Čo ukázala Veľká cena Španielska? Verstappen môže prepísať históriu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Čo ukázala Veľká cena Španielska? Verstappen môže prepísať históriu

Lewis Hamilton, Max Verstappen a George Russell. Traja najlepší z VC Španielska na pódiu.
Lewis Hamilton, Max Verstappen a George Russell. Traja najlepší z VC Španielska na pódiu.AFP
Max Verstappen (25) opäť ukázal, že on a Red Bull majú v rukách dostatočnú výkonnostnú výhodu na to, aby dosiahli nevídaný neporaziteľný rok - môžu vyhrať všetky preteky v kalendári.

Jeho majstrovský triumf v nedeľňajšej Veľkej cene Španielska bol siedmy zo siedmich tohtoročných pre Red Bull. V šampionáte jazdcov ho od tímového kolegu a najbližšieho súpera Sergia Péreza delí už 53 bodov.

Lewis Hamilton na svojom výrazne modernizovanom Mercedese preťal cieľovú pásku s odstupom druhý a posilnil tak nádej na oživenie, ale priznal, že je nereálne, aby do roku 2024 dostihli Red Bull.

Verstappenovo prvenstvo signalizuje, že Red Bull môže vyhrať každé preteky

Šéf tímu Christian Horner sa po tomto víťazstve snažil dištancovať seba a Red Bull od akýchkoľvek rečí o triumfe v každých pretekoch, ale pri chválení modernizácie Mercedesu vyzdvihol slabú formu ich súperov.

Nikto z Aston Martinu, Ferrari ani Mercedesu nevyvíjal konzistentné tempo a výkony, ktoré by mohli Red Bull znepokojovať. Najväčšie starosti mu spôsobuje udržanie Sergia Péreza sústredeného na svoju úlohu v tíme a nie na preteky o titul jazdca.

"Je príliš skoro na to, aby sme o niečom takom hovorili," povedal Horner o špekuláciách týkajúcich sa sezóny, v ktorej by vyhrali všetky podujatia. "Mercedes ukázal, že urobil dobrý krok - veľké vylepšenie, ale aj my máme ešte nejaké kúsky, ktoré prídu neskôr v sezóne. Sú kvalitným tímom a budú na nás vyvíjať tlak, ale teraz to bolo stále 24 sekúnd..."

Po svojom treťom víťazstve za sebou, treťom v Španielsku a piatom v sezóne, vďaka ktorému dosiahol celkovo 40. víťazstvo v kariére, bol Verstappen svojím zvyčajným nespútaným ja - muž, ktorý má svoj osud pod kontrolou a smeruje k tretiemu titulu.

Na otázku o oživení a hrozbe zo strany Mercedesu reagoval: "To sú otázky, na ktoré neviem odpovedať. Môže to závisieť od trate, takže na túto otázku nemôžem odpovedať, pretože neviem.... Ale určite by bolo pre šport všeobecne skvelé, keby bolo vpredu viac tímov."

Ohľadom víťazstva svojho tímu v každých pretekoch naznačil, že je "nepravdepodobné, že sa to stane" po tom, čo pôvodne pripustil, že "ako to momentálne vyzerá, myslím si, že môžeme."

Dĺžka sezóny - 22 pretekov po zrušení Veľkej ceny Talianska - z nej robí náročnú výzvu, avšak s vysokou úrovňou spoľahlivosti, jasnou výkonnostnou prevahou a dvoma špičkovými pilotmi, ktorí vyhrávajú preteky, je možné všetko.

Najbližšie k dokonalej sezóne bol akýkoľvek tím v roku 1988, keď McLaren-Honda pod vedením Rona Dennisa a Ayrtona Sennu vyhral 15 zo 16 súťaží.

Hamiltona omladilo zlepšenie Mercedesu

Lewis Hamilton jazdil precízne a cieľavedome. Omladený autom, ktoré bolo citlivé a rýchle, si dokázal vyjazdiť druhé miesto, ktoré zvýšilo nádej Mercedesu na oživenie v roku 2024, ak nie ešte v tomto ročníku.

"Nemyslím si, že so súčasným autom sa vyrovnáme ich výkonu, ale pracujeme na veľkých zlepšeniach," uviedol sedemnásobný majster sveta. "Čaká nás obrovské množstvo práce, štúdií a vylepšení do budúcnosti. Samozrejme, aj oni budú počas roka napredovať, takže z nich musíme každým krokom vyťahovať to najlepšie."

S Georgeom Russellom bojujúcim o tretie miesto zaznamenal Mercedes svoje prvé dvojité pódium v sezóne.

"Dúfam, že s nimi do konca sezóny budeme bojovať, ale viac sa sústredím na budúci rok... aby sme im konkurovali od prvého dňa."

Hamilton, ktorému sa tento rok končí súčasná zmluva s Mercedesom, dodal, že dúfa, že sa v priebehu niekoľkých dní dohodne na novej, ktorá by mala predĺžiť jeho pôsobenie o dva roky.

Pérez sa musí znovu sústrediť na svoju úlohu v Red Bulle

Po dvoch slabých kvalifikáciách v Monaku a Španielsku Sergio Pérez priznal, že sa musí preorientovať a obnoviť svoju formu pre Red Bull po tom, ako skončil štvrtý na Veľkej cene Španielska. Jeho dve víťazstvá v siedmich tohtoročných pretekoch ho vyniesli do boja o titul najlepšieho pilota a podľa viacerých ho to rozptýlilo.

"Nie som unavený. Myslím si, že po týchto pretekoch musíme veci analyzovať. Uistiť sa, že sme pochopili, čo sa stalo a vrátiť sa silnejší," poznamenal Mexičan.

Šéf tímu Christian Horner bránil Péreza pred kritikou za to, že mu uniklo pódium. "Kvalifikoval sa mimo pozície a zo svojho návratu si môže vziať pozitíva," povedal.

Pérez zostáva v boji o titul na druhom mieste s 53-bodovou stratou na Verstappena, zatiaľ čo Red Bull má v priebežnom poradí konštruktérov 135-bodový náskok pred Mercedesom.