelili iba šesť gólov. Práve tam musíme hľadať hlavné príčiny. Roy či Loggins žiarili, avšak za posledné štyri stretnutia dokopy získali iba tri kanadské body a to je veľmi málo.

Navyše to ukazuje asi najväčšiu slabinu mužstva a tou je fakt, že ak sa prestane dariť lídrom, čo sa teraz aj stalo, nemá to kto potiahnuť. Za daný čas majú najviac bodov Farley a Prokeš, zhodne po dva. Novozámčania v minulej sezóne doplatili na úzky káder. Keď sa zranili nosní hráči, nebolo ich kým nahradiť. Spomínané duo Roy a Loggins už vynechalo zhodne po dva zápasy. V jednom z nich ich spoluhráči uspeli, v druhom nie.

Výsledky 15. kola.
Výsledky 15. kola.Flashscore

Humenné už musí ísť za vlakom aspoň poklusom

Hoci úvod ročníka bol pre nováčika nádejný, strata sa začína prehlbovať. Humenné je posledné s deviatimi bodmi, nevyhralo už päť duelov po sebe a z ostatných deviatich sa tešilo len raz. Čo z toho, že takmer bodovalo vo Zvolene. Na skoro sa nehrá v živote, ani v hokeji. Problémy mužstva sú vpredu aj vzadu, vystihuje ich skóre 36:63. Nikto nemá horšie cifry.

Bojovnosť a snaha sa hráčom Humenného uprieť nedá, často sú z toho dobré výkony, ale väčšinou chýba posledný krôčik k úspešnému výsledku. Vlak s bodmi sa dal do pohybu a ak si na východe nepohnú a nezvolia aspoň rýchlejší poklus, tak im čoskoro ujde a naberie rýchlosť, ktorá sa nebude dať dohnať. Aktuálne má jedenásty Trenčín sedembodový náskok, v doterajšom priebehu najvyšší medzi predposledným a posledným miestom.

Aktuálna tabuľka Tipos Extraligy.
Aktuálna tabuľka Tipos Extraligy.Flashscore

Hráč kola: Hunter Fejes

Pomerne nenápadne sa americký útočník dostal na hranicu 21 bodov, čo je aktuálne ligové maximum. Rovnaký počet nazbierali aj Zuzin, Miller a Archambault. Košický forvard si výrazne pomohol stretnutím proti Novým Zámkom, pri výsledku 5:1 sa podieľal na štyroch góloch svojho tímu. Okrem jednej asistencii zaznamenal hetrik, už tretí v extralige a celkovo trinásty, ktorý mohli diváci sledovať počas aktuálneho ročníka.

Fejes to evidentne na Novozámčanov vie, keďže im tri góly strelil aj vo februári pri výhre 4:0. Raz svoje predstavenie ukázal na konci marca Michalovciam, keď dal všetky góly zápasu - skončil sa 3:0. Počas minulej sezóny vsietili najviac hetrikov práve Košice. Dva Fejes, po jednom Bartánus, Paršin a Pollock. V kalendárom roku 2023 to bol piaty hetrik "oceliarov", na čo sa nechytá žiadny iný tím.

Rodák z Aljašky bodoval v šiestom stretnutí po sebe a so siedmimi strelami si vytvoril osobné maximum. Od svojho príchodu do Košíc odohral aj s play-off celkovo 39 zápasov, získal v nich 42 bodov (22+20). Ak bude takto pokračovať, môže atakovať rekordy. Spomedzi zámorských hráčov mal najlepšiu sezónu Eric Faille (72 bodov), druhý je Brock Trotter (60) a tretí Max Gerlach (59) - ten drží prvenstvo medzi hráčmi z USA. Aktuálne má Fejes našliapnuté na hranicu 70 bodov. Ak teda udrží krok sám so sebou.

Program piatkového 16. kola.
Program piatkového 16. kola.Flashscore