TOP 10 legionárov histórie extraligy s najvyšším počtom zápasov v NHL

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

TOP 10 legionárov histórie extraligy s najvyšším počtom zápasov v NHL

Versteeg je najvýraznejším legionárskym menom, ktoré hralo v extralige.
Versteeg je najvýraznejším legionárskym menom, ktoré hralo v extralige.Profimedia
Slovenská Tipos Extraliga každým rokom naberá na kvalite, to láka aj známych hráčov zo zahraničia. Celkovo si v nej zahralo 165 hokejistov, ktorí nastúpili aj v NHL, z toho 88 je legionárov, práve na tých sme sa pozreli. Flashscore Správy prinášajú 10 mien extraligovej histórie s najvyšším počtom zápasov v NHL.

Kris Versteeg

Extraligu si v jej dejinách zahralo 12 hokejistov, ktorí vyhrali aj Stanley Cup. Okrem deviatich Slovákov do tejto kategórie spadajú traja legionári. Prvým z nich je hneď dvojnásobný šampión NHL a jeden z najznámejších hráčov slávnej éry Chicaga. Kris Versteeg odohral v profilige 643 stretnutí a ďalších 93 pridal v play-off. Okrem Blackhawks nastupoval aj za Toronto, Philadelphiu, Carolinu, Floridu, Los Angeles a Calgary. Na konci kariéry sa rozhodol zahrať si za Nitru, kde štyri roky pôsobil jeho brat Mitch a rozlúčil sa tak spoločne s ním. Pre zdravotné problémy však v ročníku 2019/20 nastúpil iba na tri stretnutia (0+3). Odskočil si ešte na Spengler Cup, ktorý s Kanadou aj vyhral.

Artūrs Irbe

Legendárny lotyšský gólman nastúpil v NHL za San Jose, Dallas, Vancouver a hlavne Carolinu na viac ako 600 stretnutí. Desaťkrát štartoval na MS a dva razy bol súčasťou ZOH. Irbe neskôr pôsobil ako tréner brankárov vo Washingtone aj Buffale. Zaujímavosťou je, že je dvojnásobným majstrom sveta, ale ešte v drese Sovietskeho zväzu. Nitra po ňom siahla v sezóne 2006/07, lenže toto spojenie dopadlo katastrofálne. Vtedy už takmer 40-ročný Irbe absolvoval šesť stretnutí, v ktorých priemerne inkasoval 5,31 gólu na zápas a úspešnosť zákrokov mal iba na hranici 81,4 percent. Následne ukončil kariéru. V ročníku 2014/15 musel byť dvojkou v jednom stretnutí Sabres, keďže tímu ostal k dispozícii jediný gólman.

Tanner Glass

Počas lock-outu v sezóne 2012/13 získala Banská Bystrica okrem odchovanca Michala Handzuša aj troch Kanaďanov z NHL. Glass patril celú kariéru medzi hokejistov, ktorí sa nebáli zhodiť rukavice a hrať fyzicky do tela. Aj preto si v šiestich extraligových stretnutiach zapísal iba jeden bod za asistenciu. Počas 11 rokov v profilige sedemkrát postúpil do play-off, dokopy má zapísaných cez 600 stretnutí. Obliekal dresy Floridy, Vancouveru, Winnipegu, Pittsburghu, Calgary a NY Rangers, pre ktorý v súčasnosti pracuje ako asistent pre rozvoj hráčov.

Clayton Stoner

Robustný bek takisto hrával za Banskú Bystricu vo výlukovej sezóne, zasiahol do ôsmich duelov s bilanciou jedného gólu a štyroch asistencií. Väčšinu kariéry bol členom organizácie Minnesoty, neskôr tri roky pôsobil v Anaheime a počas expanzného draftu si ho vybralo Vegas, lenže pre zdravotné problémy za tento tím nenastúpil. Po skončení kontraktu ukončil kariéru. Pýšiť sa môže takmer 400 stretnutiami v najlepšej lige sveta. Stoner už nejaký čas pracuje ako tréner mládeže.

Nick Shore

Spoločne s bratom Drewom na začiatku ročníka 2020/21 posilnili Duklu Trenčín, kde Nick počas piatich stretnutí strelil štyri góly a pridal šesť asistencií. Za Los Angeles, Ottawu, Calgary, Toronto a Winnipeg odohral 299 zápasov v NHL (18+41), získal tituly z AHL aj švajčiarskej NLA, ako aj zlato na MS do 18 rokov. Shore si takisto vyskúšal KHL a švédsku SHL. USA reprezentoval aj na ZOH 2022. Momentálne je bez klubovej príslušnosti po tom, ako neuspel na skúške v Caroline.

Michal Kempný

Rodák z Hodonína je v súčasnosti oporou pražskej Sparty, do seniorského hokeja ho dostala Skalica. Za ňu hrával tri roky v doraste aj juniorke, počas sezóny 2007/08 debutoval na úrovni extraligy. Nikdy nedraftovaný hráč sa následne presunul do Brna, kde zaujal najskôr Omsk a potom Chicago. Pred uzávierkou prestupov v sezóne 2017/18 bol vymenený do Washingtonu, čo sa ukázalo ako najlepší možný krok, keďže s ním vyhral Stanley Cup. Za tieto dva tímy odohral v NHL skoro 300 stretnutí. Na konte má aj bronz z MS.

Ric Jackman

Päťka draftu 1996 síce nikdy nenaplnila vysoké očakávania, ale za Dallas, Boston, Toronto, Pittsburgh, Floridu a Anaheim odohrala cez 230 súbojov. V roku 2007 bol Jackman vymenený do organizácie Ducks a mohol oslavovať zisk Stanleyho pohára. Juniorský majster sveta následne zamieril do Európy. Za Slovan Bratislava odohral 30 stretnutí. V jeho životopise nájdeme aj krajiny ako Južná Kórea, Japonsko, Maďarsko či Škótsko.

Mark Fraser

Dôrazný kanadský obranca vie, aké to je nastupovať za New Jersey, Toronto a Edmonton. Na úrovni profiligy odohral 219 zápasov, počas ktorých okrem 22 bodov nazbieral až 302 trestných minút. Podobne sa prezentoval aj v ročníku 2018/19, ktorý absolvoval v drese Zvolena. Následne ako kapitán viedol nemecký Schwenninger a v roku 2020 ukončil kariéru. Počas 16 sezón len trikrát dosiahol métu aspoň 10 kanadských bodov, raz aj v extralige.

Theo Peckham

Banská Bystrica bola pre tohto kanadského obrancu prvou z dvoch európskych destinácií, ale odohral za ňu iba päť duelov, v ktorých raz asistoval. Najviac zaujal potýčkou v jednom z miestnych podnikov, kde sa dostal do konfliktu s ochrankármi. Peckham neskôr posilnil dánske Rødovre, kariéru sa potom vrátil dohrať do nižších zámorských súťaží. Súčasťou NHL bol v 160 zápasoch za Edmonton (4+13). 

Petr Buzek

Desiatku uzatvára druhý Čech v zozname. Do profiligy ho draftoval Dallas, zahral si aj za Atlantu a Calgary, celkovo absolvoval 157 stretnutí a v sezóne 1999/2000 sa dokonca dostal do All-Star zápasu. Na Slovensku mal krátku 12-zápasovú anabázu za Slovan Bratislava počas ročníka 2005/06. Ako člen národného tímu Česka vyhral zlato na majstrovstvách sveta.