Súd predvolal Rubialesa, vysvetľovať bude korupciu i pranie špinavých peňazí

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Súd predvolal Rubialesa, vysvetľovať bude korupciu i pranie špinavých peňazí

Luis Rubiales na súde ešte v septembri 2023
Luis Rubiales na súde ešte v septembri 2023AFP
Súd predvolal bývalého šéfa španielskeho futbalu Luisa Rubialesa (46), aby 29. apríla vypovedal v súvislosti s údajným škandálom s úplatkami v Španielskej kráľovskej futbalovej federácii (RFEF). Ide o záležitosti v čase, keď bol jej prezidentom.

Rubiales sa 3. apríla vrátil do Španielska z Dominikánskej republiky a na letisku ho nakrátko zadržali v rámci vyšetrovania zmlúv federácie podpísaných od roku 2018 vrátane kontraktu o presunutí španielskeho Superpohára do Saudskej Arábie.

"Na pondelok 29. apríla o 10:00 SEČ súd predvolal Luisa Rubialesa, aby vypovedal ako vyšetrovaná osoba," uviedol madridský súd vo vyhlásení. Rubiales prišiel do Španielska dva týždne po tom, ako vyšetrovatelia v rámci prípadu údajnej korupcie a ďalších trestných činov prehľadali 11 miest vrátane madridského sídla RFEF a jeho domu v meste Granada na juhu krajiny.

Razie z 20. marca boli súčasťou "vyšetrovania spojeného s predpokladanými trestnými činmi súvisiacimi s korupciou v podnikaní, podvodnou správou a praním špinavých peňazí", uviedli justičné zdroje. Zmluvy o Superpohári majú hodnotu 40 miliónov eur ročne, pričom dohodu sprostredkovala spoločnosť Kosmos, ktorú vlastní bývalý obranca Barcelony a Španielska Gerard Piqué.

Počas razií polícia zatkla právneho riaditeľa RFEF Pedra Gonzaleza Seguru a vedúceho oddelenia ľudských zdrojov Josého Javiera Jimeneza, ako aj externého právneho poradcu federácie Tomása Gonzáleza Cueta. O deň neskôr RFEF oboch mužov prepustila a ukončila zmluvu s GC Legal, firmou posledného menovaného.

V roku 2022 začali prokurátori vyšetrovať dohodu o Superpohári po tom, ako unikli zvukové nahrávky, na ktorých Rubiales a Pique hovorili o províziách v mnohomiliónovej hodnote. Rubiales vždy obhajoval zákonnosť dohody o presune Superpohára do štátu Perzského zálivu bohatého na ropu a v apríli 2022 Piqué trval na tom, že všetko bolo legálne, a povedal, že je na dohodu hrdý.

V televíznom rozhovore minulý týždeň Rubiales poprel akékoľvek pochybenie a povedal, že "nikdy v živote nevzal úplatok ani nesfalšoval zmluvu", pričom uviedol, že rozhodnutie organizovať španielsky Superpohár v Saudskej Arábii bolo urobené, pretože to bola najlepšia ponuka. Španielsky Superpohár sa v tejto krajine prvýkrát uskutočnil v roku 2020. Počas pandémie koronavírusu sa na rok vrátil do Španielska, ale nasledujúce tri ročníky sa konali v Saudskej Arábii.