Odkaz pre Calzonu. Dýka do chrbta, kritizuje Mak svoj herný čas v reprezentácii

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Odkaz pre Calzonu. Dýka do chrbta, kritizuje Mak svoj herný čas v reprezentácii

Mak na tlačovke pred duelom s Nórskom, do ktorého nezasiahol.
Mak na tlačovke pred duelom s Nórskom, do ktorého nezasiahol.TASR
Okolo slovenskej futbalovej reprezentácie je v poslednom čase rušno. Po kauze naturalizovaného Aleksandara Čavriča (29), ktorý sa rozhodol nenavštíviť marcový zraz národného tímu, sa v rozhovore pre denník Šport ozval útočník Róbert Mak (33). Nepáči sa mu, že v dueloch proti Rakúsku a Nórsku nedostal potrebný priestor na trávniku.

Mak meral na zraz reprezentácie dlhú cestu z austrálskeho Sydney a proti Rakúsku odohral sedem minút plus nadstavený čas. V dueli s Nórskom nenastúpil vôbec a pre spomínaný denník sa vyjadril nasledovne: "Za takýchto okolností ma radšej tréner nemal vôbec volať. Samozrejme, že ma to nahnevalo, ale v prvom rade mi to prišlo celé ľúto, že sa takto niekto ku mne zachoval. Bola to dýka do chrbta a cítim to ako obrovskú ranu, s ktorou sa neviem vyrovnať."

"Pokiaľ ma tréner nechcel v týchto zápasoch využiť, pokojne ma nemusel nominovať. Ak sa mu nepozdáva moja súčasná výkonnosť, hoci teraz sa mi darí a v klube aj strieľam góly, akceptoval by som to. Je plné právo trénera vybrať si hráčov. Ani by som nepotreboval vysvetlenie. Ale to, že ma ťahal cez celú zemeguľu, pričom som sa z klubu vypýtal v predstihu a nevyužil ma, to sa ma naozaj dotklo," dodal futbalista, ktorý je súčasťou reprezentácie už dvanásť rokov.

Mak nezabudol ani na manažéra národného tímu, s ktorým v minulosti hájil farby Slovenska: "Veľmi ma škrie, že nijako nezareagoval ani tímový manažér a bývalý spoluhráč Marek Hamšík, ktorý dobre pozná dianie v národnom tíme, moju históriu a ochotu reprezentovať."

Logicky sa tak ponúka otázka, aká je jeho budúcnosť v národnom tíme. Mak v rozhovore zdôraznil, že by bol rád súčasťou kádra sokolov aj v budúcnosti. 

"Reprezentačnú kariéru nekončím. K národnému tímu mám stále silný vzťah, ale udiali sa veci, na ktoré som jednoducho musel zareagovať. Nedokážem dnes trénerovi zavolať a povedať mu, že mi neprejavuje dostatočný rešpekt a že sa ku mne správa, ako keby som pre Slovensko nerobil maximum. Je na ňom, ako prijme tieto slová. Ak som si svojím vyjadrením zavrel dvere na EURO, bude mi to veľmi ľúto. Na šampionát stále chcem ísť. V reprezentácii je skvelá partia, s chalanmi si rozumiem a Slovensku chcem pomôcť. Ak sú tieto slová moja rozlúčka, určite som si ju predstavoval inak," pokračoval.

Mak pôsobí v reprezentácii 12 rokov.
Mak pôsobí v reprezentácii 12 rokov.TASR

Pôsobenie Maka pod Calzonom bolo od začiatku rozpačité. Objavil sa až v tretej nominácii talianskeho kouča, následne strelil gól v dueli s Bosnou a Hercegovinou. Presadil sa aj do siete Lichtenštajnska, stále však nemal pevné miesto v zostave a kvalifikačné duely viackrát sledoval len z lavičky náhradníkov. Aj napriek tomu pozvánku nikdy neodmietol.

"Dokonca som požiadal klub, aby ma v poslednom zápase pred zrazom tréner skôr vystriedal, lebo ak by som hral celý čas, zrejme by som nestihol odlet. Stretol som sa s pochopením. V Sydney mi povedali, že vzhľadom na moju šancu predstaviť sa na Eure mi maximálne vyjdú v ústrety. Z ihriska ma stiahli ešte pred koncom a utekal som na letisko. Pricestoval som a očakával, že dostanem priestor v niektorom z dvoch zápasov. Bol som na sto percent presvedčený, že budem hrať v Nórsku. Bez akéhokoľvek rozhovoru s trénerom som však v Osle nenastúpil. Po zápase mi povedal jediné slovo – sorry (prepáč). Žiadne vysvetlenie, len takéto kvázi ospravedlnenie. To mi naozaj nestačí. Neskutočne sa ma toto správanie dotklo," povedal sklamaný reprezentant.

Mak odohral v národnom tíme 81 zápasov a strelil 16 gólov. V histórii samostanej slovenskej reprezentácie má viac štartov len sedem hráčov, viac presných zásahov strelila iba trojica Marek Hamšík, Róbert Vittek a Szilárd Németh.